Вся УкраїнаПолітика

Нові штрафи і перевірки: в Україні задумали кардинальні зміни для бізнесу

В Україні планують суттєво переглянути штрафи за неякісну продукцію. У Верховній Раді вже зареєстрований проект закону, спрямований на посилення захисту прав споживачів. Якщо ідея буде підтримана парламентом, то люди зможуть отримати більш детальну інформацію про товар, а бізнес підготуватися до майбутніх перевірок.

  • У парламенті зареєстрований проект закону, який покликаний суттєво змінити сферу захисту прав споживачів. Пропонуються нові штрафи, правила продажу вживаних товарів, а також порядок роботи контролюючих органів;
  • На думку авторів ідеї, зміни поліпшать вітчизняне законодавство і приведуть його у відповідність з європейськими нормами. Плюси будуть як і для споживачів, так і для бізнесу;
  • В ЄС до захисту прав споживачів відносяться доволі серйозно. Є асоціації, які слідкують за виконанням закону. Якщо найдуться відхилення від норми, товар можуть вилучити, а всіх причетних оштрафувати.

Які будуть зміни

Проект закону поданий в парламент групою народних депутатів від Блоку Петра Порошенка, “Народного фронту”, “Радикальної партії” та інших політичних сил.

Його основні нововведення можна звести до ряду пунктів:

  • Непродовольчі вживаны товари повинні мати не менше 1 року гарантії (техніка, ювелірні вироби тощо);
  • Споживачі в разі порушення мають право на фото- і відеозйомку;
  • Ухвалити єдині умови до надання інформації про продукцію (розбірливий і зрозумілий текст);
  • Перевірки за скаргами споживачів — тільки після офіційного підтвердження, що продукція є небезпечною. Для цього потрібно надати документи з лабораторії або лікарні;
  • Буде створено реєстр небезпечної продукції. З ним може ознайомитися кожен;
  • Збільшать штрафи для продавців за неякісний товар. За дрібні порушення не штрафуватимуть. Покарання загрожує в тому випадку, якщо продавець не усунув його;
  • Наприклад, за продаж продукції, яка несе в собі серйозний ризик здоров’ю, штраф в розмірі 102 тисяч гривень. За повторне порушення в період від 1 до 3-х років — штраф складе 340 тисяч гривень. Якщо ж в продаж надійшов товар, який не відповідає встановленим вимогам, то продавець заплатить за нього 51 тисяч гривень, при повторному порушенні — у два рази більше;
  • Про проведення перевірки підприємство попереджатимуть за 10 днів;
  • Підприємство протягом 30 днів зобов’язане перевести документацію про товар, якщо вона не українською мовою.

На думку глави комітету з питань промислової політики, народного депутата від “Радикальної партії” Віктора Галасюка, проект був розроблений в ході тривалої дискусії з експертами в сфері захисту прав споживачів.

“З одного боку, ми захищаємо підприємців і прибираємо дискреції в діях органів державного ринкового нагляду: усуваємо дублювання контролю за окремими видами продукції, уніфікуємо види перевірок, забороняємо перевіряти продукцію, яка не є безпосереднім предметом перевірки, встановлюємо чіткі вимоги до інспекторів тощо.

З іншого боку, законопроект підвищує ефективність здійснення ринкового нагляду — запобігає маніпуляції і відхід від перевірок недобросовісними підприємцям, вводить механізм ініціювання громадськістю позапланових перевірок”, — розповів Галасюк.

В цілому новаторство колеги підтримує і народний депутат від “Народного фронту” Геннадій Кривошея. Адже одна з головних цілей ідеї  захист вітчизняних виробників.

“Наприклад, у підприємства проблеми з маслом. Замість того, щоб контролюючим органам перевірити лише масло (на що і поступила відповідна скарга), вони відправляють безліч перевірок. Приходять всі, навіть податкова. Зараз ситуація зміниться і перевіряти будуть тільки те, до чого є претензії. Таке нововведення прибере тиск на бізнес”, — пояснив нардеп.

Чи є шанси в Раді

Проект закону підтримується відразу декількома великими фракціями парламенту. Перш за все “Народним фронтом” і “Радикальної партією”. За словами Віктора Галасюка, підтримка законопроекту також є з боку Федерації роботодавців України та Українського союзу промисловців і підприємців.

При найкращому збігу обставин, проект закону зможе пройти перше читання вже до кінця сесії в травні або червні. Друге ж голосування може выдбутися у вересні або жовтні. Правда, такий варіант подій можливий у тому випадку, якщо у Верховній Раді не буде політичної кризи.

Прокоментувати основні положення законопроекту OBOZREVATELпопросив директора Всеукраїнської ГО “Союз споживачів України” Максима Несміянова.

Серед основних плюсів ідеї, на його думку — гарантія на вживані товари. Якщо людина купує товар, наприклад, в ломбардах, то має право отримати не тільки чек, але і гарантію. Це допоможе уникнути підробок і змусить ломбарди ретельніше перевіряти продукцію. Але якщо оцінювати законопроект по суті, то тут, на думку практикуючого експерта, є цілий ряд “підводних каменів”.

“У чому основний негатив. Вам то права прописали, але якщо їх порушили — хто буде ходити і повертатися справедливість на ринок? Сьогодні режим спецперевірок, ви написали скаргу на магазин — перевіряючий орган може виходити 5 місяців і більше, а може і не вийти. Проблема з роботою законів, те, що ухвалюється — це замилювання очей. Не вірю, що на практиці будуть когось штрафувати”, — пояснив Несміянов.

Яка практика в ЄС

У країнах ЄС до питання захисту споживачів підходять досить серйозно. Контролюючі органи мають право на широкий спектр перевірок та розслідування фактів нечесної конкуренції, за результатами яких вводяться і окремі санкції.

Особливу силу мають і так звані асоціації, які діють насамперед як органи досудового вирішення проблем. Наприклад, організація “Консультативна група європейських споживачів” має можливість впливати на рішення Європейської Комісії. Якщо виникають питання до законодавства, або будь-яка норма не працює — її можуть підкоригувати.

Дивіться відео по темі

Що стосується конкретної продукції, то в разі виявлення проблем йде повноцінне розслідування. Якщо ж буде доведено, що той чи інший продукт несе небезпеку для людини — весь товар запросто вилучають незалежно від обсягів. До слова, така практика помітна з великими автогігантами. У 2015 році компанію Volkswagen змусили вилучити з ринку 2,4 мільйона автомобілів через несправність двигунів.

В цілому в ЄС практикується комплексна відповідальність за якість товару. Відповідає за це як виробник, так і продавець. Штрафи в залежності від порушення і країни, можуть відрізнятися. У Німеччині, наприклад, штраф за реалізацію неякісної продукції може досягати 15-20 тисяч євро.

Показати більше

Схожі статті