Політика

До уваги кропивничан: відсьогодні газ для населення здешевшає, а для промисловості здорожчає

За домовленістю між урядом і “Нафтогазом”, ціна на газ для населення має зменшитися приблизно на 30 копійок за куб.

У “Нафтогазі” пояснили, що через зменшення цін на газ на зовнішніх ринках, з 1 травня цього року кінцева роздрібна ціна газу для населення становитиме 8 247 грн за тисячу кубів. Це на 300 грн дешевше, ніж зараз.

З іншого боку, домовленість передбачає, що у разі, як ринкові ціни підуть вгору, ціна газу для населення не повинна перевищувати нинішню – 8550 грн за тисячу кубів.

При цьому перерахунок субсидій для більшості споживачів у травні буде автоматичним.

“Ми ухвалили рішення, що з 1 травня 90% субсидіантів отримають перерахунок субсидій на новий опалювальний сезон в автоматичному режимі”, – заявив віце-прем’єр міністр Павло Розенко.

Із 1 травня газ для населення таки подешевшає. Чому, як і на скільки?

У жовтні минулого року уряд ухвалив постанову №867, якою підвищив ціну на газ на 23,5%, виконавши давнє зобов’язання перед МВФ про встановлення ринкових цін для усіх споживачів – і для промисловості, і для населення.

Наступне підвищення, згідно із постановою, мало відбутися після завершення опалювального сезону, у травні. За місяць кубометр газу мав подорожчати до 9,852 грн, а наприкінці року – до 12,314 грн.

Проте, як твердить міністр фінансів Оксана Маркарова, зниження ціни на газ для населення не призведе до ускладнень у відносинах з МВФ, оскільки цілком вкладається у логіку домовленості щодо встановлення ринкових цін для усіх категорій споживачів:

“Ціни, встановлені у постанові №867, фактично, будуть функціонувати як стеля цін на природний газ для населення до кінця цього року”.

Раніше очікувалося, що у травні має відбутися черговий перегляд програми співпраці України з МВФ, за підсумками якого Київ очікує отримати наступний транш за програмою stand-by.

МВФ погодився дати Україні гроші. Скільки та на яких умовах?

Для промислових споживачів, які давно купують газ за ринковою ціною, мінімальна ціна, яку пропонує “Нафтогаз”, становитиме 7 558,8 грн за тисяч у кубів (враховуючи ПДВ). Щоб отримати газ за такою ціною, підприємство має купувати не менше 50 тис. кубів на місяць та не мати боргів.

У порівнянні із квітнем ціни для промисловості зростуть на 5,2-11,5%.

Показати більше

Схожі статті