Політика

Хто ймовірно перешкоджає будівництву кафедрального собору в Кропивницькому

Разом з отриманням Україною Томосу, на території всієї країни одночасно розпочався процес переходу церковних громад московського патріархату до лав ПЦУ (Православної церкви України). Зрозуміло, що в пріоритеті постало питання створення та будівництво нових церковних приміщень і храмів. Кіровоградська область, до слова, єдина, в якій відсутній кафедральний собор УПЦ КП. Але ідеї по його створенню таки були, більше того – здійснювалися певні вагомі кроки для того, аби місто отримало новий храм. Втім, вже більше 10-ти років питання «зависає в повітрі». Ми вирішили розібратися, чому так відбувається і що перешкоджає зведенню кафедрального собору УПЦ КП у Кропивницькому: об’єктивні причини чи можливо свідоме гальмування процесу окремими особами.

Ще в 2008 році місцевий бізнесмен та громадський активіст Олександр Крившенко отримав перше рішення щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою по земельній ділянці на Фортечних валах під будівництво православного храму. Втім на затвердження вказаного проекту довелося чекати цілих 8 років (ймовірно це пояснюється окремими політичними моментами у владній адміністрації), адже за цей час йому надходило безліч пропозицій нею «поступитися» певним особам для реалізації зовсім інших (комерційних) цілей. Бізнесмен на це не погодився, будучи вимушеним чекати 2015 року, коли міська рада міста Кропивницького нарешті затвердила проект і підписала з Крившенком О.Г. відповідний договор щодо земельної ділянки загальною площею 0,3999 на вулиці Ушакова (біля 1-ї лікарні). У наступному, 2016 році, Олександр Крившенко прийняв рішення передати земельну ділянку в суборенду Кіровоградській єпархії УПЦ КП в особі керуючого єпископа Голованівського та Кіровоградського Марка. Це було зроблено задля об’єднання зусиль для будівництва нового православного українського храму.

Підтримку щодо будівництва храму публічно виявив голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко, народний депутат України Олександр Горбунов (який активно піднімав це питання в Міністерстві культури й всіляко сприяв реалізації проекту в Кропивницькому) та відомий місцевий активіст, учасник АТО Ігор Козуб. Останній навіть вів розмову із Порошенком про необхідність спорудження кафедрального собору УПЦ КП в обласному центрі. Гарант пообіцяв взяти ситуацію під контроль…

Сам договір оренди прописаний таким чином, що передача в суборенду здійснюється згідно чинного законодавства, виключно в правовий спосіб, але без письмового рішення орендодавця (тобто міської ради). Відтак, у 2016 році єпархія Київського патріархату офіційно стала користувачем земельної ділянки на Фортечних валах.

Слід зазначити, що основою для початку проведення будь-яких будівельних робіт є наявність архітектурно-планувального завдання (АПЗ), яке було отримане й підписане ще у 2008 році. Але згодом законодавство дещо змінилося і тепер обов’язковою умовою стала документація містобудівних умов і обмежень. Отже, зважаючи на вищевикладене, міська рада Кропивницького має повторно надати замість АПЗ, містобудівні умови та обмеження, які визначатимуть площу забудови, певні умови й нормативи. Власне дану функцію і виконує управління містобудування й архітектури в міськраді. Але на цьому шляху почали виникати не зовсім зрозумілі перепони – Єпархія УПЦ КП вже шість (!) разів отримувала відмову у наданні елементарної (втім необхідної) документації. Кожного разу управління містобудування та архітектури знаходило все нові й нові недоліки.

Щоправда, усі зауваження й побажання мають бути оформлені комплексно, і тоді в разі їх усунення, замовник має повне право отримати містобудівні умови та обмеження. Незважаючи на те, що закон має бути один для всіх, у Кропивницькому ж справи виглядають дещо інакше.

Єпархія УПЦ КП спільно з проектантом Григорієм Литвином та орендарем земельної ділянки Олександром Крившенком навіть розробили ескізний проект по зведенню храму.

А в міській раді неодноразово проводилися «круглі столи» й засідання, на яких свою підтримку в цьому процесі зокрема гарантував міський голова Андрій Райкович.

«Ми поставили завдання професійно підійти до вирішення цього питання. Виступаємо за єдину помісну православну церкву», – наголошував очільник міста.

На справі все виглядає не так райдужно.

Єпископ Голованівський та Кіровоградський Марк, втомившись кожного разу отримувати відверті відписки з управління містобудування та архітектури, погодився на проведення археологічних досліджень на території Фортечних валів, хоча такі заходи повинні були проводитися лише після надання містобудівних умов і обмежень. Незважаючи на це, науково-дослідницьке підприємство «Археолог» на чолі з Валентином Собчуком таки розпочало роботи. До процесу так званих розкопок не було запрошено та задіяно ані розробника проекту кафедрального собору, ані орендаря, ані суборендаря земельної ділянки. В результаті вищезгадане підприємство заявило, що таки знайшло там окремі «артефакти», втім свідків цієї події (окрім самих археологів) немає. Більше того, тепер розглядається необхідність у подальшому залученні великої кількості спеціалістів для більш грунтовного дослідження, що потребує значних капіталовкладень (близько 400 тисяч гривень). Чи є дана ініціатива доцільною – питання для роздумів, адже у багатьох складається враження, що всі ці дії покликані просто для гальмування руху по здійсненню будівництва православного храму.

В одній із відповідей на вимогу надати містобудівні умови та обмеження Кіровоградської єпархії УПЦ КП, управління містобудування зазначило, що на мапі Кропивницького не передбачається зведення храму. Абсурдність полягає в тому, що він там наявний і окреслений. Демонструємо фрагменти переписки:

Відповідь Кіровоградської єпархії УПЦ КП:

Ось що з цього приводу зазначає сам єпископ Марк:

«Ми вже давно маємо намір і бажання будувати кафедральний собор на Фортечних валах. Місто ніби принципово не проти. Обласна адміністрація, очільники обласної ради, Міністерство – за. Але рушитися далі не можемо. Оскільки там нещодавно провели археологічні дослідження, вказана ділянка потребує археологічної очистки. Дієво рухатися вперед ми зможемо лише тоді, коли отримаємо містобудівні умови та обмеження. Але вони не надаються управлінням містобудування і архітектури. Цікаво, що затвердження про будівництво храму вперше відбувалося в Києві. Наші чиновники завжди чомусь чекають певних відправних точок. Спершу це був томос. Тепер я розумію, що першочерговим для них є питання президентських і парламентських виборів… Той, хто хоче зробити справу, дійсно шукає можливості, а хто ні – знаходить причини. В цій ситуації я склоняюсь до другого варіанту. Якщо ми про щось домовляємося і укладаємо план дій, а в результаті нічого не відбувається (хоча Єпархія виконує абсолютно все, що від нас вимагається по визначеним дедлайнам), це наштовхує на різні думки. Гадаю, тут треба зважати на багато факторів, зокрема на те, що наші місцеві еліти не до кінця визначились зі своєю позицією щодо помісної церкви».

До того ж, Єпархією УПЦ КП щомісячно сплачується орендна плата за землю, кошти від якої надходять до міського бюджету. Орієнтовно ця сума сягає шести тисяч гривень на місяць. Як за таких умов виглядає ставлення до церковної громади окремого профільного управління – інше питання.

Розробник проекту кафедрального собору Григорій Литвин розповідає:

«В нас напрацьована концепція. Всі зауваження по проекту, який ми подавали, врахували й виправили. Далі вже повинен бути розпочатий робочий процес, але без містобудівних умов і обмежень зрушити в цьому напрямі ми не можемо».

Ідеї по будівництву собору виглядають наступним чином:

Обурений неймовірною кількістю сміхотворних відмов суборендарю (Кіровоградській єпархії УПЦ КП),  Олександр Крившенко, який вже протягом багатьох років підтримує ідею будівництва собору і всіляко сприяє її реалізації, направив відповідний запит на управління містобудування і архітектури:

«Перепони, що виникають на шляху отримання містобудівних умов і обмежень Кіровоградською єпархією УПЦ вважаю такими, що створені штучно. Постійно знаходяться все нові й нові відмовки. Я виступаю за будівництво кафедрального собору в Кропивницькому і зі свого боку роблю усе можливе, аби воно відбулося. Процес реалізації цільового призначення земельної ділянки елементарно не рухається, хоча явних передумов для цього не вбачаю, натомість спостерігаю за цілеспрямованою кампанією по пошуку зауважень для того, аби унеможливити початок будівництва кафедрального собору УПЦ КП. Розцінюю ситуацію не інакше, ніж відвертий саботаж з боку посадовців», – наголошує Олександр Крившенко.

Орендар земельної ділянки, на якій мають намір збудувати храм, сподівався на вичерпне пояснення з боку управління містобудування й архітектури на свій запит, але сьогодні, 20 березня, отримав наступну відповідь:

Отже, «запитувана інформація управлінням містобудування та архітектури міської ради міста Кропивницького не створювалась, відповідно є відсутньою і надавати її не вбачається можливим…»

За таких умов у громади цілком зрозуміло починається складатися враження, що вказане управління цілеспрямовано затягує процес, і як бачимо, не має бажання проводити конструктивний діалог із людьми, котрі відкрито виступають за будівництво кафедрального собору.

Беззаперечним залишається те, що за пильної уваги до цієї проблеми територіальної громади, ситуацію не вдасться «зам’яти» окремим особам і штучно припинити процес, який вже розпочався. А спеціалістам надана інформація послугує матеріалами для роздумів – чи в правовому полі діє управління містобудування й архітектури в міській раді Кропивницького і хто (або що) за цим може стояти. Адже міська влада на різних рівнях постійно висловлювала свою підтримку в цьому питанні (голова ОДА, міський голова Кропивницького, посадовці міськради, профільне управління), але наразі рішучих кроків з їхнього боку для досягнення дійсно дієвого результату так і не зроблено.

Є надія, що ситуація зміниться після президентських виборів у разі перемоги на них кандидата Юлії Тимошенко, адже вона дійсно має підтримку архієрея Філарета й демонструє чітку й послідовну позицію стосовно Православної Церкви України. В такому випадку проблема таки буде вирішена, а незаконним діям окремих посадовців на місцевому рівні буде покладено край. Лише за таких умов у Кропивницькому вперше з’явиться кафедральний собор УПЦ КП, в чому, незважаючи ні на що, сумніватися не доводиться.

Показати більше

Схожі статті