Політика

Залучення інвесторів у Кропивницький: блеф чи недопрацювання?

Сьогодні, 26 березня, у міській раді міста Кропивницького було презентовано новий інвестиційний портал. Заступник міського голови з економічних питань Андрій Паливода зазначив, що така ініціатива покликана зацікавити потенційних інвесторів для ведення бізнесу в обласному центрі, а також надати об’єктивну картину того, що відбувається в місті у розрізі інвестиційної привабливості та зокрема, новин бізнесу.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Для цього, за словами А. Паливоди, наводиться інформація про кредитний рейтинг Кропивницького, інвестиційний паспорт та переваги міста для імовірних вкладників.

«Головна мета – наповнити портал даними, котрі будуть корисні як малому, так і середньому й великому бізнесу. Тут також міститься інформація про вільні земельні ділянки», – підкреслила в свою чергу начальник департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанна Морква.

Так, на інвестиційному порталі дійсно наявні дані про земельні ділянки типу «Greenfield» (тобто землі, які можуть бути запропоновані інвесторам). Станом на сьогодні, у відкритому доступі знаходиться інформація про три земельні ділянки – всі вони територіально розташовуються на вулиці Волкова.

Проблема полягає в тому, що контактна особа, яка вказана під кожною земельною ділянкою – КОЛИШНІЙ начальник управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Міської ради міста Кропивницького Родіон Владов.

Цільове призначення визначається як земельна ділянка для продажу права оренди на аукціоні під розміщення об’єктів комерційного призначення. Але знову ж, без відповіді залишається питання, чи оформлені належним чином ці ділянки для того, аби пропонувати їх інвесторам (відсутнє відповідне рішення сесії, а порядок денний наступної ще не сформований. Принаймні, депутатам про це не відомо). Слід наголосити, що за процедурою, виконавець (в даному випадку, міська рада) спочатку має розробити проект землеустрою, а вже потім розглядати можливість проведення аукціону.

Прийняття рішення щодо надання земельної ділянки в оренду (в тому числі, через аукціон) є виключним повноваження міської ради. Отже, якщо рішення міської ради міста Кропивницького поки немає, то і «пропонувати» інвесторам будь-які земельні ділянки недоречно. Виконавчі органи (Департамент з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Міської ради міста Кропивницького та управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Міської ради міста Кропивницького) не можуть самі визначати й приймати рішення про надання чи ненадання земель в оренду.

Тож для того, щоб розібратися в ситуації, ми направили запит на управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Міської ради міста Кропивницького:

Наразі редакція чекає на відповідь, адже подібні невідповідності наштовхують на різного роду думки: недопрацювання розробників чи імітація заходів для зацікавлення потенційних інвесторів..?

Як тільки редакція отримає відповідь із земельного управління, ми відразу її опублікуємо.

Показати більше

Схожі статті