Аналітика / БлогиПолітика

Проблеми з вивозом відходів у Кропивницькому: «ситуативні негаразди» чи «сміттєвий колапс»?

Останнім часом у Кропивницькому гостро постало питання із вчасним вивозом твердих побутових відходів. Все частіше зустрічаються випадки, коли сміття не забирається днями, а подекуди й тижнями, що може призвести (а можливо, вже й призводить) до негативних екологічних наслідків, які значно важче виправити, аніж створити. Зрозуміло, що в такому випадку говорити про естетичний вигляд окремих мікрорайонів не доводиться зовсім…

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

У Кропивницькому послуги із вивезення твердих побутових відходів та сміття надаються приватною фірмою-монополістом ТОВ «Екостайл», угоди з якою заключаються міською радою. Підприємство отримало всі необхідні умови з боку виконавчих органів для забезпечення продуктивної діяльності – йому було передано в користування спеціальний полігон, а в минулому році підвищено тарифи для населення.

Але якщо раніше до певних недоліків у роботі підприємства територіальна громада і міська влада  ще ставилися з порозумінням, то починаючи з січня 2019 року, ситуація досягла апогею – понад два тижні в мікрорайонах приватного сектору не вивозилося сміття. Тоді керівництво ТОВ «Екостайл» виправдовувало свою бездіяльність складними погодними умовами, мовляв, через великий шар снігу автомобілі не мали змоги дістатися до контейнерів. На Чотирнадцятій сесії міської ради міста Кропивницького на цьому акцентував увагу голова фракції ВО «Батьківщина» Олександр Цертій. Депутат вимагав негайно заслухати звіт підприємства та розробив відповідний проект-рішення, в якому пропонувалися шляхи вирішення даної проблеми. Його позиція знайшла підтримку серед більшості депутатського корпусу.

Але незважаючи на доручення міського голови, згідно погодженого документу, проінформувати представників ТОВ «Екостайл» про необхідність звіту та роз’яснити ситуацію, що склалася, із доповіддю на сесію ніхто не прибув. Дива не сталося і під час другої частини засідання сесії – керівництво ТОВ «Екостайл» банально проігнорувало заклики пояснити громаді й депутатському корпусу, чому послуги, за які справно сплачують містяни, не надаються в повному обсязі й належним чином.

І лише 12 лютого в приміщенні міськради була проведена прес-конференція, на якій начальник комерційного відділу вказаного підприємства Анна Скічко запевнила, що фірма таки готова надавати якісні послуги, а такий тривалий невивіз сміття із мікрорайонів приватного сектору пояснила неможливістю доступу до точок збору відходів.

Здавалося б, на цьому має бути поставлена крапка. Депутатський запит підтримано (в положеннях якого, зокрема, йдеться про пошук альтернативних фірм, що в змозі надавати аналогічні послуги), сміття (нехай і з таким суттєвим запізненням) прибрано, а керівництво ТОВ «Екостайл» зазначає, що в подальшому подібних «форс-мажорів» не відбудеться.

Проте цей випадок виявився непоодиноким. Фактично, рівно за місяць окремі мікрорайони міста знову почали потопати в бруді, а мешканці, замість довгоочікуваного весняного повітря, були змушені «насолоджуватися» зовсім іншим – захаращеними смітниками, відходи з яких вже тривалий час ніхто не вивозив. Зрозуміло, що цього разу нарікати на складні погодні умови й неймовірно великі шари снігу, було б, як мінімум, не доцільно:

  

А тим часом, поки місто потопає в горах сміття, в силу вступає норма щодо обов’язкового укладання прямих договорів із мешканцями багатоповерхівок за кількістю зареєстрованих осіб у житловому приміщенні. Платіжки будуть надходити поквартирно, а в разі несплати, споживачам нараховуватимуть пеню.

У понеділок, 4 березня, на апаратній нараді, міський голова Андрій Райкович з цього приводу зазначив наступне:

«Персональні договори з громадянами – це добре. Це ваші нові методи господарювання. Але місто повинно бути чистим. Наголошую, монополії на надання послуг із вивозу твердих побутових відходів невдовзі буде покладено край».

В свою чергу, ТОВ «Екостайл» нічого критичного в тому, що відбувається, не вбачає. Начальник комерційного відділу Анна Скічко через прес-службу підприємства зазначила:

«Ми виконуємо свої обов`язки за будь-яких обставин. Розмови про сміттєвий колапс у місті вважаємо штучно роздутими і навмисне поширюваними. Уявіть тільки масштаби нашої роботи… Щотижня ми вивозимо відходи з шести з половиною тисяч точок. І якщо з них кілька десятків з якихось причин залишились не вивезеними – це не колапс, а звичайна штатна ситуація, яка має поважні причини виникнення. А з приводу деяких точок з не вивезеними відходами 27 і 28 лютого вулиці Полтавська та Кременчуцька, а також частково Новомиколаївка і нижня Ковалівка повідомляємо, що через технічну несправність автомобіля, на цих вулицях міста відбулася дводенна затримка у графіку»

Варто зазначити, що представники ТОВ «Екостайл», на запитання відносно того, чи вистачає компанії матеріально-технічної бази для ефективного здійснення своєї діяльності, на чисельних апаратних нарадах, нарадах з керівниками підприємств ЖКГ переконували, що в повному обсязі забезпечені спеціальним автомобільним транспортом. Тобто цей аспект не може бути причиною окремих затримок із вивозу сміття.

Оскільки містяни не можуть бути заручниками не до кінця зрозумілої політики приватного підприємства, депутатами й був погоджений в січні проект рішення, який складався із трьох вичерпних положень:

1.Доручити Управлінню ЖКГ на сьогоднішнє засідання сесії міської ради викликати керівництво або представників ТОВ «Екостайл» з метою надання пояснень з приводу ситуації, яка склалася із вивозом сміття. 

2.Доручити Управлінню ЖКГ і департаменту економіки негайно розпочати пошук компаній, які можуть надавати альтернативні послуги з вивезення сміття в місті Кропивницькому для створення конкуренції. Також вивчити можливість створення комунального підприємства. Інформації відносно цього донести до депутатів через постійні депутатські комісії.

3.Доручити департаменту економіки взяти на контроль питання автоматичного повернення Товариством «Екостайл» коштів за послуги, які не були надані юридичним і фізичним особам, або не були надані в повному обсязі, або неналежної якості споживачам відповідно до укладених договорів.

Депутатський запит був погоджений більшістю ще 31 січня, а контроль за його виконанням покладено на профільного заступника міського голови Олександра Вергуна.

Ми вирішили поцікавитися, якою ж є доля схвалених ініціатив. Втім, О. Вергун зізнався, що станом на сьогодні, в даному напрямку поки не вжито ніяких заходів.

Розробник вищевказаного документу, голова фракції ВО «Батьківщина» в міській раді Олександр Цертій розцінює ситуацію наступним чином:

«До мене, як до депутата (представника територіальної громади), постійно надходить безліч скарг стосовно роботи підприємства ТОВ «Екостайл». В першому пункті мого депутатського запиту йдеться про необхідність звіту керівників фірми перед депутатським корпусом, аби вони пояснили, чим викликані такі системні збої в їхній роботі: чи це погана матеріально-технічна база, чи, можливо, щось інше, що заважає компанії належним чином провадити свою діяльність. Адже виконавчий комітет і міська рада забезпечила їм майже «тепличні» умови. Роз’яснення та логіка, якою керується менеджмент ТОВ «Екостайл» мене дуже дивують. Мешканці бажають отримувати якісні послуги, особливо зважаючи на підвищення тарифів. Натомість компанією-монополістом створюється антисанітарія, а люди за таких умов не мають можливості комфортно проживати в своїх домівках. Такі перебої, швидше за все, викликані відсутністю сміттєвозів. Але терпіти цього ми не будемо. Особисто я включився в це питання й готовий ініціювати позачергове скликання сесії в разі повного невирішення проблеми найближчим часом. Буду тримати питання на контролі й діяти виключно в законний спосіб. Якщо представники ТОВ «Екостайлу» гадають, що й надалі зможуть легко відкидати справедливі звинувачення, то вони помиляються. Закликаю керівництво приватного підприємства належним чином відреагувати на зауваження. Адже якщо ТОВ «Екостайл» не в змозі якісно надавати послуги з вивезення твердих побутових відходів, то потрібно запускати процес пошуку альтернативних компаній. Або ж створювати комунальне підприємство».

Отже, поки містяни слухняно продовжують сплачувати за послуги сумнівної якості, а представники ТОВ «Екостайл» не вбачають в цьому особливої катастрофи, в міській раді обмежуються погрозами в бік приватного підприємства, натякаючи на можливе розірвання угоди. Але разом з тим, реальних кроків для вирішення проблеми (пошук альтернативних компаній, створення комунального підприємства) досі не зроблено.

Показати більше

Схожі статті