Аналітика / БлогиПолітика

Бізнес у Кропивницькому вимагає перегляду нової нормативно-грошової оцінки земель

2019 рік для кропивницьких підприємців розпочався із «приємних сюрпризів» – 1 січня, відповідно до Податкового кодексу, на території обласного центру почала застосовуватися нова нормативно-грошова оцінка земель, що призвело до зростання у декілька разів рівня оподаткування для землекористувачів та власників земельних ділянок. Технічна документація була затверджена рішенням міської ради від 12.07.2018 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького Кіровоградської області».

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор”.

Як здійснювалося і яким було оподаткування земельних ділянок у попередні роки

ДЛЯ ДОВІДКИ.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки — це основа для розрахунку податків і зборів, а також орендної плати за користування земельними ділянками. Витяг про нормативну оцінку замовляється для розрахунку орендної плати за землю, від якої і відштовхуються підприємці. Розрахунки проводяться на основі відповідної технічної документації.

Тобто, технічна документація визначає рівень нормативної грошової оцінки земельних ділянок, яка, в свою чергу, формує середню вартість орендної плати за користування землею. Кожного року затверджувався відсоток коефіцієнту в залежності від так званої категорії (форма використання землі) та проводилася індексація для формування точної і справедливої ціни для власника або користувача земельної ділянки.

Отже, вартість одного квадратного метру окремої земельної ділянки обчислюється відповідно до нормативно-грошової оцінки. Якщо остання зростає, то автоматично підвищується розмір орендної ставки.

Рішенням міської ради №3628 від 14 листопада 2014 року визначався рекомендований розмір орендної плати (з диференціацією від 3% до 6%) не по суб’єктно, а по функціональному призначенню. Слід наголосити, що орендна плата встановлюється у відсотках від нормативно-грошової оцінки. Але нове рішення «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького Кіровоградської області» скасувало дію цього документу, що в перспективі може призвести до негативних наслідків: фактично, створюється можливість для певних зловживань при встановленні відсотків орендної ставки.

Так, у 2016-му році середня вартість орендної плати за земельну ділянку складала всього 20 грн./кв.м. В 2017-2018 роках ситуація кардинально змінилася – відбулося суттєве підвищення до 170 грн./кв.м. З урахуванням річної індексації, ця сума сягнула 365 грн./кв.м.

Підприємці розповідають, що поставилися до такого зростання із порозумінням через складну економічну ситуацію в країні та потреби української армії через збройний конфлікт на Сході. З певними труднощами, але бізнес в обласному центрі таки мав можливість функціонувати, сплачуючи обов’язкові податки (в тому числі воєнний збір та податок на землю). Зрозуміло, мало хто міг похвалитися шаленою надприбутковістю, але разом з тим, нормативно-грошова оцінка земель не загрожувала більшості підприємств неминучою збитковістю.

Що змінилося у 2019 році?

Як ми вже зазначали в минулій статті, 12 липня 2018 року на засіданні 12 сесії сьомого скликання міської ради міста Кропивницького, депутатською більшістю без будь-якого розгляду, аналізу та вивчення був погоджений проект-рішення, котрим затверджувалася нова технічна документація з нормативної грошової оцінки земель міста. Переважна більшість народних обранців не перейнялася доцільністю закладених в ній розрахунків, залишивши поза увагою паралельне скасування документа, який хоч і носив рекомендаційний характер, але регулював збалансованість і забезпечував об’єктивність  при встановленні розміру орендної плати. Відтак, з 1 січня підприємці почали отримувати витяги із завищеними вдвічі, втричі, в п’ятеро, а подекуди й в шестеро разів сумами, порівняно із минулим роком, що прямо поставило під загрозу подальше існування їхнього бізнесу. Середня вартість орендної плати за земельну ділянку в 2019 році склала 445,92 грн./кв.м.

Голова фракції ВО «Батьківщина» в міській раді, член планово-бюджетної комісії (який не голосував за прийняття проекту-рішення щодо затвердження нової тех. документації) Олександр Цертій переконаний, що “відсутність чітко визначеної диференціації щодо розміру орендної плати в місті призведе до можливих зловживань, адже земельна комісія буде надавати рекомендації відносно розміру орендної плати для заявників на підставі власного бачення та “уподобань”.

Член виконавчого комітету, генеральний директор Корпорації “ХХІ століття” Лариса Онул з цього приводу зазначає наступне:

«Нормативно-грошова оцінка для Кропивницького, як на мене, є завищеною у порівнянні з обласними центрами на кшталт нашого. Середня вартість орендної плати за земельну ділянку в 2018 році з урахуванням індексації складала 365 грн/кв.м. Зараз – 445,92 грн./кв.м. Деяким підприємцям не присвоєно категорію земель. В такому разі їм призначають коефіцієнт у розмірі 3. Тепер вони мають брати витяги в держгеокадастрі, проходити визначену процедуру та вносити правильний рівень коефіцієнтів, аби орендна плата змінилася. Особисто в мене склалася ситуація, коли я змушена сплачувати за один квадратний метр землі 607 гривень. Треба грунтовно розібратися в цьому питанні».

А на останньому засіданні виконавчого комітету міський голова Андрій Райкович висловив переконання, що в цілому нормативно-грошова оцінка земель міста Кропивницького здійснена правильно, але все-таки потребує додаткової перевірки.

«Змінено зонування. У нас було 250 зон, а на сьогоднішній день їх залишилося 36. Із цих 36-ти деякі випали взагалі. Тому вони вимагають уточнення на мапі нашого міста. І поки цей процес здійснюється, оцінка землі обчислюється по максимальному коефіцієнту», – зазначив А.Райкович.

Втім, це не дуже заспокоює місцевих представників бізнесу, які відкрито заявляють про неприпустимість такої високої орендної ставки. Якщо ситуація не зміниться найближчим часом, а норми технічної документації не будуть переглянуті, підприємці прогнозують масове скорочення робочих місць та закриття компаній, адже останні при такому навантаженні стануть збитковими й нерентабельними.

Що робити?

Окремі представники бізнесу, власники землі, землекористувачі вже активно проводять консультації з правозахисниками й наголошують на необхідності перегляду погодженого півроку тому «славнозвісного» проекту-рішення. Адже окрім не зовсім зрозумілих розрахунків, існує безліч питань до самої процедури прийняття. В процесі затвердження нормативно-грошової оцінки земель були допущені суттєві порушення законодавства, тому що дана технічна документація є регуляторним актом. Незважаючи на це, вона навіть не була оприлюднена, як передбачено ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». На цьому зокрема акцентує увагу депутат міської ради Олександр Цертій.

Голова фракції ВО «Батьківщина» в міській раді зареєстрував проект-рішення, яким скасовується затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького Кіровоградської області в силу недотримання багатьох процедурних і розрахункових норм:

  

Сам депутат прокоментував розроблену ініціативу наступним чином:

«Зараз маємо всі підстави вимагати скасувати попереднє рішення про затвердження нормативної грошової оцінки земель. Дуже багато депутатів розуміють, що проблема існує і її необхідно вирішувати, а саму технічну документацію уважно переглядати. Маю надію, що на сесії міської ради депутатський корпус дійде згоди в цьому питанні», – наголосив Олександр Цертій.

Зважаючи на стабільну динаміку зростання середньої вартості орендної плати за земельну ділянку, яка спостерігається протягом останніх трьох років, рішення про затвердження нової технічної документації, на переконання багатьох підприємців і окремих депутатів, має бути переглянуте в обов’язковому порядку. Адже зараз можливість проведення успішної підприємницької діяльності, з огляду на збільшення орендних ставок в 2-6 разів, виглядає сумнівно й несе загрозу для розвитку будь-якого бізнесу в місті Кропивницькому.

Показати більше

Схожі статті