Вся УкраїнаПолітика

В Україні хочуть ”прикрити” схему з ФОП: до чого готуватися

У Кабінеті міністрів України запропонували заборонити оформлення працівників як фізичних осіб-підприємців (ФОП). На думку авторів ідеї — Міністерства соціальної політики, така практика часто використовується багатьма роботодавцями як легальна схема зниження податків.

Тому скасування практики наймати ФОП допоможе наповнити бюджет. Щоправда, з цією ідеєю не згодні окремі підприємці та IT-сектор. Там впевнені, що це лише вдарить по бізнесу.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

  • У Кабміні пропонують заборонити оформлення працівників як ФОП. Там впевнені, це допоможе збільшити надходження до бюджету з податків;
  • Нові правила стосуватимуться в першу чергу IT-компаній. Там практика оформлення працівників через ФОП досить популярна. Таким чином намагаються заманити більше працівників, а також платити менше податків;
  • Експерти вважають, що загалом ідея змусити всіх оформлювати своїх працівників за законом — непогана. Це збільшить надходження до бюджету, а також стимулюватиме конкуренцію;
  • Здебільшого — заборона не зачепить інших сфер. Щоправда, бізнес в цьому контексті вимагає чіткіших правил і норм.

Що пропонують

У Мінсоцполітики вважають, що в Україні поширена практика, коли роботодавці оформлюють своїх працівників як ФОП. У такому разі вони ухиляються від сплати податків, а працівники, оформлені як приватні підприємці — не отримують необхідний соціальний пакет. Йдеться про відпустку, медичне обслуговування, а також гарантії збереження робочого місця.

Всього буде прописано 7 критеріїв, які свідчать про трудові відносини між двома сторонами:

  • періодичність оплати особі за роботу, виконувану в інтересах іншої особи (двічі і більше);
  • особисте виконання особою роботи за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої вона виконується;
  • винагорода за виконану роботу є єдиним джерелом або становить 75 і більше відсотків доходу ФОП за останні шість місяців;
  • робота виконується на визначеному роботодавцем робочому місці і згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку;
  • ФОП виконує роботу, подібну до обов’язків штатних працівників;
  • організація умов праці (наприклад, надання робочого місця) забезпечується особою, в інтересах якої виконується робота;
  • тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлюється особою, в інтересах якої виконується робота.

Відносини визнаватимуться трудовими в разі наявності одночасно трьох будь-яких із зазначених критеріїв. У такому разі роботодавець буде змушений заплатити за кожного неоформленого працівника штраф у 30 мінімальних заробітних плат (понад 125 тисяч грн станом на лютий 2019 року).

Компанії, які укладають цивільно-правову угоду з ФОП, зменшують свої податкові зобов’язання, звільняючись від сплати 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівників.

ФОП третьої групи на спрощеній системі оподаткування сплачує до бюджету лише 5% від зароблених грошей плюс мінімальний місячний соціальний внесок (918 грн станом на лютий 2019 року).

IT-сектор обурюється: які плюси і мінуси ідеї?

Різко негативно відреагували на ідею в IT. Саме цей сектор відчує на собі нові правила. Річ у тім, що великі компанії воліють оформлювати своїх працівників як ФОП і не платити як соціальний внесок, так і податок із самої заробітної плати.

На думку окремих представників IT, через зміну правил сектор не зможе конкурувати з іншими компаніями, які працюють в інших країнах.

“Ціни змінити не можна, і бізнес піде (спочатку бізнес, а не програмісти). Світ захоплює діджиталізація. У Німеччині брак програмістів досягає 50 тисяч осіб, в Ізраїлі 45 тисяч, в інших країнах приблизно такі самі цифри. Великі компанії працюють з Україною доти, доки є істотна різниця між витратами на оплату праці. Щойно її не буде, вони запропонують програмістам релокейт до себе і будуть праві. І все”, — написав у своєму Facebook підприємець Едуард Рубін.

Його слова заперечує народний депутат від Блоку Петра Порошенка, член комітету з податкової політики Михайло Кобцев. Він вважає, що зараз різко проти виступають представники тих компаній, які працюють віддалено на американських або європейських фірмах. Навіть зарплати у 1500 доларів, які вони отримують в Україні, це в рази менше, ніж оплата за аналогічну роботу на Заході.

“ФОП сплачує 5% і 913 гривень соціального внеску, а якби була офіційна зарплата — 18% ПДФО, плюс 22% єдиного соціального внеску. При тому що середня заробітна плата в таких компаніях десь 1500-1700 доларів. Це приблизно 600 доларів на зарплати кожної людини. От і рахуйте, так вони платять умовно 150 доларів, різниця приблизно 500 доларів на кожного працівника. А тепер візьміть великі компанії, на які працюють тисячі людей. Звісно, можна було б ці гроші видавати готівкою, але це дуже складно, адже суми величезні. Ось тому вони і придумали цю схему з ФОП, де у кожного є своя картка і йому переводяться гроші”, — наголосив нардеп.

Кобцев також додав, що чим пізніше люди, яким доплачують незароблені гроші, замисляться, що треба переучуватися і переходити у більш просунуті компанії, тим більше в Україні гальмуватиме галузь. Тож ми так і будемо конкурентами азійських країн, а не європейських.

Раніше прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що сектор інформаційних технологій — це понад 3% вітчизняного ВВП. Сукупний дохід галузі у 2017 році склав 3,6 млрд доларів, поступаючись тільки обсягам аграрної промисловості і металургії. На сьогодні в цій галузі задіяно понад 120 тис. фахівців.

На думку економіста Інституту демократії і соціального прогресу Ігоря Ільтьо, уряду і сектору IT треба сісти за стіл переговорів. Багато хто в цій ситуації може перевести свої потужності з аутсорсингу в інші країни з м’якшою податковою політикою.

“Більшість підприємств працює за схемою, коли роботодавець платить до Пенсійного фонду єдиний соціальний внесок 22% від заробітної плати. З працівника йде податок на дохід фізособи 18%, а також військовий збір — 1,5%. Виходить значна сума до бюджету.

Але якщо IT-фахівець працює за спрощеною системою, наприклад 3 група, то його річний обіг може становити до 5 мільйонів гривень. При цьому ставка податку на прибуток становитиме всього 5%, при цьому він заплатить лише 22% соціального внеску від мінімальної зарплати (4173 гривень) тобто 918 гривень у місяць або 11 тисяч гривень на рік. Що, погодьтеся, за річного обігу в 5 мільйонів, досить незначна сума. Але при цьому таке відрахування дає можливість претендувати на мінімальну пенсію”, — пояснив Ільтьо.

Народний депутат від фракції Блок Петра Порошенка Ольга Белькова вважає, що нинішній стан оформлених за ФОП працівників окремих компаній створює повноцінну нерівність. Виходить, що одні платять податки повноцінно, а інші ні.

Економіст Тимофій Милованов загалом також підтримує ідею заборонити оформлювати працівників через ФОП.

“Звісно, ті, хто використовують ФОП, проти таких штрафів. Але ФОП створюють нерівні правила гри на ринку, заводять економіку в тінь, унеможливлюють розвиток фінансових ринків. Дійсно, у певних галузях легко використовувати ФОП для працевлаштування (наприклад IT або юридична практика), а в інших ні (промисловість). Таким чином різні галузі платять різні ставки податку. Це спотворює розподіл талановитих людей. Вони йдуть працювати в IT, а не у промисловість почасти й тому, що податки в IT менші. Результат — промисловість не розвивається і страждає вся економіка”, — написав у своєму Facebook Милованов.

Що думає великий бізнес?

Загалом нові правила стосуються перш за все IT. В інших сферах така практика оформлення працівників не настільки популярна. Щоправда, як вважають бізнесмени, нові обмеження можуть “вдарити” по тих людях, які планують оформлюватися як ФОП і працювати “на себе”.

“Є ФОП і він надає послуги юридичній особі, наприклад, ремонтує комп’ютери із щомісячною ставкою в 5 або 10 тисяч гривень. Як це розглядати за новими правилами? Адже це послуги, але як вони їх надаватимуть? Не до кінця зрозуміла процедура — ми маємо їх працевлаштовувати? Можливо, закон призведе до зменшення кількість реальних ФОП. Люди підуть в тінь і платитимуть готівкою”, — вважає директор компанії Агро-Центр Дмитро Соломчук.

Щоправда, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, зміни не зачеплять діяльності ФОП.

“Я хочу заспокоїти: про фізичних осіб-підприємців не йдеться. Вони як працювали, так і працюватимуть, але тих, хто намагається використовувати ці державні механізми для мінімізації своїх платежів до бюджету — з ними ми будемо боротися, щоб вони про нас не говорили”, — заявив Рева у ефірі програми “Свобода слова” на ICTV.

Показати більше

Схожі статті