Політика

ID-картка та фінансова “піраміда”: опублікували схему, як Порошенко купує виборців на Західній Україні

Усім агітаторам Порошенка видають пластикову картку та 500 гривень для “старту”, згодом вони можуть привести у штаб “однодумців” та отримати за це ще 100 грн.

Про це повідомляє видання infoscope.news.

Так, до рук журналістів потрапили інструкції та повний пакет документів, які отримують “однодумці” Порошенка на території Західної України.

“У Волинській області, зокрема в місті Луцьку у період з 28 січня по 1 лютого 2019 року люди, які раніше заповнювали “анкету однодумця”, на свої поштові адреси отримали персональні листи, куди вкладені були — лист-інструкція для однодумця; інформативний лист (з унікальним номерним ідентифікатором) з описом: номер агітатора (який до цього був “однодумцем”), номер сектора (території) відповідальності із зазначенням назв вулиць і адрес і зазначенням сумарного числа осіб проживає на території відведеного «сектора» ( 31 адреса — 68 осіб, в конкретному прикладі); Персональна ID-картка з QR-кодом — ідентифікатором агітатора”, — йдеться у повідомленні.

Видання стверджує, що команда Порошенка зайнялась пошуком “однодумців” і згодом може використати їх для підкупу.

“Спершу підготували команду агітаторів, які надали свої особисті дані (П. І. Б., адреса прописки та проживання, паспортні дані тощо) до реєстру штабу БПП. За це вони отримали пластикову ID-картку, яку можна активувати за допомогою SMS-коду, та 500 гривень заохочення. Це вже стає гарантією того, що агітатори напевно проголосують за Порошенка. Далі агітатори спілкуються з мешканцями (потенційними виборцями) на довіреній ним території Західної України. Головне завдання агітатора — назбирати ще якомога більше охочих надати свої персональні дані до реєстру штабу, отримати персональну пластикову картку та 400 гривень. За кожного нового “однодумця” той, хто його привів, отримує додаткові 100 грн, а якщо той проголосує за Порошенка на виборах — ще 300 грн”, — йдеться у повідомленні.

 

Журналісти видання наголошують, що кожен, хто записався в “команду”, може теж приводити людей. Таким чином, формується ціла мережа “однодумців”, котрі за гроші не тільки проголосують за діючого Президента, а й самі підкуплять ще кілька виборців.

“Контроль за тим, що куплений виборець проголосував за того, кого треба, здійснюється шляхом фотофіксації бюлетеня та ID-картки. Дані надсилаються до штабу. Завдяки реєстру сформованої мережі автоматично підраховуються суми грошових винагород кожному “однодумцю”, — йдеться у повідомленні.

Аналогічну схему зафіксували спостерігачі “Опори” і у Миколаївській області та підтвердили, що робота “агітаторів” та “однодумців” дійсно оплачується.

“21 січня у Вознесенську в штабі агітаторів за Петра Порошенка в приміщенні кінотеатру “Україна” працівник штабу повідомив спостерігачу ОПОРИ, що робота людей, залучених до проведення соцопитування, буде оплачена на початку лютого фінансовою групою. Також, за його словами, для отримання оплати інтерв’юер повинен пред’явити QR-код, надісланий на пошту”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, дії з оплати за участь в агітаційних заходах можуть містити ознаки підкупу виборців. Окрім того, згідно з ч. 5 ст. 6 Закону України “Про захист персональних даних” обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, під якою відповідно до ст. 2 цього ж Закону слід розуміти добровільне волевиявлення фізичної особи (за умови її поінформованості) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди.

Нагадаємо, у Волинській області серед населення поширюють зобов’язання на підтримку чинного глави держави Петра Порошенка, пропонуючи взамін матеріальну винагороду.

Показати більше

Схожі статті