Політика

Рейдерство на Кіровоградщині: кому потрібні цінні землі?

Позиція Соколівської сільської ради (нині ОТГ) Кіровоградського району Кіровоградської області відверто дивує.

 Про це інформує  “Моє Місто” з посиланням на інтернет-журнал Народна Правда.

В кожній країні, яка веде бойові дії, завжди вистачає справжніх патріотів, котрі, ризикуючи власним життям, готові захищати рідну землю. Але, разом з тим, існує незначний, втім неймовірно наполегливий прошарок суспільства, котрий усіма можливими способами намагається спекулювати на темі подвигів інших задля забезпечення своїх інтересів, маніпулюючи думкою громадськості.

Приблизно така ситуація склалася в Кіровоградській області. Наразі події набувають все більших обертів і, з огляду на це, ми вирішили розібратися, що ж насправді відбувається навколо соколівської землі: права на її власність учасників АТО, користування ВАТ “Кіровоградський кар’єр”, тривалої судової тяганини та роль у всьому цьому депутата Кіровоградської райради VI, VII скликань пана В.Цатуряна (який представляє партію “Наш край”).

Згідно діючого законодавства, кожен учасник бойових дій (а зараз найактуальнішим є участь в АТО) має право на пільгове отримання земельної ділянки розміром у 2 гектари. Процедура виділення землі у нинішніх реаліях є досить тривалою: потрібно знайти відповідне місце, отримати необхідні дозволи, впорядкувати документацію, домогтися кінцевого рішення. Але “небайдужі” особи можуть запропонувати свою “допомогу” у вирішенні такого питання. Якщо їм це, звичайно, потрібно. Точніше, потрібні дані землі.

Вся справа в тому, що земля, на яку претендують “АТОвці” перебуває у користуванні підприємства ВАТ “Кіровоградський кар’єр”, якому в 1999 році Кіровоградською ОДА було надано гірничий відвід площею 81,05 га з метою розробки Кіровоградського родовища гранітів. Дозволи діють до 18 жовтня 2019 року. Власником підприємства є О.Крившенко. Проте впродовж останніх восьми років В.Цатурян самовільно обробляв частину земель гірничого відводу площею 30 га, які вважаються резервними.

Пан Цатурян – землевласник, який позиціонує себе як відчайдушний захисник інтересів воїнів АТО, хоча істинні мотиви “мецената”, ймовірно, дещо інші. Цатурян взяв “опіку” над 12-ма АТОвцями, обіцяючи їм усіляко сприяти отриманню земельних ділянок на території гірничогот відводу. (До слова, серед них – ті, що проживають за межами Кіровоградської області.) За таку “послугу” виділені гектари будуть передані пану Цатуряну. Більше того, на сьогодні у нього вже є оформлена довіреність, згідно якої земельні наділи перейдуть у його безпосередню власність.

А яка ж позиція самих учасників АТО, задіяних у цій схемі? А вони не переймалися процесом виділення землі. І зрозуміло, чому – “АТОвці” просто не збираються нею користуватися. Основна мета полягає у якнайшвидшому продажі за безцінь права отримання землі для ОСГ, в даному випадку Цатуряну.

Дивним чином сільська рада надала Клопотання в Держгеокадастр з приводу виділення земель гірничого відводу “АТОвцям”. Власник ВАТ “Кіровоградський кар’єр” О.Г. Крившенко випадково дізнався про такі дії. Виникла колізія – з одного боку, земля за згодою тієї ж сільської ради надана у користування кар’єру, а з іншого, на неї претендують, керуючись запорукою “мецената” Цатуряна, “АТОвці”.

Почалася судова тяганина. Тим часом, Цатурян продовжив самовільно обробляти зазначену землю, що свідчить про те, що його меценатство має під собою реальний фінансовий зиск.

15 серпня 2018 р. слідчим суддею, по кримінальному провадженню стосовно самовільного захвату земель, на спірні участки було накладено арешт. 16 серпня, в день проведення сесії, на яку виносилось питання передачі землі у власність АТОвців (по суті, пана Цатуряня), рішення суду було вручено уповноваженому представнику об’єднаної територіальної громади та зачитано на сесії. Ухвала суду містила заборону на будь-які дії, пов’язані зі зміною права власності цих земель, у зв’язку з чим питання було знято з порядку денного сесії. Саме це і зумовило подальші поспішні дії землевласника, який розраховував вже сьогодні поповнити свій банк землі таким ласим шматом. Наступного дня, 17 серпня, з порушенням усіх регламентів, була скликана позачергова сесія ОТГ, на якій розглядалося ЄДИНЕ питання – щодо передачі славнозвісних 24 га землі гірничого відводу в користування учасників АТО (читай Цатуряна).

Виникає питання: як Цатуряну вдалося в такий короткий термін згрупувати депутатів і отримати очікуване рішення “За”? Як виявилося, причиною цього є наявність у нього впливових покровителів із числа перших осіб можновладців Кіровоградської ОДА.

Ця та інша цікава інформація була нам повідомлена одним із депутатів, обуреного тим, що відбувається таке кричуще беззаконня. З міркувань безпеки, ми не будемо оприлюднювати його ім’я. Пряма мова:

“Всіх депутатів просто “поставили на коліна”, змусивши проголосувати за запропоноване й вигідне Цатуряну рішення. Хлопці (мається на увазі, воїни АТО) не поінформовані належним чином. Їх банально використовують. І справа тут навіть не в Цатуряні. Справді. Все значно складніше. Заступник голови Кіровоградської ОДА, особисто зібрав нас (депутатів) в кабінеті й почав створювати несамовитий тиск, спонукаючи проголосувати “За” відповідне рішення. В свою чергу, запевнив, що проблем із законом не буде. Але, якщо ми не хочемо проблем у майбутньому, то маємо діяти згідно його вказівок. У більшості просто не було виходу.”

Ми запитали, в чому логіка і де шукати пояснення, на що депутат іронічно відповів:

“Тут розбірки екс-регіоналів, нинішніх представників БПП з “Батьківщиною” – політичною силою, в рядах якої перебуває власник ВАТ “Кіровоградський кар’єр”, користувач цих самих земель О.Крившенко. Ви ж розумієте, сам Заступник голови Кіровоградської ОДА не зміг би давати такі команди без відома першої особи ОДА . За моїми даними, в цьому замішаний і екс-регіонал А.Малицький, близький до пана С.Ларіна – голови Кіровоградської ОДА часів Януковича. Чому вони “пресують” О.Крившенка? По-перше, через його партійну приналежність. По-друге, їх не влаштовує ініціатива щодо перспективи будівництва в Кропивницькому храму УПЦ КП, з якою виступили О.Крившенко та його однодумець в цьому питанні О.Горбунов, котрий, до речі, є одним із небагатьох політиків, що реально вболіває за розвиток міста й області та робить для цього все можливе. До того ж, О.Крившенко співпрацює з відомим громадським діячем І.Козубом, який відстоює національні ідеї. За свої переконання той ледь не поплатився життям. Пам’ятаєте, як нещодавно невідомими була кинута граната на територію, до якої він має відношення, – ТОВ “Комунальник-сервіс”? Так от, про істину причину цього інциденту повідомило єдине інформаційне видання “Весь Кіровоград”, що по суті належить губернатору. (Ми віднайшли цей матеріал на сайті http://www.kirovograd.net/2018/07/23) Випадковість це чи ні, не знаю, але факт залишається фактом… Та й взагалі, Ви ж маєте знати, як ставляться колишні приспішники Януковича, а нині Порошенка, до ідейних ворогів. По суті, методи не змінилися…”

Стверджувати, що оприлюднена інформація є достовірною на сто відсотків, ми не можемо. Втім, в словах депутата дійсно наявна логіка, яка пояснює мотиви таких “меценатів” як пан Цатурян. Ймовірно, він не є ключовою особою в даній ситуації. Скоріше, його дії використовуються як вдалий інструмент для зведення рахунків з політичними противниками і “розчищення шляху” до очікуваного результату на майбутніх виборах.

Тут на згадку приходить народний вислів про вовків у шкурі овець, які в потрібний момент можуть стати перевертнями задля досягнення своїх меркантильних, утилітарних цілей. Щоб їх реалізувати, політики такої категорії готові вдаватися до цинічних, брудних, а інколи й до антилюдських дій.

Неодноразово із засобів масової інформації лунали повідомлення про загадкові смерті журналістів, громадських діячів, політиків, які вболівають за майбутнє України і є запеклими ворогами тих, хто прагне реваншу сил “регіоналів”.

Вони навчилися маскувати свої справжні обличчя, але не настільки майстерно, як це здається. Нібито все просто, а з іншого боку – дуже складно. Розібратися нелегко. Проте, ми будемо це робити, щоб відновити справедливість і донести істину до громадськості.

Теги
Показати більше

Схожі статті