Суспільство

У Кропивницькому викрили інтернет-шахраїв, які зламували акаунти соцмереж й виманювали гроші

Шахрайську схему виманювання грошей шляхом заволодіння обліковими записами громадян у мережах «Instagram» та «Facebook» викрито у Кропивницькому. У подальшому, від імені власників зламаних акаунтів зловмисники вчиняли шахрайські дії, ошукуючи довірливих людей (ч.4 ст.190, ч.5 ст.361 КК України).

Організував групу 30-річний кропивничанин, за освітою програміст👨🏻‍💻. До протиправної діяльності залучив свою дружину та ще двох знайомих.

Підозрювані, використовуючи спеціалізоване програмне забезпечення, здійснювали несанкціонований вхід в особисті акаунти громадян у соціальних мережах. Заволодівши даними шляхом підміни логіна та пароля, направляли повідомлення підписникам із проханням надати грошові кошти у борг.

Суми були різні – від 4 до 10 тисяч гривень. Зазвичай, це було «термінове» прохання до користувача мережі про позику грошей на короткий строк.

 Отримані у протиправний спосіб кошти виводили через численні банківські картки підставних осіб.

Наразі слідством зібрано докази щодо вчинення шахрайства відносно щонайменше 30 потерпілих. Проте, за оперативними даними, кількість ошуканих громадян може сягати сотні осіб, а сума завданих збитків – кілька сотень тисяч гривень.

Організатора шахрайської схеми взято під варту. Трьом іншим обрано запобіжні заходи у виді домашнього арешту.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *