Суспільство

Сільський голова на Кіровоградщині, якого підозрюють у корупції, не ходить на суди

СУД БЕЗ ПІДОЗРЮВАНОГО

12 вересня у стінах Маловисківського районного суду (Кіровоградська область) мало відбутися слухання у справі сільського голови Мар’янівки Олександра Тененики, якого підозрюють у вчиненні корупційних дій, передбачених частиною третьою статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частиною другою статті 369 КК України («Зловживання впливом»).

Прокурори передали справу до суду ще три роки тому і зараз вона знаходиться на фінальному етапі, проте винести повноцінне судове рішення, щоб визнати пана Тененику винним або навпаки, наразі видається неможливим – підозрюваний разом зі своїми захисниками просто не з’явилися в суд.

На відміну від вищезгаданих осіб, до Маловисківського райсуду в рамках ініціативної групи Мар’янівської громади, прибуло близько десяти місцевих жителів, серед яких і депутати сільради.

Останні передали судді колективне звернення, яке також направили до Президента України та Генеральної прокуратури. Громада попросила врахувати його положення, зокрема, пришвидшити розгляд справи (котра тягнеться вже третій рік) та посприяти невідкладному відстороненню пана Тененики з посади сільського голови.

Місцеві переконують – Олександр Тененика, буквально за день до суду, перебував на своєму робочому місці. Разом з тим, крапка в цій історії досі не поставлена через неявку О. Тененики та його адвокатів до суду.

Ось, як коментують ситуацію жителі села Мар’янівка після судового засідання:

ІСТОРІЯ ПОВТОРЮЄТЬСЯ?

Як виявилося, сільський голова Олександр Тененика свого часу також був фігурантом скандалу в Мар’янівській сільраді – депутати навіть домоглися його відсторонення з посади за підставою незабезпечення здійснення наданих йому повноважень у 2010-му році.

Ідеться про нібито нецільове використання бюджетних коштів: у громади виникали питання по ремонту пам’ятника, ремонту греблі на березі річки та дій навколо сміттєзвалища. Депутати акцентували увагу на тому, що у договорі на виконання робіт була прописана одна сума, а з бюджету сплатили іншу (більше, аніж було домовлено).

Так, сесія прийняла рішення про дострокове припинення повноважень сільського голови Олександра Тененики. Але посадовець тоді звернувся до суду з вимогою визнати рішення Мар’янівської сільської ради нечинним.

У 2011 році Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги О. Тененики, мотивуючи це тим, що судом першої інстанції було допущено неповне з’ясування обставин, а при прийнятті рішення порушили процедуру таємничого голосування. До того ж, як ідеться у Постанові, “повноваження сільського голови можуть бути достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або Закони України…”

Відтак, Олександр Тененика домігся поновлення на посаді, й з того часу перебуває у кріслі сільського голови вже 9-й рік.

А ЩО Ж В СЕЛІ

У Мар’янівської громади також виникає багато запитань відносно ефективного використання бюджетних коштів, адже зі створенням ОТГ, бюджет села зріс у декілька разів, проте найболючіші проблемні питання досі залишаються невирішеними: приміщення сільради не можуть відремонтувати вже декілька років, сільський клуб також потребує невідкладного ремонту, а про якість доріг у центрі села годі й говорити…

Не вирішуються, за словами працівника сільради А. Вовченка, навіть буденні й елементарні питання, як-от, наприклад, придбання комп’ютерного кабелю для нового співробітника Мар’яніської сільської ради. У бухгалтерії пояснюють – немає коштів.

Тим часом Мар’янівська сільська рада на чолі з Олександром Тененикою, вкотре оголосила тендер на придбання позашляховика “Renault Duster”. Спочатку із бюджету села пропонували виділити 441 тисячу гривень, але з першої спроби торги визнали такими, що не відбулися, а після суспільного резонансу відносно купівлі авто, торги відмінили. Проте два дні тому, 11 вересня, згідно даних майданчика публічних закупівель Prozorro, Мар’янівська сільрада вже визначилися із переможцем і має намір укласти договір із ТОВ “Автогруп Кропивницький” на суму 420 100 гривень.

Місцеві депутати вирішили скликати позачергову сесію сільської ради (направивши відповідні документи 4 вересня) з метою, зокрема, заслухати звіт Олександра Тененики. Відзначимо, що сільський голова зобов’язаний протягом двох тижнів після звернення депутатів провести сесійне засідання.

Натомість Олександр Тененика ініціює зібрання сесії у крайній термін – 18 вересня, видаючи указ про її скликання в пленарному порядку (не вказуючи про позачерговість). Про вимогу депутатів також ані слова. Більше того, ним формується порядок денний, у якому звіт сільського голови знаходиться у 3-4 пунктах. А проводитися він буде у напівзруйнованому приміщенні сільської ради, яке суто технічно унеможливить присутність всіх бажаючих членів територіальної громади долучитися й заслухати звіт голови.

Місцеві переконані у тому, що робиться це цілеспрямовано, адже є можливість провести таку зустріч в актовому залі школи (саме там і збиралися люди, коли до села приїздив губернатор).

Сесія сільської ради відбудеться 18 вересня о 16.00, а судове слухання по справі О. Тененики перенесли на 24 вересня. Якщо сільський голова знову не з’явиться в суд і не подасть документи, що свідчитимуть про відсутність із поважних причин, його примусово доставлять у слідчий ізолятор. Зараз О. Тененика знаходиться під заставою.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *