Аналітика / БлогиПолітика

Будівництво споруди на території дитсадка у Кропивницькому: як це стало можливим

У понеділок, 25 березня, на апаратній нараді міського голови стало відомо про намір невідомих осіб встановити споруду на території дитячого садку №1 «Барвінок». Відділ по запобіганню корупції та юридичне управління відразу отримали доручення негайно розібратися в ситуації.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

За інформацією, нещодавно до адміністрації дитсадка звернулися невідомі із заявою про намір будуватися на вказаній території, маючи для цього нібито всі законні підстави. Сторонні претендують на 0,3 гектари землі в межах дитсадку безпосередньо в парковій зоні.

Ось, що розповідає завідувач ДНЗ №1 «Барвінок» Ольга Гречишкіна:

«22 березня на територію дошкільного закладу прийшли невідомі і повідомили, що тридцять соток землі тепер належать їм. У нас в наявності є всі правонаступні документи: свідоцтво про право власності, ситуаційна схема, де чітко вказана адреса – Суворова 1-К. Людина, яка претендує на ділянку в межах дитячого садка показала мені документи, в яких вказується адреса: вулиця Карусельна (без номера)».

Ну а поки в міській раді продовжують шукати винних, ми вирішили розібратися, як взагалі стало можливим право на здійснення будь-якого будівництва в межах комунального закладу.

Службова недбалість чи спланована махінація?

Згідно діючого законодавства, кожен учасник бойових дій має право на пільгове отримання земельної ділянки. Процедура виділення землі у нинішніх реаліях є досить тривалою: потрібно знайти відповідне місце, отримати необхідні дозволи, впорядкувати документацію, домогтися кінцевого рішення (питання розглядається на профільній комісії, а потім на сесії міської ради).

Отже, 22 серпня 2018 року відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва, реклами, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища (далі – земельна комісія), на якій розглядалося питання передачі громадянину Кривошею К.І. безоплатно у власність земельної ділянки по вулиці Карусельній. Профільна комісія тоді не погодила ініціативу, втім питання згодом таки внесли в порядок денний сесії.

Наступного місяця земельна комісія погодила передачу у власність земельних ділянок на тій таки вулиці Карусельній ще двом військовослужбовцям: Бірзулу Р.А. та Шабанову В.В. Але на сесію депутатам був винесений проект рішення, де прізвище Шабанова дивним чином було змінено на Потапенко,  разом з тим, такі зміни на земельній комісії навіть не розглядалися.

Так, судячи з усього, в останній момент в рамках окремих кулуарних домовленостей відбулися певні маніпуляції стосовно вказаних земельних ділянок, і замість громадянина Шабанова, 10 соток такого «ласого» шматка землі на території дитсадка мали перейти іншому «щасливчику» – громадянину Потапенку.

Невдовзі в управлінні земельних відносин підготували відповідний проект рішення на засідання сесії за №2394. В нього включили всі три питання передачі безоплатно у власність земельних ділянок, що розташовані на території дитсадку, а саме: громадяни Кривошея, Потапенко та Бірзул мали отримати у власність по 10 соток для будівництва житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Проект рішення дуже швидко потрапив на сесію (у порівнянні з іншими земельними питаннями, що розглядаються роками) і був погоджений (прийнятий) нинішньою депутатською більшістю «Наш край» – «Опозиціний блок» в міській раді:

Таким чином, громадяни Кривошея К.І., Потапенко Д.С. та Бірзул Р.А. отримали безоплатно у власність земельні ділянки по вулиці Карусельній, звісно ж, навіть не здогадуючись про те, що їхнє розташування збігається із територією дитячого садку №1 «Барвінок»… Не здогадувались, мабуть, про це і певні зацікавлені депутати з нинішньої більшості… Не побачив порушень чомусь і голова земельної комісії – Олександр Шамардін, який має слідкувати за тим, щоб земельні питання, котрі виносяться на розгляд сесії, обов’язково були розглянуті на профільній земельній комісії (яку він очолює), а прізвища людей в рішеннях не «тасувалися» в кулуарах міської ради… Так само, очевидно абсолютно випадково, Олександр Шамардін не помітив і не звернув увагу депутатів на сесії, що питання передачі громадянину Кривошею К.І. земельної ділянки по вулиці Карусельній не було підтримано очолюваною ним земельною комісією…

А можливо, цей очевидний для пересічного громадянина земельний “дерибан” все ж не був випадковістю?

 

Що було далі, або як «працюють схеми»

На жаль, у нашій країні зустрічаються випадки, коли «вправні підприємці» і «небайдужі особи» можуть використовувати права учасників АТО задля досягнення своїх меркантильних цілей. З одного боку, це дуже зручно – адже, щоб отримати бажану земельну ділянку не потрібно брати участі в аукціонах, сплачувати за це пристойні кошти в міський бюджет тощо. Достатньо лише знайти спільну мову з власниками земельних ділянок (які отримали їх безоплатно) і запропонувати за них певну суму. Варто зазначити, що учасники АТО (як і будь які власники) мають повне право на продаж отриманих земель. Для цього не потрібно окремих розглядів і рішень сесії або профільних комісій. Визначення «приватна власність» говорить саме за себе.

В даному випадку, громадяни Кривошея, Потапенко та Бірзул могли просто продати земельні ділянки по вулиці Карусельній іншим особам, які отримали у власність певні території мікрорайону Новоолексіївка. Прогнозовано, що всі три ділянки придбав один і той же покупець.

Та чи можна було уникнути ситуації, коли частину території дитсадка банально «роздерибанили» під будівництво, а можливо й під інші комерційні цілі (адже на сесію регулярно виносяться проекти рішень про зміну цільового призначення земельних ділянок задля уникнення земельних аукціонів)?

Можна було.

Для цього в Держгеокадастрі і на кадастровій карті мала бути розміщена інформація про земельну ділянку дитячого комунального закладу «Барвінок» з чітко визначеними межами. В такому випадку сформувати земельну ділянку, яка б накладалась на вже існуючі ділянки, та погодити в Держгеокадастрі такий проект землеустрою, за великим рахунком, стало б неможливим. Наразі будь яка інформація про земельну ділянку дитячого комунального закладу «Барвінок» на кадастровій мапі відсутня. Натомість територія, яка належала Шабанову (а згодом Потапенку) фактично збігається із розташуванням дошкільного закладу:

В управлінні освіти міської ради зазначили, що на даний момент всі документи готові для того, аби затвердити земельну документацію і отримати кадастровий номер для ДНЗ «Барвінок». Проте тепер технічно зробити це вже буде неможливо – адже така земельна ділянка на мапі буде накладатися на землі Кривошеї – Потапенко – Бірзула.

Ми направили інформаційний запит до управління земельних відносин з проханням пояснити, чому питання щодо надання безоплатно земельної ділянки у власність громадянину Потапенку (замість Шабанова) не розглядалося на земельній комісії і чому управлінням не було перевірено межі трьох встановлених ділянок:

Наразі призначено службове розслідування, але тут потрібно зважати і на фактор того, що міська рада – це великий колегіальний орган з певною посадовою ієрархією, тому чи буде знайдено винних, покаже час.

Зараз у міській раді розглядають і відпрацьовують можливість повернення зазначених вище земельних ділянок у комунальну власність. Не виключено, що на даному етапі будуть розпочаті судові процеси для того, аби мати законне підгрунття для повного вирішення цього питання. Проте отримати справедливі судові рішення про повернення земельних ділянок буде дуже складно (враховуючи наявну судову практику), навіть якщо на те буде відповідна політична воля і бажання.

Показати більше

Схожі статті