Політика

Кропивницькі депутати не поспішають оприлюднювати декларації: нове дослідження

Міська рада Кропивницького увійшла до переліку міст із задовільним рівнем публічності, однак знизила свою позицію у всеукраїнському рейтингу з 13 на 16 місце.

Відповідне дослідження провела Громадянська мережа ОПОРА, інформує “Моє Місто“. 

У 2018 році найбільше зріс показник публічності депутатського корпусу – з 64% до 71,28%. Також дещо збільшився рівень публічності міського голови – з 63% до 64,35%. Натомість суттєво знизився показник публічності виконавчих органів – з 68% до 55,15%.

Індекс публічності міського голови Кропивницького

Найбільш сильною стороною діяльності міського голови є практики підзвітності (оцінено у 77%), яким дещо поступаються практики прозорості (63%) і відкритості (57%). У більшості випадків міський голова особисто веде прийом громадян, дотримуючись оприлюдненого фіксованого графіку. Також він активний користувач соціальних мереж, що сприяє зворотньому зв’язку з мешканцями міста, інформуванню громади про результати діяльності тощо. Водночас не впорядкованим залишається прийом інших ініціативних груп (профспілок, релігійних чи громадських об’єднань). Також на сайті оприлюднена інформація про радників головної посадової особи місцевого самоврядування.

Протягом 2018 року міський голова звітував про свою роботу, роботу виконавчих органів, про виконання місцевих цільових програм у форматі публічної зустрічі з громадськістю. На веб-сайті міської ради функціонує система електронних петицій, передбачена можливість подачі електронного звернення. Вже кілька років працює інструмент Громадського бюджету. У місті активно діє “гаряча лінія” для оперативного прийому та реагування на звернення громадян.

До недоліків, які негативно впливають на позицію міського голови у рейтингу публічності, належить відсутність на сайті міської ради електронної декларації про майно та статки за 2018 рік чи посилання на неї на сайті НАЗК. Остання наявна декларація датується 2015 роком. Біографічні дані міського голови оприлюднені лише частково: на сторінці міської ради відсутня інформація про судимість, партійну приналежність та сімейний стан. У міськраді та її виконавчих органах не запроваджено систему управління якістю (ISO). Генеральний план міста втратив свою чинність, але новий документ досі не прийнятий. 2018 році не було ініційовано чи проведено жодних громадських обговорень.

Індекс публічності виконавчих органів міської ради

У 2018 році виконавчі органи активно оприлюднювали набори даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних. Зокрема тут можна ознайомитися з фінансовими звітами деяких управлінь за 2018 рік. На веб-сайті міської ради міста Кропивницький вчасно публікуються проекти рішень міськради та виконкому, а також анонси засідань. Також тут розміщено інформацію про склад виконкому, біографічні довідки частини його членів. Функціонує окремий сайт ЦНАПу, на якому можна дізнатися години прийому спеціалістів, отримати зразки документів тощо.

На веб-сайті міськради відсутня фінансова звітність комунальних підприємств. Також при комунальних підприємствах міста не створено наглядові ради. Звіти про хід та результати відчуження комунального майна публікуються лише у звітах про виконання Програми управління комунальним майном. На порталі відкритих даних не оприлюднено перелік земельних ділянок, які пропонуються для забудови. Крім того, не вся інформація публікується у форматі відкритих даних. Через конфлікти фактично не функціонує Громадська рада міста Кропивницького.

Суттєве падіння показників публічності виконавчих органів міської ради міста Кропивницького свідчить про те, що у 2018 році не відбулося позитивних змін в частині просування принципів та практик відкритості і публічності. Натомість виконавчі органи інших міст активніше працюють над підвищенням рівня публічності своєї діяльності.

Індекс публічності депутатів міської ради

Зростання показників публічності депутатського корпусу Кропивницької міської ради у рейтингу відбулося завдяки вчасному інформуванню про проведення сесій та роботу комісій. Засідання міської ради та депутатських комісій транслюються у режимі онлайн на офіційному YouTube-каналі та сторінці Facebook. Також зберігаються записи сесійних засідань і їх можна переглядати у повторі. На сайті оприлюднено біографічні довідки депутатів, інформацію про те, у яких депутатських комісіях вони працюють, контактні дані, час та місце прийому громадян. У міській раді діє електронна система голосування та публікується інформація про результати поіменного голосування. У 2018 році був суттєво допрацьований Статут територіальної громади, робота над ним тривала з 2016 року.

Звіти депутатів за 2018 рік оприлюднено частково. До того ж, вони не уніфіковані, у багатьох місцевих обранців відсутня інформація про роботу у комісіях, підготовку проектів рішення тощо. На сайті відсутні дані про кількість коштів, виділених з депутатських фондів на потреби громадян.

Не опубліковані посилання на декларації депутатів та секретаря міської ради Кропивницького. На сайті є посилання на декларацію секретаря міськради за 2015 рік, хоча на сайті НАЗК оприлюднені усі документи.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *