Політика

Земельні схеми у Кропивницькому: спочатку під гараж, а потім МАФ

У багатьох мікрорайонах Кропивницького, а особливо на Ковалівці, Жадова, Попова на газонах, тротуарах чи мало не на проїжджій частині розміщуються десятки МАФів. За документами там мали будуватися гаражі. Земельні ділянки свого часу абсолютно безкоштовно передали у власність громадянам, які принесли до міськради довідки про інвалідність. А вже невдовзі ті продали свої «гаражі» під магазини.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на матеріал “Без купюр“.

Вивчивши низку таких рішень ми виявили, що йдеться не про поодинокі випадки, а системну схему, дійовими особами та вигодонабувачами якої, принаймні в окремих випадках, є наближені до керівництва міста особи.

ТРОХИ МАТЧАСТИНИ

З 2013 року в місті діяло Тимчасове положення про порядок передачі (надання) земельних ділянок для гаражного будівництва на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків міста. Згідно з ним, ділянку під гараж могли отримати в оренду пільгові категорії громадян – особи з інвалідністю, ветерани Другої Світової війни.

Документ передбачав низку правил та обмежень. Ділянка, на якій заявник хотів звести гараж, мала знаходитися поблизу його житла, строк договору оренди обмежений 5 роками та інші. Втім, у 2018 році міська депутатська «земельна» комісія ініціювала, а депутати на сесії проголосували за скасування цього положення. Мовляв, воно застаріле, приймалося у довоєнний період, а зараз постала необхідність виділяти землю під гаражі у тому числі АТОвцям. Наприклад, депутат з фракції «НАШ КРАЙ» Олег Краснокутський під час однієї з сесій наполягав на перегляді вказаного положення у тому числі через АТО-шний фактор.

Відтоді землю передають в оренду під гаражі, згодом заявник просить віддати землю у власність, а невдовзі клопоче про зміну цільового призначення «для розміщення комерційного об’єкта» та продає. При цьому все – «згідно чинного законодавства».

ГАРАЖНІ СХЕМИ

Почнемо з прикладів. 62 м кв. отримала у власність громадянка Потапенко Ніна Петрівна. 28 жовтня 2014 року депутати Кіровоградської міської ради проголосували за відведення їй у власність земельної ділянки по вул. Космонавта Попова (біля будинку № 20, корп. 1) шляхом зміни цільового призначення. Ділянка з кадастровим номером 3510100000:37:329:0095 свого часу виділялася під гараж, а нині має комерційне призначення.

Подібна ситуація з МАФами на Ковалівці. Історія питання розпочалася наприкінці каденції міськради попереднього скликання та знайшла своє успішне продовження вже за сьогоднішньої влади.

Так, за два місяці до чергових місцевих виборів, у серпні 2015 року, депутати постійної комісії з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин Кіровоградської міськради (далі «земельна» комісія – авт.), погодили два проекти рішень – «Про надання Глущенко А. А. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Вокзальній (біля будинку № 37/16)» та «Про надання Урись О. В. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Вокзальній (біля будинку № 37/16)».

Обидві заявниці мають інвалідність ІІІ групи через ураження опорно-рухового апарату.

Згідно з «гаражним» Положенням, земельні ділянки мають знаходитися поблизу місця проживання заявника. Втім, депутати чомусь «закрили очі» на правила. Як вказував свого часу кропивничанин Максим Сінченко, громадянка Урись проживає за 2 кілометри від ділянки, яку просила виділити під гараж. Будинок родини повної тезки іншої нашої «гаражної» заявниці Глущенко Анастасії Андріївни знаходиться за майже три кілометри від ділянки на Ковалівці.

Ділянку, яку Глущенко брала в оренду, зрештою приватизувала. На 3 засіданні 15 сесії міськради Кропивницького 7 скликання, яке відбулося 11 червня 2019 року депутати розглянули проект рішення «Про передачу Глущенко А.А. у власність земельної ділянки по вул. Вокзальній (біля будинку № 37/16)». Ділянку, площею 24 м кв. з кадастровим номером 3510100000:29:174:0094, передавали з формулюванням «для будівництва індивідуального гаража».

Проект рішення внесли до порядку денного сесійного засідання за пропозицією голови фракції «НАШ КРАЙ» Вадима Дриги. Під час голосування за це питання не вистачило голосів. Проте наприкінці сесійного засідання, близько 18.00 год., коли преса й активісти вже розійшлися, депутат Дрига запропонував повернутися до вказаного проекту рішення, і цього разу його підтримали. Цільове призначення цієї ділянки ще не змінене.

Натомість із землею громадянки Урись історія цікавіша. Рішенням Кіровоградської міської ради від 14 липня 2015 року їй виділили в оренду на 5 років ділянку площею 21 м кв. по вул. Жовтневої революції (біля будинку № 37/16) для будівництва індивідуального гаража. Втім, однієї ділянки жінці виявилося замало і вона попросила ще одну, площею 27 м кв., але вже не в оренду, а у власність. Відтак, з’явилося рішення, яким заявниці виділили у власність ділянку загальною площею 48 м кв., яку, по суті, склали раніше виділені в оренду 21 м кв. та додаткові 27 м кв.

Депутати нинішнього скликання проголосували за це рішення 17 листопада 2016 року. Голосування супроводжувалося «трагікомедією» на дві дії. Депутат Володимир Смірнов наголосив, що заявниця проживає за іншою адресою, вже оформила земельну ділянку під розміщення гаража хоча не має автомобіля. Відповідаючи на репліку, тодішній голова «земельної» комісії депутат Юрій Деркаченко з фракції «БПП» натомість попросив дати слово заявниці і зазначив, що проситиме міського голову поставити її питання на переголосування, оскільки раніше голосів забракло. Його підтримав депутат із фракції «НАШ КРАЙ» Олег Краснокутський.

«Так, громадянка Урись О.В. переобладнала гараж під ларьок, але вона має інвалідність. За можливості пропоную надати їй слово», – сказав депутат.

Коли депутати дійшли до розгляду питання виділення землі Урись, Краснокутський запропонував дати слово матері заявниці. У порушення регламенту жінка виступила посеред сесійного засідання і слізно просила підтримати рішення. Але заявниця не пояснила депутатам, що гаражі будувати не збирається. Невдовзі на сайті міськради з’явився проект рішення про зміну цільового призначення вказаної ділянки. Вже 12 липня 2018 року депутати по суті допомогли завершити «оборудку» – змінили цільове призначення ділянки з кадастровим номером 3510100000:29:174:0096, призначеної під будівництво гаража на «для комерційного використання».

Якщо переглянути фрагмент відео голосування за цей проект рішення, можна помітити цікаву деталь. Після невеликої перерви депутати і присутні на засіданні повертаються до сесійного залу. Серед останніх входить депутат Фортечної райради, обраний за списками партії «НАШ КРАЙ» Сергій Андреєв. Його часто можна бачити у колі решти «міських» партійців вказаної політсили.

Міський голова Андрій Райкович поставив питання на голосування. Як тільки звучить прізвище громадянки Урись, Андреєв різко змінює траєкторію руху та йде до депутата Богдана Товстогана і щось йому шепоче. Той ствердно киває. Коли міський голова оголосив, що рішення прийнято, Андреєв показує Товстогану «лайк», піднявши великий палець вгору, обидва радо посміхаються. Достеменно не відомо, про що перешіптувалися депутати-колеги, не стверджуємо, що це пов’язано з прийняттям вищезгаданого проекту рішення. Втім, протокол результатів голосування показує, що «за» проголосувало 22 депутати, тобто рішення прийнято критичною кількістю голосів.

ХТО В ПЛЮСАХ

Сьогодні власником вище перелічених земельних ділянок значиться жителька Кропивницького Андреєва Людмила Наумівна. Про це свідчать дані з Кадастрової карти і витяг з Реєстру нерухомості. Ділянки переоформлені протягом червня-липня цього року. На місці вказаних ділянок розміщені торговельні споруди. Ми звернулися до депутата Андреєва за коментарем. Він свою причетність до земельних питань заперечив, а цікавість журналістів назвав політичним замовленням.

«Це питання не до мене, а до Людмили Наумівни. У мене окремий бізнес, у неї – окремий. Про її справи я не можу давати коментарі», – сказав Сергій Андреєв. На питання, чи знає він громадянок Урись та Глущенко, теж не конкретизував. «Людей знаю багато, виборців багато. Може, знаю, а, може, й – ні», – переконував депутат. Ми поцікавилися, чи просив депутат підтримки у прийнятті цих земельних рішень своїх колег з міської ради.

Адже, як ідеться вище, саме депутати від «НАШОГО КРАЮ» ініціювали підтримку та внесення до порядку денного вказаних проектів.

«Постійно депутатська фракція лобіює питання громадян, виборців, які нам допомагають, які нас обирають. Тому, очевидно, тут звернулася людина, очевидно, просто допомагали людині. Депутати районної ради не мають стосунку до виділення земельних ділянок, вони виділяються міською радою. Тож, якби я й хотів, технічно б не міг би. Взагалі мені цікаво, чому мені телефонують, ставлять якісь питання. Це просто так для вас виглядає. Це, мабуть, якесь політичне замовлення перед виборами, щоб якось мене скомпрометувати, щоб вийшла стаття, що Андреєв – корупціонер», – заявив депутат райради.

На уточнення, про які вибори йдеться, адже за законодавством місцеві вибори очікуються не раніше наступного року, Андреєв не виключив ймовірність дострокових місцевих.

«Може, місцеві будуть. Я ж не знаю. Перед наступними, може. От, Верховна Рада збирається, можливо, вони ухвалять таке рішення. Може, хтось уже про це знає. Скажіть, чий це сайт, хто хоче на мене котити бочку?», – такою конспірологією депутат пояснював свої підозри у замовності журналістського розслідування.

Ми все ж уточнили, чи не пам’ятає депутат торговельних МАФів на вулиці Вокзальній, адже він теж проживає в тому мікрорайоні, і чи не просив підтримки своїх колег і, зокрема, Богдана Товстогана.

«Взагалі проживаю у будинку, що біля мосту, про які МАФи йдеться не розумію. Я не знаю конкретики. Справи моєї матері – це справи моєї матері, вона проживає за кордоном. А мої справи, це мої справи. На вашому місці, не проводив би тут паралелі. У неї є якась нерухомість, я туди не лізу. Я не пам’ятаю, про що ви говорите. Але з депутатами ми постійно спілкуємось. Товстоган – це мій товариш. Ми з ним спілкувалися, вечеряли там разом. Я сумніваюся, що я міг його про щось питати. Цього точно не було. Багато виборців є, які до нас звертаються. Конкретики я з льоту не скажу», – відповів Сергій Андреєв.

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Любов Андреєва не вказана, як фізична особа підприємець чи засновник будь-якого підприємства. Натомість Сергій Андреєв значиться як ФОП, видом діяльності якого вказано роздрібну торгівлю продуктами харчування у спеціалізованих магазинах.

Підсумовуючи, зазначимо, що пересічні громадяни, які хочуть оформити земельну ділянку, мають пройти довготривалу процедуру розроблення і погодження проекту землеустрою, викупити право оренди через аукціон, сплачувати орендну плату. Або ж, якщо ви наближені до влади, можете отримати землю безкоштовно на підставних осіб із інвалідністю та на родичів.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *