Політика

Долар в Україні різко подешевшав: аналітики озвучили новий курс

В Україні всього за місяць курс гривні зміцнився на 71 коп./$. Сприятлива для національної валюти ситуація продовжиться, зазначають аналітики. Вже до 10 травня один долар може коштувати 26,4 грн/$.

  • в Україні курс долара з квітня знизився з 27,2 до 26,5 грн/$;

  • найближчим часом курс долара залишиться в стабільному діапазоні і може трохи знизитися;

  • пропозиція валюти перевищує попит.

Гривня стабільно зростає, незважаючи на минулі вибори

 

На початку квітня один долар продавався по 27,2-27,3 грн/$. Напередодні виборів девальваційні очікування зміцнилися. Мовляв, у ситуації нестабільності, ризиків зміни фінансового курсу, попит на долари буде тільки рости. Незважаючи на це, за минулий місяць гривня показала стабільне і впевнене зростання.

Так, згідно з даними НБУ, довідковий курс американської валюти станом на 6 травня був 26,5 грн/$. Ситуацію на валютному ринку прокоментували і в Нацбанку. Там кажуть: усе пояснюється ситуацією на ринку – пропозиція перевищує попит.

Долар в Україні різко подешевшав: аналітики озвучили новий курс

У квітні гривня зміцнилася на 2,3% до долара і на 3,1% – до євро. Така ситуація дозволила НБУ викуповувати надлишки і поповнити золотовалютні резерви на $300 млн. Експерти припускають, що в найближчий тиждень гривня якщо і не виросте, то вже точно не просяде. “Ми очікуємо помірного зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень приблизно 26,5 грн, а готівковий долар в банках – десь 26,4/26,6 грн”, – пояснив старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб.

З понеділка по середу міжбанківський ринок не працював, торги йшли минулої п’ятниці і цього четверга. Водночас у минулу п’ятницю, перед святами, долар значно подешевшав, а в четвер уже частково відновив свої позиції, нагадує Іосуб.

Фінансовий аналітик Володимир Мазуренко також упевнений: найближчого тижня в Україні очікується плавне зміцнення національної валюти. За оцінками експерта, в кращому випадку долар може подешевшати до 26,3 грн/$.

“Починається сезон хороших експортних виручок. Бачимо непогану ситуацію на зовнішніх ринках. Політична ситуація також стабільна. Тиждень – точно не варто чекати значних змін, до того ж у гіршу сторону”, – зазначає Мазуренко.

Аналітик Єгор Комов додає: в Україні почалося сезонне зміцнення валюти. Як і в минулому році, зростання гривні випередило початок літа. “Вибори, суди навколо ПриватБанку – все це, як бачимо, безпосередньо на ринок не вплинуло. Спостерігаємо хорошу пропозицію і помірний попит. Якщо так і буде, матимемо дуже вузький коридор нижче психологічної позначки”, – каже Комов.

Долар чекає розворот

У 2018-му американська валюта порівняно з “колегами” додала 8%. Але цьогорік позиції долара ослабли. М’яка монетарна політика Федеральної резервної системи забезпечила поштовх до девальвації. В Морган Стенлі випустили матеріал, у якому стверджується: “тенденція 2018-го розвернеться назад”. І одна з основних причин: змінюється політика Штатів. Більше не буде підвищення процентних ставок (щонайменше в цьому році).

А в більш довгостроковій динаміці очікується глобальний зсув у бік заощаджень і США в цій ситуації перебувають у вразливій позиції. Країни з профіцитом (надлишком) рахунку поточних операцій будуть вести себе більш стримано, а ось США зі своїм статусом найбільшого боржника в світі опиняться під ударом.

“Ми чекаємо низку змін у глобальній економічній ситуації, які поряд із декількома негативними середньостроковими факторами вказують швидше на зниження, ніж на підвищення долара в 2019 році”, – йдеться в макроекономічному прогнозі компанії Goldman Sachs.

Саме через високий дефіцит долар може подешевшати на 30%, заявив інвестор Рей Даліо. “Ми повинні продати багато казначейських облігацій, і ми як американці не зможемо купити їх усі”, – сказав він. “Федеральному резерву доведеться друкувати більше грошей, щоб заповнити дефіцит, доведеться монетизувати більше, і це призведе до знецінення вартості долара”, – заявив мільярдер виданню Bloomberg.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *