Аналітика / БлогиСуспільство

Частину будинку “Укрпошти” в центрі Кропивницького “роз’їдає грибок”, який ховають за незаконним банером

Приміщення, де наразі розташовується відділення «Укрпошти», у пересічного кропивничанина асоціюється із об’єктом культурної спадщини, що є своєрідним брендом нашого міста й ототожнюється з його центральною частиною.  І не дивно – будівля розташована на перехресті вулиць Великої Перспективної та Гоголя, за декілька десятків метрів від міської ради й умовно неподалік Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Щодня повз неї проходять тисячі людей, які вже настільки звикли до нинішнього стану будівлі, що не помічають кричущих моментів, котрі на, на жаль, мають місце.

Але про це трохи згодом.

Саме ж приміщення має досить давню історію. Так, існує декілька версій дати та періоду будівництва пошти в місті Єлисаветграді. Враховуючи всі архівні дослідження, можна констатувати, що перший об’єм будинку пошти було збудовано в останні роки XIX століття або в перші п’ять років XX століття.

За часів Російської імперії будівля виглядала наступним чином:

У радянські часи його також використовували за призначенням і добудували третій поверх:

Наразі ж окремі його частини відверто сипляться через грибок, на боковому фасаді висять кондиціонери, а елементи руйнації приховуються за рекламним банером, який, як виявилося, взагалі розміщенний незаконно.

Дещо раніше начальниця відділу охорони культурної спадщини Надія Лісняк повідомляла, що заходи з благоустрою має здійснювати орендар приміщення, а саме – державне підприємство “Укрпошта”. Щодо стану самої будівлі, посадовиця зазначала:

«Звичайно, окремі елементи руйнації присутні. Ми дивимося на загальний стан. Безумовно, “мізерні” порушення є. Але ми обов’язково на це вказуємо, зокрема, в охоронному договорі”.

Разом з тим, з’ясувалося, що величезний рекламний банер на боковому фасаді встановлений незаконно й існує навіть відповідний припис на його демонтаж.

Але його не ліквідовують і спускають ще нижче, вочевидь, щоб сховати наслідки “грибка” на стінах будівлі, що входить у перелік об’єктів культурної спадщини.

Відносно розміщення кондиціонерів на тому ж боковому фасаді – Законодавство, що регулює подібні питання, було приписано ще в 2000-му році і не дає чіткої конкретики на подібні нюанси.

Таким чином, виникає ситуація, коли приміщення об’єкту культурної спадщини місцевого значення потребує здійснення кроків задля ліквідації негативних чинників, проте як змусити балансоутримувача вчасно і дієво реагувати – не зрозуміло. 

Ось, як коментують ситуацію пересічні кропивничани:

Наша редакція, у свою чергу, направить відповідні запити до дирекції “Укрпошти”.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *