Політика

Стихійна торгівля у Кропивницькому: що змінить нова програма?

Проблема стихійної торгівлі актуальна для багатьох обласних центрів України. Кропивницький, нажаль, не є виключенням в цьому переліку. Незаконна підприємницька діяльність вже давно укорінилася в нашому місті й подекуди лише набирає обертів. Зважаючи на задекларовані орієнтири розвитку держави, вуличні продавці без необхідної документації і дозволів в різних мікрорайонах Кропивницького реалізують продукцію, до якості якої виникають справедливі запитання. Що не зовсім підпадає під цивілізовану європейську модель товарних відносин. Зрозуміло, жодних податків від такої діяльності в міський бюджет не надходить, а наймані працівники отримують заробітну плату в конвертах. І це вже не говорячи про небезпеку для самих споживачів продукції – отруєння, кишкові хвороби тощо.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Поліція, спецінспекція, управління торгівлі, фіскальна служба, управління праці неодноразово звітували про проведення рейдів з метою виявлення і усунення існуючої проблеми. Проте “стихійники” і надалі продовжують активну діяльність, котра залишається поза рамками правового поля.

Так, вчора, 15 січня, відбулося перше в цьому році засідання постійної комісії міської ради з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку. На ньому, з-поміж інших, розглядалося питання про затвердження допрацьованої Міської програми розвитку ярмаркової діяльності та ліквідації торгівлі з рук у невстановлений місцях на 2019-2021 роки.

Начальник управління економіки Андрій Паливода під час своєї доповіді зауважив, що таку програму планують прийняте вперше, а її основною метою є налагодження більш ефективних і корисних заходів для підприємців та споживачів міста. А також подолання несанкціонованої торгівлі – проблеми, вирішення якої тягнеться десятиліттями.

Загалом для реалізації вищевказаної Програми необхідно 365 тисяч гривень. Вона розрахована на три роки. На 2019 рік передбачаються видатки в сумі 141,6 тисяч гривень, на 2020 – 110,4тисяч гривень. Така ж цифра закладена і на 2021 рік.

Голова бюджетної комісії Ігор Волков висловив думку, що об’єднувати процес проведення ярмарків і боротьбу з несанкціонованою торгівлею є не зовсім логічною ініціативою, на що Андрій Паливода зазначив:

“Це паралельні процеси. Боротьбою з торгівлею з рук в нас займається управління торгівлі”.

Варто зазначити, що власне діяльність управління торгівлі підпорядковується Андрію Паливоді.

Ігор Волков на це зауважив:

“З об’єктивних і суб’єктивних причин побороти торгівлю з рук у невстановлених місцях не вдалося. Пан Сергій знає до чого я веду (ред. – звернення до начальника управлінні торгівлі Сергія Горбовського). А за проблемою з реалізацію продуктів харчування ми мало помічаємо те, що ведеться торгівля на проміжних вулицях міста будівельними матеріалами з гаражів”.

Згадали також і про те, як у минулому році управлінням торгівлі разом з представниками спецінспекції, інспекції праці, фіскальної служби було проведено ряд рейдів по вулицях міста. В результаті виникло багато питань до інспекції праці та сертифікації продукції. Голова бюджетної комісії погодився, що зважаючи на це, формується не дуже приваблива для міста картина.

Відтак, було вирішено додати до учасників Програми (поліція і спецінспекція) також інспекцію праці області та фіскальну службу, змінити назву Програми, замінивши “ліквідації торгівлі з рук” на “ліквідації незаконної торгівлі”.

“Програму приймати потрібно, адже зараз склалася ситуація, коли той підприємець, який працює законно, сплачуючи податки, програє. Треба допомагати добросовісним підприємцям”, – зауважив член бюджетної комісії, депутат міської ради Олег Краснокутський.

В свою чергу, начальник фінансового управління Любов Бочкова висловила незгоду з питанням фінансування Програми, зазначивши, що витрачати додаткові кошти (нехай навіть державні) на рейди недоцільно, оскільки представники управління торгівлі та відділу з питань праці отримують зарплати та утримуються за рахунок бюджету.

Але проблема дійсно актуальна, і досі не вирішена. Ігнорувати її не можна. Яскравий приклад: мікрорайон Новомиколаївка, вулиця Добровольського, яку деякі містяни вже називають “маленьким Шанхаєм”. Несанкціонована торгівля там ведеться на постійній основі. Вочевидь, складені протоколи не в змозі суттєво змінити ситуацію.

Так чи інакше, члени бюджетної комісії погодили винесений проект-рішення з урахуванням озвучених пропозицій, щоб вийти з цим документом на сесію міської ради з узгодженою позицією.

Чи буде він проголосований депутатами, і чи, в разі затвердження, призведе до якісних змін у боротьбі зі стихійною торгівлею, яка окупувала більшість мікрорайонів Кропивницького, дізнаємось невдовзі.

Показати більше

Схожі статті