Суспільство

Кропивницький: масло у школах може бути простроченим, а продукуцією “загадкового” ФОПа зацікавилися правоохоронці

ФОП, який орендує автомобілі та складські приміщення у компаній, пов’язаних із місцевим політиком, стабільно освоює бюджетні кошти. Але якістю його продукції зацікавилися правоохоронці.

У грудні минулого року управління освіти міської ради міста Кропивницького оголосило тендер на закупівлю вершкового масла у навчальні заклади на весь наступний 2019-й рік.

Перемогу тоді здобув ФОП Кобець В.А., з яким, до речі, на регулярній основі підписуються угоди на поставку інших продуктів у міські школи: м’яса, круп, молока тощо.

 Наприкінці минулого року підприємець освоїв понад 50 мільйонів бюджетних коштів, уклавши загалом 18 договорів із управлінням освіти міської ради.

6 360 000 гривень – саме стільки отримав ФОП Кобець В.А. за поставку вершкового масла у школи.

Проте в серпні 2019-го року правоохоронці розпочали провадження щодо імовірної невідповідності тендерній документації в частині якості продукції. Відповідно даних з Єдиного державного реєстру судових рішень, існує підозра відносно простроченості вказаної продукції – постачальник (ФОП Кобець) надав Посвідчення, де значиться: масло виготовлене у січні 2019 року. Відтак термін його придатності визначається на рівні 10 місяців і розрахований до жовтня 2019-го.

Натомість правоохоронцями виявлено, що вершкове масло, котре постачається у школи, виготовлене у вересні 2018-го року, а його залишковий термін придатності на момент поставки складає 20% від терміну зберігання.

На підставі вищевикладеного слідчий суддя задовольнив клопотання і надав можливість тимчасового доступу до речей і документів. Наразі правоохоронними органами здійснюються перевірки й проводитимуться експертизи за фактом не лише ймовірної простроченості вершкового масла, а і його складу. Підозрюють, що замість натурального молочного продукту, кропивницьким школярам постачають спред – суміш на рослинних та молочних жирах. Він може виготовлятись із наповнювачами, є шкідливим для здоров’я дітей і коштує значно дешевше.

Продали тоді це масло за ціною 159 гривень за кілограм.

Годувальник кропивницьких дітей – хто він?

Як зазначалося, ФОП Кобець В.А. стабільно перемагає в тендерах по закупівлі продуктів, які проводяться управлінням освіти міської ради. Підприємець поставляє не лише вершкове масло (нині сумнівної якості), а й яловичину, молоко, цукор, борошно, рибу, ковбаси, сир, м’ясо куряче, соки, кефір, сметану, хліб і навіть консерви, дріжджі й випічку.

Головним замовником, з яким укладено найбільше договорів, згідно картки ФОП Кобець на bi.prozorro, є якраз управління освіти міськради Кропивницького (21 угода).

У тендерній пропозиції ФОП Кобець В.А. щодо вершкового масла вказується, що постачальник орендує складські приміщення та морозильну камеру у підприємства ПрАТ «Паляниця» За цією ж адресою до недавнього часу знаходилася приймальня секретаря міської ради Андрія Табалова. Відповідна інформація наявна на сайті міськради:

Орендує пан Кобець також автомобілі. Транспорт для перевезення харчових продуктів надає черкаська фірма ПАТ «Юрія». Згідно даних системи Opendatabot, бенефіціарним власником компанії є Андрій Табалов.

Окрім орендованих складів та автомобілів у компаній, прямо або опосередковано пов’язаних із секретарем міської ради А. Табаловим, і реєстрації в багатоповерхівці, інформації про майно та бізнес ФОП Кобця В.А. ми не знайшли.

Відомо, що підприємець 1991 року народження та проживає в мікрорайоні Новомиколаївка. «Годувальник» кропивницьких дітей двічі притягувався до адміністративної відповідальності лише у 2019 році: за незаконне виробництво, придбання й перевезення наркотичних засобів без мети збуту. У нього також виявили та вилучили пристрій для паління коноплі.

Відзначимо, що послугами згаданого ФОПа окремо користувалася і 32-а школа, яка уклала із підприємцем у нинішньому році 7 контрактів на суму понад 700 тисяч гривень. Директором навчального закладу є депутатка міської ради Кропивницького від «Опозиційної платформи – За життя» Анна Ніжнікова.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *