Політика

На ремонти доріг і покрівель у Кропивницькому уклали 5 договорів із запланованих 152 об’єктів

У 2017 році міська рада міста Кропивницького затвердила «Програму утримання, благоустрою та розвитку житлово-комунального господарства», в яку кожного року вносяться певні зміни й визначається перелік об’єктів, котрі планують відремонтувати протягом 12-ти місяців.

Більше 32-х мільйонів гривень передбачили депутати на здійснення капремонтів покрівель, житлових будинків та внутрішньодворових доріг у поточному році в загальній кількості 152 об’єктів.

 Раніше ми вже писали про нерівномірне фінансування цих робіт в розрізі депутатських округів у 2017-2018 роках. У 2019-му ситуація не змінилася: найбільше ремонтних робіт буде проведено на виборчих округах депутатів «Нашого краю» та «Опозиційного блоку».

Щоправда, станом на 22 травня 2019 року, управлінням ЖКГ укладено лише 5 договорів на здійснення ремонтних робіт внутрішньодворових доріг та покрівель із задекларованих 152 об’єктів. Відповідна інформація міститься на єдиному веб-порталі використання публічних коштів «е-дата» та майданчику публічних закупівель «Prozorro».

Перелік визначених в Програмі територій був затверджений на сесії ще 31 січня, але проектно-кошторисна документація почала виготовлятися значно пізніше, що імовірно, загальмувало процес проведення тендерних процедур, і як наслідок, виконання робіт.

Так, за чотири з половиною місяці управління ЖКГ уклали 4 повноцінних договори на здійснення капітального ремонту покрівель та 1 на капітальний ремонт внутрішньодворової дороги.

А внутрішньодворову дорогу, приміром, на вулиці Гоголя, поки не ремонтуватимуть через відхилення тендерних пропозицій.

“Програму ЖКГ на 5 років приймали для того, щоб заздалегідь  мати можливість виготовити проектно-кошторисну документацію по визначеним у ній об’єктам. Як тільки дозволяють погодні умови, роботи мають вже стартувати, а документація й договори бути укладеними.  На кінець травня уже мало б бути зроблено, або розпочато ремонти на 20-25% від загальної кількості об’єктів, закладених у Програмі на рік”, – зазначив у коментарі колишній начальник управління ЖКГ (2015-2016) Олександр Хачатурян. 

Варто також нагадати про перехідні об’єкти із минулого року, зокрема, завершення робіт на дорогах по вулиці Братиславській та Тютюшкіна, на які планують витратити майже 12 мільйонів гривень.

На попередньому засіданні планово-бюджетної комісії в міській раді 3 травня, голова фракції ВО «Батьківщина» в міській раді Олександр Цертій повідомив про те, що вимагатиме від управління ЖКГ надати відкритий і розширений звіт за перше півріччя. Депутат відзначив, що необхідне фінансування закладене в бюджеті, проте роботи чомусь не виконуються. А депутат міськради Катерина Шамардіна не змогла почути відповіді на запитання від представників управління, чи буде здійснюватися ремонт дороги на вулиці Олександрійській.

Про темпи виконання робіт у минулому році яскраво свідчать статистичні дані: у 2018 році управління ЖКГ недоосвоїло 85 млн.грн., з яких 35,4 млн.грн- субвенція з державного бюджету на реалізацію інвестиційних проектів. А 49,6 млн.грн. – залишок з місцевого бюджету, де не використали кошти за наступними заходами: капітальний ремонт доріг – 30,0 млн.грн, капітальний ремонт житлового фонду – 13,7 млн.грн, інші заходи(капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення, поточний ремонт доріг, виготовлення схеми теплопостачання міста тощо) – 5,9 млн.грн.

Наразі, не беручи до уваги розроблелення проектно-кошторисної документації, укладено всього 5 договорів, відповідно до яких і будуть виконуватися роботи. Йдеться про капітальний ремонт покрівлі за адресами:

Вулиця Пляжна, 2 – (816 060 гривень).

Проспект Перемоги, 8, к.2. – (689 683 гривень).

Вулиця Академіка Корольова, 25/6 – (1 425 209 гривень).

Вулиця Велика Перспективна, 10 – (1 424 525 гривень).

Внутрішньодворову дорогу відремонтують на вулиці Глінки, 6 – (1 399 605 гривень).

Часу ще вдосталь, та чи встигнуть при таких темпах відремонтувати решту 147 об’єктів до кінця року, питання поки що відкрите.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *