Аналітика / БлогиСуспільство

У Соколівці відбулися громадські слухання щодо надання земельної ділянки на території кар’єру: вирішили розробити Меморандум

Учора, 1 жовтня, у селі Соколівка Кропивницького району відбулися громадські слухання відносно надання в оренду двох гектарів землі на території гранітного кар’єру. У підсумку, домовилися напрацювати кроки для підписання спільного Меморандуму між громадою та підприємством.

СУТЬ ПИТАННЯ

Тема громадських слухань була присвячена передачі ТОВ «Гранторг» земельної ділянки площею 2,2459 га на території кар’єру в Соколівці. Зауважимо, що попередньо підприємство викупило майновий комплекс на аукціоні, котрий раніше належав ВАТ «Кіровоградськи кар’єр». Відповідно, згодом постало питання належного оформлення земельної ділянки. На це, зокрема, звернув увагу й Держгеокадастр, надіславши припис, котрим зобов’язав «Гранторг» узаконити право використання землі.

Там же й розташовується частина дробарко-сортувального комплексу, який був придбаний зазначеним підприємством.

Проте з «технічного» – питання стало скандальним.

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

Сесія Соколівської сільської ради двічі розглядала (спочатку в березні, а потім – наприкінці вересня) й не погоджувала ініціативу. Аргументом навіть не стала можливість надходження в бюджет громади від 190 (мінімальна ставка оренди – 3% від нормативно-грошової оцінки землі) до понад 700 (максимальна ставка оренди – 12% від нормативно-грошової оцінки землі) тисяч гривень за використання згаданих двох гектарів.

Так, із відповідною заявою про надання землі в оренду підприємство звернулося до Соколівської сільської ради у березні нинішнього року:

Там повідомили: звернення не набрало необхідної кількості голосів.

У червні «Гранторг» звернувся повторно, але відповідь отримав лише в серпні. У сільраді пояснили – документи відклали «на доопрацювання».

17 вересня відбулася зустріч керівництва підприємства з жителями та представникам сільської ради, на якій було озвучено думку створити робочу групу. Даний крок мав сприяти налагодженню комунікації між сторонами та забезпечити спільне напрацювання алгоритму дій щодо вирішення соціальних проблем у громаді.

Після цього представники «Гранторгу» декілька разів письмово зверталися до сільської ради з проханням надати інформацію щодо створення й початку роботи вищезгаданої робочої групи, але відповіді знову не отримали.

Натомість на останньому сесійному засіданні Соколівської сільради було прийнято рішення відмовити підприємству в оренді земельної ділянки. Незважаючи на це, питання вирішили винести на громадські слухання.

СЛУХАННЯ

У громадських слуханнях взяли участь більше сотні людей. На зустріч прибули керівництво Соколівської сільради, представники ТОВ «Гранторг», жителі самої громади та небайдужі громадяни з ОТГ і навколишніх територій.

Забігаючи наперед, зазначимо, що питання передачі в оренду землі підприємству, котре викупило майновий комплекс, змінилося загальною темою роботи підприємства на території кар’єру.

Представники ТОВ «Гранторг» вкотре акцентували увагу на тому, що належне оформлення земельної ділянки дасть можливість сплачувати в бюджет чималі кошти, а зважаючи на рівень благоустрою в ОТГ, зайвими вони точно не будуть. До того ж, за словами директора зазначеного підприємства Сергія Богданова, «Гранторг» зацікавлений в участі при вирішенні соціальних питань у громаді.

Окремі жителі висловлювали невдоволення роботою кар’єра – мовляв, «ніякі кошти громаді не потрібні, а підприємство нехай узагалі не працює».

Однак така позиція не зустріла підтримки в більшості присутніх.

Була висловлена думка, що такі тези просуваються навмисно за підтримки й в інтересах зацікавлених осіб у той час, коли в самій громаді роками не вирішуються реальні проблеми – не ліквідовуються сміттєзвалища посеред поля, не ремонтуються дороги й інші важливі інфраструктурні об’єкти тощо.

Директор ТОВ «Гранторг» С. Богданов відкрито заявив – проти підприємства працюють конкуренти, що й пояснює створений нині ажіотаж.

«За три роки Соколівська сільська рада жодного разу не зверталась до підприємства із будь-якими скаргами. Підкреслюю, жодного разу на адресу ТОВ «Гранторг» від сільської ради не надходило ніяких скарг чи пропозицій. Натомість після нашої заяви про оформлення в оренду двох гектарів, які територіально розташовуються у Соколівці, виникло доволі суперечливе й не зрозуміле «занепокоєння», – зазначив директор ТОВ «Гранторг».

Висловилась і Соколівська сільська голова Інна Завірюха.

«До нас надійшли звернення окремих активістів з приводу проведенням громадських слухань. Було прийнято рішення провести їх 1 жовтня. Був сформований організаційний комітет, є розпорядження. 23 вересня на сесії прийняли рішення відмовити в наданні в оренду земельної ділянки. Це думка депутатів. А процедуру по громадським слуханням ми розпочали й доводимо до кінця».

З боку присутніх на громадських слуханнях також звучала думка про те, що корінь проблеми полягає у, ймовірно, незаконному виділенні на початку 90-х земельних ділянок під громадську забудову неподалік кар’єру. Під питанням знаходиться наявність і легітимність необхідної правової бази у забудовників.

Двохгодинну дискусію конкретизувати не будемо – підсумуємо лиш, що конструктив шукали довго. І, здається, зрештою, знайшли.

ДО ЧОГО ДОМОВИЛИСЬ

Усі озвучені пропозиції мали вноситись у протокол громадських зборів.

Зазначимо, що неодноразово лунала думка про штучно створений ажіотаж навколо діяльності підприємства, іноді навіть відкрито називалося прізвище вигодонабувача за таких умов.

Присутні на обговоренні вимагали врешті-решт скерувати зусилля сільської ради на вирішення нагальних соціальних питань і зупинити дії, що носять явні ознаки «замовності».

«Потрібно працювати й розвиватися, а не виконувати чужі брудні замовлення. Це стосується як і керівництва Соколівської сільської ради, так і окремих «активістів». Від цього не буде краще нікому. Хоча, можливо, й буде, але точно не людям і населеному пункту. Ми от стоїмо (сьома-восьма вечора), а надворі вже темрява, ліхтарі тут не працюють! Це до прикладу, щоб розуміти пріоритети влади в ОТГ. Адже дороги нам не потрібні, освітлення не потрібне, кошти в бюджет не потрібні…Узагалі – нічого не треба! Краще ми будемо виконувати чужі замовлення й перешкоджати роботі підприємства, звільняти звідти людей. Може так і буде ліпше голові та декільком її активістам, але точно не нам. Я іронізую, але так воно і є. Потрібно рухатись уперед, а не займатися брудом, як це є зараз. Інакше у нас немає майбутнього», – каже присутній на громадських слуханнях Анатолій Бойко.

У результаті, ключовим моментом на обговоренні стала домовленість про розроблення й підписання спільного Меморандуму між підприємством і представниками громади. Документ передбачатиме внесок ТОВ «Гранторг» при вирішенні соціальних проблем у Соколівці.

Планується створення робочої групи, в яку увійдуть обрані серед місцевих жителів громадяни та представники ТОВ «Гранторг». Після цього мають узгодити текст і підписати Меморандум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кар’єр під Кропивницьким: історія, тиск на бізнес та позиція жителів і підприємства» (посилання).

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *