Політика

Кропивницький виконком може стати “ручним”

2 січня на офіційному сайті міської ради міста Кропивницького з’явився проект рішення № 2436 під назвою «Про внесення змін до рішення міської ради від 15 грудня 2015 року № 9 «Про кількісний та персональний склад виконавчого комітету Кіровоградської міської ради сьомого скликання».

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Даним документом передбачається затвердити склад виконавчого комітету в кількості 11 осіб, замість 18, як це було до сьогодні.

Ми вирішили розібратися, що має на меті відповідна ініціатива і що вона може означати для громади міста Кропивницького. Відповідно до діючого законодавства, а саме Розділу ІІ Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження виконавчих органів міських рад здійснюються в таких сферах діяльності:

– соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку (ст. 27);

– бюджету, фінансів та цін (ст. 28);

– управління комунальною власністю (ст. 29);

– житлово-комунального господарства (ст. 30);

– будівництва (ст. 31);

– освіти, охорони здоров’я. культури, фізкультури і спорту (ст. 32);

– регулювання земельни хвідносин та охорони навколишнього середовища (ст.33);

– соціального захисту населення (ст.34);

– зовнішньоекономічної діяльності (ст.35);

– оборонної роботи (ст.36);

– вирішення питань адміністративно-територіального устрою (ст. 37);

– забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересівгромадян (ст.38).

Отже, на своїх засіданнях (очолюваних міським головою) даний виконавчий орган має повноваження розглядати ряд важливих для міста питань. Для того, щоб усунути будь-яку політичну складову, можливий тиск, узурпацію та забезпечити партійний паритет, різними політсилами в складі міської ради у виконавчий комітет в рамках квотування було делеговано своїх представників.

Виконавчий комітет – це колегіальний орган, який перш за все має діяти виключно в інтересах громади й бути максимально захищеним від будь-яких спроб політичних маніпуляцій і заангажованості. Власне, для цього в його складі повинні перебувати представники громадськості та делегати від різних політсил.

Показово, що за даним проектом рішення пропонується залишити в персональному складі виконавчого комітету більшість працівників органів міського виконкому (8 з 11), адже 6 із них є представниками виконавчих органів, 2 – голови районних рад у місті, секретар міської ради, міський голова та лише один (!) представник громадської організації.

Таким чином, роль представників політичних партій та громадського сектору нівелюється: вони просто не зможуть впливати на долю тих чи інших пропозицій, які виносяться на розгляд виконавчого комітету.

Відповідно, в теорії, рішення зможуть прийматися не в колегіальному, а «ручному» режимі, адже більшість осіб, у такому випадку, є підконтрольними міському голові. Навряд чи заступники міського голови та начальники управлінь, будучи працівниками однієї й тієї ж системи, зможуть забезпечити справедливий паритет позицій під час розгляду питань на засіданнях виконкому…

Наразі даний проект рішення знаходиться у відкритому доступі і вже невдовзі може бути винесений на розгляд сесії міської ради міста Кропивницького, де й прийматиметься остаточне рішення.

Показати більше

Схожі статті