Вся Україна

Курс долара може значно змінитися

В Україні курс долара до 10 листопада може знизитися до 27,9 грн/$ (4 листопада - 28,2 грн/$).

Позитивні новини від МВФ, розміщення єврооблігацій і традиційне зниження попиту спочатку місяця позитивно позначаться на вартості американської валюти.OBOZREVATEL розібрався, що буде з курсом долара в Україні найближчим часом.

Чого чекати від курсу долара?

“Ми очікуємо зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 28,0 грн/$, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 27,9/28,2 грн/$”, – прогнозує старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб.

Головний позитивний фактор, впевнений фінансовий аналітик Володимир Мазуренко, новини від МВФ. Після заяви уряду про підвищення тарифу на газ на 23,5% до 8,55 грн/куб, представники кредитора зробили заяву про підготовку нової кредитної програми з Україною майже на $4 млрд.

І поки гроші не надійшли, “подушкою безпеки” виступлять гроші, отримані в результаті розміщення єврооблігацій. Простіше кажучи, це кредитні кошти, яка країна залучила на зовнішньому ринку. Але якщо кредит МВФ дається під 3%, то єврооблігації – 7-9%.

“Можна сказати, що ми скористалися новиною про те, що буде нова програма з МВФ. Зараз українські єврооблігації досить затребувані. І за рахунок “зеленого світла” від Фонду, і за рахунок досить високої прибутковості. Зараз інвестувати гроші в український державний борг вигідніше, ніж у покупку акцій багатьох компаній”, – розповідає Мазуренко.

За оцінками експерта, наступного тижня вартість американської валюти може перебувати близько 28,1 грн/$. Аналітик Єгор Комов вважає, що долар можна буде купити на готівковому ринку наступного тижня за 28 грн. Один із короткочасних чинників, який стимулює зміцнення – традиційне зниження попиту на валютному ринку спочатку місяця.

“28,1 грн/$ – цілком нормальний курс на наступний тиждень. Я б сказав так: так, зміцнення буде, але радикальних змін чекати не варто”, – відзначає експерт

“28,1 грн/$ – цілком нормальний курс на наступний тиждень. Я б сказав так: так, зміцнення буде, але радикальних змін чекати не варто. Все-таки опалювальний сезон, ситуація на зовнішньому ринку не дає підстав говорити про будь-яке значне зростання”, – розповідає Комов.

Прогноз валютного ринку в Україні на листопад

“Ситуація на сировинних ринках поки що складається для українського експорту помірно позитивно: зростання цін на одні товари компенсує зниження цін на інші. Проте ризики початку глобальної кризи формують побоювання для стійкості цін. Ослаблення експорту буде обмежувати надходження валюти в країну, і стримувати економічну активність”, – відзначає старший аналітик Forex Club Андрій Шевчишин.

За оцінками експерта, у листопаді гривня буде коливатися в уже звичному коридорі 28-29 грн/$. Ще один фактор, який дозволить утримувати валюту в відносно стабільних межах – жорстка монетарна політика НБУ. Так, Національний банк у цьому році підвищив облікову ставку до 18%. Висока вартість грошей призводить до подорожчання кредитів і, можливо, до зростання депозитних ставок.

“Велике навантаження на курс несе відшкодування ПДВ, а також активне фінансування бюджетних програм (залишки ЄКР залишаються високими), які в минулому році викликали різкий сплеск котирувань через надходження на ринок надлишкової пропозиції гривні. У разі реалізації зовнішніх ризиків, які будуть супроводжуватися активним вливанням гривневої ліквідності в систему, курс гривні може вийти за межі 29 грн/$”, – відзначає аналітик.

Відзначимо, будь-який ринок, зокрема і валютний, залежить головним чином від двох показників – попиту і пропозиції. Чим більше в Україні валюти, тим дешевше вона коштує. Джерел поповнення валюти кілька: кредити, інвестиції, перекази заробітчан, експорт. Для прикладу, на руках у населення за різними оцінками від 25 до 100 млрд доларів. Якщо населення почне масово позбавлятися від американської валюти і купувати гривні, курс долара впаде, а курс гривні – виросте. Правда, така ситуація, впевнені економісти, практично неможлива.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *