Суспільство

Небезпечні дитячі майданчики у Кропивницькому: хто за що відповідає?

Майже у кожному дворі Кропивницького можна знайти дитячий майданчик.

Про це інформує “Моє місто” з посиланням на Трибуну.

Подекуди площадки для дитячих ігор давно варто замінити або прибрати, адже встановлювались вони ще за часів СРСР. Тому майданчики радянського зразка важко назвати безпечними. А для люблячих мам, безпека їхніх дітей стоїть на першому місці. Батькам хочеться, щоб дитина, граючись на подвір’ї, була в гарному настрої і, що не менш важливо, залишилась не травмованою.

Цікаво відкрити кропивницьку скриньку Пандори і з’ясувати: хто ж насправді має доглядати за дитячими майданчиками.

Дитячі площадки розміщуються на прибудинковій території. Отже, логічно, що за ними має доглядати організація, яка утримує й самі багатоповерхові будинки. У Кропивницькому більшість багатоповерхівок перебувають на балансі ЖКГ. Відповідно, за майданчиками також має доглядати це управління. Вони повинні їх регулярно обстежувати та оперативно усувати недоліки. Особливо ті, що можуть становити небезпеку для дітей

Але, ще у 2016 році начальник Управління житлово-комунального господарства Віктор Кухаренко під час засідання комісії з питань ЖКГ повідомив, дитячі майданчики у Кропивницькому не можуть взяти на баланс управління ЖКГ, адже в бюджеті не передбачено кошти на їх утримання.

Потім у 2017 році начальник відділу сім’ї та молоді Людмила Дорохіна відзвітувала, що в обласному центрі функціонують 371 дитячих майданчиків. Лише половина перебувають на утриманні міста, але кошти на їх утримування майже не виділяються.

ЖЕО №1 – 85 наявних майданчиків: усі тримують на балансі.

ЖЕО №2 – із 109 лише 68 перебувають на балансі, 41 – самовільні

ЖЕО №3 – ні один не перебуває на утримуванні.

ЖЕО №4 – всі 32 перебувають на балансі організації

ЖЕО №9 – з 8 об’єктів лише один утримується.

Отже, не всі площадки є під контролем владних органів. Якщо майданчики, які перебувають на балансі хоч якось ремонтують, то «нічийні» гірки, які депутати люблять відкривати перед виборами, покриваються іржею.

Проте хто відповість за травму дитини, яку та отримала на «нічийному» дитячому майданчику?

У 2017 році міський голова Андрій Райкович запропонував створити реєстр таких майданчиків з попереднім обстеженням та сертифікацією кожного з них.

Якщо якийсь із майдадчиків не відповідає сертифікаційним вимогам для передачі на баланс ЖЕКу, або іншого КП, ініціатора такого встановлення зобов’яжуть за власний рахунок закінчити усі необхідні роботи.

З цього приводу дала свій коментар начальник відділу сім’ї та молоді.

«ЗА ДИТЯЧИМИ МАЙДАНЧИКАМИ ПОВИНЕН ДОГЛЯДАТИ ЙОГО ВЛАСНИК. ЯКЩО МАЙДАНЧИК НА БАЛАНСІ ЖКГ, ТО ЗА НИМ ПОВИННЕ ДОГЛЯДАТИ УПРАВЛІННЯ ЖКГ, ЯКЩО ДЕПУТАТ ВСТАНОВИВ НА СВОЄМУ ОКРУЗІ, ТО ВІН НЕСЕ ЗА НЬОГО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. РЕЄСТРУ ТАКИХ МАЙДАНЧИКІВ З ПОПЕРЕДНІМ ОБСТЕЖЕННЯМ ТА СЕРТИФІКАЦІЄЮ НЕМАЄ. АЛЕ, ЗВИЧАЙНО, ВОНИ ОБСТЕЖУЮТЬСЯ КОМІСІЄЮ І ПІСЛЯ ОБСТЕЖЕННЯ СКЛАДАЄТЬСЯ АКТ. ПІСЛЯ ЦЬОГО АКТ РОЗГЛЯДАЮТЬ В МІСЬКІЙ РАДІ, ДЕ ВИРІШУЄТЬСЯ ПИТАННЯ ФІНАНСУВАННЯ», – ЗАУВАЖИЛА ЛЮДМИЛА ВОЛОДИМИРІВНА.

Виходячи з вищевикладеного, новими ігровими площадками місцева влада повністю забезпечити не може, ажде грошові кошти на це не передбачені. А деякі атракціони давно не бачили ремонту. І тут вже нічого додати.

Отже, чи дозволяти дітям гратися на гірках – вибір за батьками.

 

Показати більше

Схожі статті