Суспільство

У Кропивницькому готуються до пропуску повеневих вод

У Кропивницькій міській раді затвердили регламент міського оперативного штабу для керівництва роботами з пропуску льодоходу, паводків і повені та його персональний склад.

Відповідне рішення прийняла міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на своєму черговому засіданні під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна.

 Головним питанням порядку денного комісії стала  гідрометеорологічна ситуація та забезпечення безаварійного пропуску талих і повеневих вод у весняний період 2021 року.

Як повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ї міської ради Сергій Коваленко, Регламент визначає організаційні та правові основи роботи міського оперативного штабу при виникненні та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на території Кропивницького під час пропуску льодоходу, паводків і повені в 2021 році.

За результатами наданої інформації та з урахуванням її обговорення, комісія  доручила управлінню з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кропивницької міської ради встановити взаємоінформування з Регіональним офісом водних ресурсів в Кіровоградській області, Кіровоградським обласним центром з гідрометеорології про наповнення басейнів водойм області та небезпечні гідрометеорологічні явища.

Спільно із службами, які відповідають за експлуатацію і здійснюють технічний нагляд за станом мостових переходів, ліній електропередач, газових мереж та прилеглих до них ділянок водних об’єктів, каналізаційних і водопровідних мереж, посилити контроль за безпечним пропуском води в зоні розташування цих споруд.

Крім того, управління має забезпечити щоденний моніторинг за рівнем наповнення водою басейнів річок Інгул, Сугоклеї, встановити постійний контроль за погіршенням обстановки безпосередньо в районах можливого підтоплення, уточнити Плани дій та перевірити розрахунок сил та засобів, які можуть бути залучені до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Керівникам підприємств, установ і організацій Кропивницького, незалежно від форми власності і господарювання, повинні вжити конкретних  заходів щодо укріплення споруд та комунікацій, збереження матеріальних цінностей та виключення випадків травмування персоналу та населення у разі виникнення надзвичайної ситуації пов’язаної з безаварійним пропуском талих і повеневих вод, забезпечити накопичення необхідних матеріальних резервів та їх використання виключно за призначенням, уточнити плани евакуації та забезпечити постійну готовність сил і засобів до відселення населення, яке проживає у зоні підтоплення.

Зокрема, керівництву КП “Теплоенергетик” вказано керуватися Інструкцією дій щодо регулювання рівнів води в басейнах річки Інгул та Сугоклея в межах міста Кропивницького, а чергового начальника зміни ТЕЦ зобов’язано щоденно вести спостереження за зміною рівня води у Ново-Миколаївському водосховищі на греблі ТЕЦ, та на 0800 годину щодня надавати інформацію до управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кропивницької міської ради.

Комісія також зобов’язала балансоутримувачів гідротехнічних споруд міста завчасно, до ймовірного початку інтенсивного танення снігу, приспустити воду в водосховищах, для прийому повеневих вод із басейнів річок Інгул та Сугоклея. А протягом другої половини березня 2021 року організувати здійснення герметизації джерел питного водопостачання населенню міста та постійного контролю за їх станом в прогнозованих зонах можливого підтоплення окремих районів міста.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *