Політика

Храм Райковича не перейшов до ПЦУ, як обіцяв мер, а залишився у підпорядкуванні Московського патріархату

З отриманням Томосу про автокефалію Православної церкви України парафії Української православної церкви (Московського патріархату) Кіровоградщини неквапливо, але все ж почали переходити до ПЦУ, інформує “Моє Місто” з посиланням на “Без Купюр“.

В коментарі з цього приводу “Без Купюр” єпископ Голованівський та Кропивницький Марк повідомив, що 5 релігійних громад Кіровоградської області подали документи на перереєстрацію й наразі чекають відповідей. Цікаво, що всі 5 громад до ПЦУ перейшли без священників. Очевидно, через розбіжності в поглядах.

А ось кропивницький храм Успіння Пресвятої Богородиці, не зважаючи на заяву головного сподвижника його будівництва та мецената Андрія Райковича про намір перевести його до ПЦУ, так і залишився поки що в підпорядкуванні Московського патріархату.

Нагадаємо, що тоді проти переходу виступила частина прихожан на чолі зі священниками УПЦ МП, дії яких Андрій Райкович назвав рейдерством, пославшись на те, що ні Московський патріархат ні церковна громада не є власниками культової споруди. Втім, надалі справа переходу так і не зрушила з місця. Не зважаючи на те, що, за словами єпископа Марка, тільки власник храму може вирішувати, хто служитиме в ньому.

А таким є ГО “Єлисаветградське православне товариство”, засновниками якого є Андрій та Галина Райковичі й Наталія Щербина. Що ж до виконання закону “Про свободу совісті та релігійні організації”, згідно з яким необхідно внести зміни до свого статуту (положення) щодо назв організацій, вказавши приналежність до Московського патріархату, то в місцевих парафій поки що на це є час.

“Нові релігійні організації тепер реєструються з обов’язковим вказуванням приналежності до Росії. Вже чинні теж мають вказати приналежність до Московського чи іншого патріархату до жовтня 2019 року, інакше їхні статути втратять чинність”, – розповідає Єпископ Марк.

Довідково.

Під дію цих статей закону підпадають організації, що є частиною таких релігійних об’єднань: Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ), Руська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ), Руська (Російська) Старообрядницька Церква (Безпопівська згода), інша назва — Древлеправославна Поморська Церква (ДПЦ), Руська (Російська) Древлеправославна Церква (РДЦ Новозибківська згода), Руська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (РПСЦ).

 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *