Політика

Колишній кандидат в депутати від “Опоблоку” планує збудувати магазин у дворі багатоквартирного будинку на комунікаціях

Сьогодні, 13 квітня, на вулиці Космонавта Попова зібрався мітинг місцевих жителів, метою якого було вкотре продемонструвати свою позицію стосовно можливого будівництва магазину на прибудинковій території (біля будинку №9/2).

Нагадаємо, що взимку 2018 року склалася курйозна ситуація, коли рішенням сесії міської ради Кропивницького (від 19.12.2018 р.) місцевий підприємець Сидоров отримав нібито законні підстави для спорудження торгівельної споруди шляхом зміни цільового призначення земельної ділянки (з “будівництва житлового будинку” на “будівництво об’єкту торгівлі”). Незважаючи на ігнорування положень містобудівного законодавства та відверте ухилення від передбачених земельним кодексом аукціонів, існує висока вірогідність того, що поруч з багатоквартирними будинками безпосередньо на інженерних комунікаціях невдовзі може з’явитися черговий торговий павільйон.

Ані те, що поруч знаходиться дитячий майданчик, ані розташування на комунікаціях, ані врешті-решт, перекриття в такому разі внутрішньодворової дороги, не бентежить спритного підприємця.

Зовсім нещодавно він приїздив на вказану земельну ділянку, де здійснював відповідні заміри під будівництво.

Місцевий житель та громадський активіст Станіслав Сєлін має в своєму арсеналі стос документів від комунальних служб, ДСНС, прокуратури, поліції, які не погоджують будівництво комерційних споруд в цьому місці. Проте епопея триває по сьогоднішній день.

«Наразі існує два кримінальних провадження. Перше – щодо видачі землі й зміни цільового призначення. Друге – стосовно ймовірної підробки документів. Справа знаходиться на розгляді в прокуратурі. Поліцейські, приміром, повідомили, що тут можна будувати лише гараж – і той, пересувний. Вже завтра буду мати розмову зі слідчим», – розповідає чоловік.

Ось, що з цього приводу зазначають інші містяни, котрі проживають поруч:

Але, незважаючи ні на що, громаді стає зрозуміло: «власник» землі від своїх апетитів відмовлятися не буде, маючи на озброєнні славнозвісне рішення сесії від 19 грудня 2018 року.

Редакція «Моє Місто” вирішила розібратися, яким чином будівництво на інженерних комунікаціях, практично в самому дворі багатоповерхівки (із перекриттям внутрішньодворової дороги), в декільках метрів від дитячого майданчика, теоретично стало можливим.

…Тут варто повернутися до 2008 року. Саме тоді на сесії міської ради було прийнято рішення передати громадянці Наталії Проводян безоплатно у власність земельну ділянку по вул. Попова (біля будинку№ 9/2) загальною площею 1000,00 кв.м. для будівництва та обслуговування жилого будинку. Управлінням архітектури в 2009-му році було визначено заборонити зміну цільового призначення даної земельної ділянки:

Більш ніж за 10 років нічого на цій територї зроблено чи збудовано не було до того моменту, як вказану ділянку не придбав місцевий підприємець Роман Сидоров. За інсайдерською інформацією, гектар землі на прибудинковій території по вулиці Космонавта Попова коштував йому всього 42 тисячі гривень.

Варто зауважити, що в 2015 році Роман Сидоров балотувався в депутати міської ради Кропивницького від партії «Опозиційний блок», але потрапити в лави депутатського корпусу кандидату не вдалося.

Вже у 2018 році почало активно підніматися питання про зміну цільового призначення земельної ділянки по вулиці Попова, 9/2. Земельна комісія спочатку не винесла жодних висновків, але це не завадило у майбутньому подати проект рішення на розгляд сесії. Нинішня провладна більшість, представлена політичними силами «Наш край – Опозиційний блок» прогнозовано погодила документ, котрим змінювалось цільове призначення зазначеної ділянки під будівництво об’єктів торгівлі.

Отже, без будь-яких торгів, аукціонів, профільних експертиз, місцевий підприємець, колишній кандидат у депутати від «Опоблоку» Роман Сидоров отримав підстави розраховувати на спорудження комерційного об’єкта на прибудинковій території. Єдиний депутат міської ради, хто проголосував ПРОТИ даного рішення, голова фракції ВО «Батьківщина» в міській раді Олександр Цертій з цього приводу зазначив наступне:

«Підтримане депутатами рішення про зміну цільового призначення в грудні 2018 року – не що інше, як підтвердження продовження порочної практики легалізації під комерційні потреби безоплатно отриманих від територіальної громади земельних ділянок. Це відверто цинічне нехтування інтересами територіальної громади. Я вже розробив депутатське звернення, яке направлю в управління архітектури щодо підстав можливої видачі містобудівних умов та обмежень громадянину Сидорову на земельній ділянці по вулиці Попова (біля будинку №9/2. Переконаний, що будувати об’єкти торгівлі безпосередньо на прибудинковій території розташованих там “багатоповерхівок”, у зоні підземних інженерних мереж і комунікацій, не можна. Буду тримати на контролі це питання, адже Закон, як і думка громади, мають бути в пріоритеті».

Прогнозувати, чим закінчиться дана історія, не будемо. Але зрозумілим стає те, що за допомогою хитромудрих земельних схем, у Кропивницькому цілком можливо отримати ділянку для будівництва комерційних об’єктів поза конкурсом і без передбачених законом аукціонів і торгів. Для цього достатньо лише скористатися певними прогалинами в діючому законодавстві та домогтися лояльності від депутатської більшості, особливо будучи до неї наближеним.

Далі буде.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *