Політика

На дитячих сніданках заробить підприємець з приймальні Табалова

Управління освіти провело річну закупівлю харчів для шкіл Кропивницького. Попри значні обсяги фінансування, закладені у бюджеті міста на вказані видатки, значної конкуренції між постачальниками на торгах не спостерігалося, а отже, й про економію бюджетних коштів не йдеться.

Аби унеможливити таку ситуацію ще наприкінці 2018 року регіональний представник проекту Dozorro на Кіровоградщині Павло Лісниченко спрямовував скарги щодо закладених управлінням освіти в умови тендерів дискримінаційних норм для постачальників.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Без купюр“.

«Скарги відправлялись на Держаудитслужбу, котра переспрямувала це як звернення до Антимонопольного комітету. Але за законодавством, скарги в частині дискримінаційних вимог до АМКУ можуть подавати лише учасники закупівлі. Таких звернень до Антимонопольного комітету наразі нема», – відзначив у коментарі «Без купюр» Павло Лісниченко.

Головний годувальник кропивницьких дітей

То ж, в умовах мінімальної конкуренції найбільшу частину бюджетних коштів отримав ФОП Кобець В.А. Управління укладає з ним 18 договорів про постачання продуктів, 14 з яких через процедуру відкритих торгів і 4 – на безконкурентній основі. Загальна сума контрактів – 56,5 млн грн. Показово, що економія на вказаній закупівлі варіюється в межах 0-1%.

Підприємець, який наступний рік годуватиме школярів Кропивницького й зареєстрований у «хрущівці» на Новомиколаївці, орендує обладнання, склади і, навіть, водіїв, у підприємств, прямо та опосередковано пов’язаних з бізнесом секретаря міськради Андрія Табалова та його родини. Як неодноразово повідомляли ЗМІ, підприємства з орбіти Табалова постійні постачальники харчів у навчальні заклади міста.

Як йдеться у тендерній документації ФОПа-переможця, він зареєстрований в багатоповерхівці. Втім, в Акті від Держпродспоживслужби про проведення планового контролю щодо дотримання гігієнічних вимог вказана адреса знаходження суб’єкта господарювання – вул. Шевченка, 60, звана в місті «Хлібзавод» і де знаходиться приймальня секретаря міськради Андрія Табалова та місцевої організації партії «Наш край».

Для закупівель, які проводились шляхом аукціону, характерна участь лише двох учасників та майже відсутність змагальності під час торгів.

У цьому ж акті уповноваженою особою підприємця значиться Анна Шаповал, багаторічний бухгалтер афілійованого з Табаловим бізнесом і котра була спостерігачем від політика на виборах у 2012 році.

Водночас у документації ФОПа значиться договір оренди за цією адресою з ПрАТ «Паляниця», яке очолює Валентина Петрова, котра також була спостерігачем на виборах від політика.

Обладнання, в якому зберігатимуть харчі для кропивницьких школярів також орендується у фірм з секретарської орбіти. Так, холодильну камеру об’ємом 5 куб. за 100 грн на місяць ФОП Кобець орендує у ПрАТ «Паляниця». Ковбасу і молоко до шкіл Кропивницького возитиме транспорт, орендований у ПрАТ «Юрія», власниками якого, за даними аналітичної системи Youcontrol є секретар міськради Андрій Табалов та його батько.Продукти для шкіл Кропивницького поставлятиме підприємець з приймальні Табалова 4

У цьому ж підприємстві були оформлені водії, котрі за договором розвозитимуть продукти до шкіл міста.

Щодо проведення тендерних процедур, як вище зазначалося, значної конкуренції не спостерігалося. Зауважимо лиш на деяку спорідненість між ФОП Кобець та його конкурентами. Наприклад, за можливість заробити на постачанні цукру, ФОП конкурував з ТОВ «Кіровоградхліб 2014». Як писали свого часу ЗМІ, за ініціативи тоді ще нардепа Андрія Табалова, вказане підприємство зголосилося «підтримувати інтелект кіровоградців йодованим хлібом». Нинішній керівник цього підприємства Сергій Аркуша кілька років очолював ТОВ «Кіровоградський зернопром» Сергія Табалова.

Нерідко політики, які займають керівні посади й мають вплив на розподіл бюджетних коштів, «проводять» власні підприємства до бюджетної годівниці. З огляду на підвищення публічності використання бюджетних коштів, непоодинокими є випадки, коли на конкурентні процедури виставляють афілійовані підприємства, або такі, що записані на підставних осіб. У таких випадках нівелюється принцип конкуренції, завданням якого є економія бюджетних коштів.

За неповних півтора місяці управління освіти через конкурентні процедури уклало з ФОПом договори на постачання таких продуктів:

Закуплено через аукціони:
Охолоджене м’ясо яловичини І ґатунку 50 тис кг 6 млн 925 тис. грн.
Молоко та вершки (молоко не менше 2,5 %) 350 тис л 8 млн 15 тис грн.
Цукор 100 тис кг 1 млн 298 тис грн.
Борошно вищого ґатунку 100 тис кг 1 млн 48 тис грн.
Свіжоморожена риба хекскумбрія 32 тис кг18 тис кг 3 млн 806,6 тис грн.
Ковбаса варена (типу молочної) вищ.гатКовбаса варена (типу молочної) І гат.

сосиски (типу молочні) вищ.гат.

сосиски (типу молочні) І гат.

ковбаса напівкопчена І гат.

6,5 тис кг9,5 кг

5 тис кг

12 тис кг

4 тис кг

3 млн 852,2 тис грн.
Сир кисломолочний (напівжирний не менше 9%)твердий (не менше 50%) 44 тис кг8 тис кг 3 млн 923,5 тис грн.
Філе птиці куряче (охолоджене)куряче стегно (охолоджене)

печінка свіжа (яловича)

60 тис кг30 тис кг

10 тис кг

9 млн 545 тис грн. 
Вершкове масло (не менше 72,5%) 40 тис кг 6 млн 360 тис грн. 
Сік фруктовий (тетрапак)Сік фруктовий (тетрапак) (скляна тара)

сік томатний (скляна тара)

50 тис л50 тис л

15 тис л.

1 млн 902 тис грн.
Кефір (не менше 2,5 %)Ряжанка (не менше 2,5%)

Сметана (не менше 15 %)

Молоко згущене (не менше 8,5 % )

2 тис л5 тис л

12 тис л

12 тис л

1 млн 816,4 тис грн. 
Консервовані овочі понад 50 тис л 1 млн 666 тис грн. 
Хліб пшеничнийпшенично-житній 170 тис кг70 тис кг 3 млн 913 тис грн.
Випічка понад 500 тис кг 2 млн 149 тис грн. 
Через безконкурентні закупівлі:
Горох 5 тис кг 60 тис грн.
Крохмаль картопляний 2,5 тис кг 125 тис грн.
Сіль харчова 15 тис кг 75 тис грн.
Дріжджі свіжі   2 тис кг 100 тис грн.
Показати більше

Схожі статті