Суспільство

Кропивницький: як платити за газ за новими правилами та як формується ціна

Дві платіжки за газ отримали минулого тижня кропивничани. Про це повідомляє Суспільне, передає Моє Місто.

З 1 січня за газ і його доставку люди платитимуть окремо – в різних квитанціях, розповів заступник директора філії підприємства “Нафтогаз України” Сергій Дробко.

Копивничанин Сергій Глущенко живе у дев’ятиповерхівці на вулиці Пацаєва. Отримав платіжки 26 січня.

“Раніше платіжка була одна – за квартплату, за опалення, за воду, за газ, за все. Зараз кожний постачальник окремо присилає. І перший крок зробив “Нафтогаз”, який розділився на “Нафтогаз” і “КіровоградГаз”. І відтепер будуть дві платіжки, за які кожний платник буде двічі платити по десять гривень за кожний чек! За газ, який я використав, потрібно платити до 5 числа. А за розподіл газу – до 20-го. Обумовлені пеня і штрафи у разі заборгованості. В угоді заборгованість не озвучується, яка це сума і протягом якого часу. І вони у цьому випадку, якщо навіть день прострочив, можуть штрафувати як захочуть”.

За словами заступника директора філії підприємства “Нафтогаз України” Сергія Дробка, платіжки за розподіл газу люди отримали з запізненням тільки в січні.

“Я певен, що облгаз, ВАТ “Кіровоградгаз” врахує таку ситуацію, і населенню, скоріше всього, не буде нараховуватися пеня за січень місяць. Пеня нараховується згідно “Закону про житлово-комунальні послуги”, як і для всіх інших комунальних послуг, тобто умови нарахування пені однакові”.

Сума, яку люди платять за доставку газу, формується так – розповідає Сергій Дробко:

“Береться об’єм газу, який використаний кожним споживачем за минулий газовий рік. Минулий газовий рік рахується з 1 жовтня 2018 року і по 30 вересня 2019 року. Цей обсяг газу ділиться на 12 місяців, визначається середньомісячний розмір спожитого газу і множиться на тариф розподілу. Тариф розподілу для мешканців Кіровоградської області складає перше півріччя 2020 року 1 гривня 2 копійки, на драгує півріччя – 1 гривня 14 копійок”.

Каже, тариф розподілу для всіх областей різний, його формує Національна комісія з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Сергій Дробко пояснює, як платитимуть за доставку газу люди, в яких немає лічильника.

“З 1 січня по 30 червня тариф на послуги розподілу природного газу складає 5 гривень 50 копійок на місяць за одну людину за місцем проживання, з 1 липня – на 65 копійок більше”.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *