Суспільство

Аграрії Кіровоградщини активно долучилися до посівної кампанії в умовах воєнного стану

На Кіровоградщині аграрії долучилися до посівної кампанії в умовах воєнного стану та можуть отримати необхідну підтримку від держави. На цьому під час апаратної наради з головами районів та громад акцентував увагу радник начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Сергій Коренюк.

За його словами, для аграріїв працюють дві державні програми підтримки під час воєнного стану.

«Мова йде про програму 5-7-9% та програму надання кредитів під 0%. На сьогодні всі державні банки долучилися до цього. Зокрема, «ПриватБанк» розпочав видачу кредитів сільгосппідприємствам. Вже отримано 200 заявок на отримання короткострокового кредиту на 450 мільйонів гривень. У разі, якщо сума кредитів до 5 мільйонів гривень, він отримується без застави. Держава гарантує повернення 80% кредиту, 20% – повертає власник агробізнесу. Програмою 5-7-9% передбачено отримання кредитів на суму до 60 мільйонів гривень. У цьому випадку держава теж гарантує повернення 80% кредиту, 20% має повернути власник агробізнесу», – пояснив Сергій Коренюк.

Сергій Коренюк додав, що під заставу, згідно з програмою 5-7-9% може йти продовольче зерно, яке зберігається, а також рухоме майно. Протягом воєнного стану та ще 6 місяців після його скасування, кредитна ставка складатиме 0% і лише після цього становитиме 5% річних.

Радник начальника Кіровоградської ОВА Сергій Коренюк також довів інформацію про стан забезпечення паливно-мастильними матеріалами агропідприємств і шляхи вирішення цієї проблематики, нові правила експорту сільськогосподарської продукції, організацію посівної кампанії в умовах комендантської години.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *