Політика

У Кропивницькому можливий зрив голосування у другому турі

Сьогодні, 15 квітня, офіційно останній день формування дільнично-виборчих комісій для виборів Президента України. У Кропивницькому працює окружна виборча комісія №99.  Але в останній момент виникла ситуація, котра загрожує відкриттю ряду дільниць. Відповідно, існує ризик того, що громадяни не зможуть проявити гарантоване законодавством волевиявлення й віддати свій голос за того чи іншого кандидата в Президенти у другому турі.

Проблема полягає в тому, що чинний глава держави Петро Порошенко в середньому вніс всього по 2-3 кандидатури у члени ДВК, тоді як його опонент Володимир Зеленський – майже у повному обсязі.

Станом на 12:30, у Кропивницькому сформовано лише 24 ДВК із 110 необхідних. Голова комісії Наталя Конопатська з цього приводу зазначає наступне:

«Для формування дільниць необхідно приблизно ще 100-150 людей. Наразі ми утворили 24 ДВК. Ми готові відкрити ще 20 дільниць. Усі дані опрацьовуються й заносяться в базу. Для засідання поки не вистачає трьох людей, через що не маю змоги скликати комісію. Переконана, що всі дільниці відкриються вчасно».

Член комісії ОВК від Петра Порошенка Михайло Лобов також вважає, що ситуація під контролем і всі дільниці запрацюють вчасно:

«Встигнемо. Чому ні? Сформуємо усі дільниці».

Член комісії від кандидата у Президенти України Володимира Зеленського, Тетяна Юдіна коментує ситуацію так:

«З нашого боку людей вистачає. Звичайно, є форс-мажорні ситуації, але кричущий недобір саме з нашого боку відсутній. Для порівняння: якщо від нашої політичної сили наявні в середньому 6 людей, то від штабу Порошенка – 2-3.

Наразі до нас звертаються навіть люди без досвіду дільничної роботи. Вони просто хочуть  посприяти тому, щоб у Кропивницькому вибори таки відбулися. Таким чином піднімається воля громадян, адже люди дійсно хочуть проголосувати. Невдовзі будемо збирати комісію і утворювати наступні дільниці».

У громади постає питання: чому один кандидат у Президенти подає у склад ДВК лише 2-3 людини? Адже це несе пряму загрозу зриву волевиявлення громадян. Є надія, що всі ДВК будуть сформовані до 24:00 п’ятнадцятого квітня (тобто сьогодні).

Показати більше

Схожі статті