Аналітика / БлогиПолітика

Заборона на автономне опалення у Кропивницькому: хто, чому та навіщо?

В обласному центрі містяни не можуть отримати дозвіл на встановлення автономного опалення.

Про це інформує “Моє місто” з посиланням на “Прожектор“.

Тарифи на  централізоване опалення для споживачів з цього опалювального сезону в Кропивницькому підвищаться приблизно на 30%, що може суттєво «вдарити» по кишенях мешканців обласного центру. Вихід є, але він також потребує певних фінансових вкладень – це підключення індивідуального (автономного) опалення. Багато хто дійсно зацікавився цією ідеєю й вирішив від’єднати свої квартири від централізованого теплопостачання, аби в майбутньому не витрачати шалені кошти на тепло у домівках. Та на шляху до «теплонезалежності» виникли непередбачувані перепони.

Мешканці міста почали масово скаржатися на те, що не мають змоги реалізувати мету автономного опалення для своїх осель.

Згідно діючого законодавства, процедура встановлення індивідуального опалення та відключення мешканців від централізованого теплопостачання передбачає отримання дозволуна проведення відповідних робіт. Він надається за рішенням міжвідомчої комісії, графік скликань якої тримається в секреті.

Монтажні організації та безпосередньо жителі міста неодноразово зверталися за поясненням до чиновників міської ради, але бажаних результатів це не принесло.

З цього приводу вдалося поспілкуватися із заступником міського голови Кропивницького та за сумісництвом – головою вищезгаданої комісії О.В.Мосіним:

Мосін О.В.: «Коментувати встановлення автономного опалення я можу тільки у відповідності до законодавства, яке є і працює в нашій державі. На сьогодні встановлення автономного опалення в окремих приміщеннях багатоповерхових житових будинках не дозволено. Існує певний механізм: Управління ЖКГ, обстеживши таку одну з головних інфраструктур нашого міста як теплозабезпечення, побачили, що наразі ми працюємо на застарілому обладнанні. Мережі багато років, і вона є розбалансованою на 63%. Тому в законний спосіб можна діяти, коли співвласники житлових будинків приймають рішення про відключення від ЦО в усьому житловому будинку. Міжвідомча комісія, опрацювавши інформацію, прийняла рішення постояково збалансувати систему теплозабезпечення. Якщо 1-2 квартири залишились на стояку в 9-ти, 5-ти поверховому будинку й усі згодні, то міжвідомча комісія дає завдання балансоутримувачу (в даному випадку – ЖЕО або ОСББ) опрацювати це питання, і тоді ми відключаємо мешканців від ЦО стояками.

К.П.: «Коли планується наступне зібрання міжвідомчої комісії? І коли вона збиралася востаннє?»

Мосін О.В.: «Останнє зібрання комісії проводилося в липні. Тоді було розглянуто ті заяви, що були подані мешканцями. Управлінню ЖКГ, ОСББбуло надано завдання опрацювати ці звернення у відповідності до прийнятих рішень. Потім вони винесуть цю інформацію, і міжвідомчакомісія знову збереться до початку опалювального сезону. Це не забаганкавласне міжвідомчої комісії. На жаль, це проблема нашого міста – застаріла розбалансована система теплозабезпечення. Простий приклад: якщо котельня «Теплоенергетика» має проектовану потужність 230 геокалорій на годину, а працює на 30 %., то зрозуміло, що ті підприємства, на які були спочатку запроектовані підключення, згодом від’єдналися. Нам потрібно повністю змінити систему і надати якісні послуги – це головне завдання міської ради, над яким ми зараз працюємо. Нам потрібна якісна схема теплопостачання для нашого міста, яка дасть можливість позитивно впливати на її функціонування. Ці питання наразі вирішуються.»

К.П.: «Чи встигнуть люди за таких умов підключитися до індивідуального опалення до початку опалювального сезону?»

Мосін О.В.«Я хочу, аби встигли, якщо це позитивно вплине на систему теплозабезпечення».

Зрозуміло, що в системі теплозабезпечення Кропивницького наявні деякі проблеми, але чи мають внаслідок цього страждати пересічні містяни?

Важливим аспектом є підвищення ціни за послугу встановлення індивідуального опалення внаслідок затягування часу з наданням відповідного дозволу. У зв’язку з тим, що гальмується процес засідання міжвідомчої комісії, містяни втрачають можливість компенсувати витрати на встановлення «автономки» за поточним курсом долара, який, як відомо, має тенденцію до підвищення. Як наслідок, через певний час за один і той самий обсяг робіт і матеріалів люди будуть змушені переплачувати. Вони попередньо уклали договори з монтажними організаціями. Ті виконали відповідні заміри, але розпочати роботу не мають змоги. Враховуючи, що невдовзі стартуватиме опалювальний сезон, жителі ризикують просто не встигнути підключити свої оселі до індивідуального опалення. Схоже, наших посадовців це мало хвилює.

Депутат міської ради О.М.Цертій направив депутатське звернення до заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради О.В.Мосіна стосовно роз’яснення даної ситуації, на що отримав наступну відповідь:

    

Актуальну інформацію голова міжвідомчої комісії не надав, незважаючи на те, що діяльність міської ради повинна бути максимально прозорою та публічною. В людей поступово складається враження, що блокування процедури надання дозволу на встановлення індивідуального опалення здійснюється свідомо.

Зважаючи на те, що ціни на централізоване опалення з нового опалювального сезону будуть приблизно втричі вищими за тарифи індивідуального, так чи інакше виникає підозра, що управлінню ЖКГ та міським посадовцям елементарно не вигідно, щоб люди «відключали» свої домівки від централізованого теплопостачання.

Більше того, за словами директора департаменту ЖКГ Ольги Довжук, борги комунального підприємства «Теплоенергетик» сягають суми 223,7 млн грн, а приватного підприємства ДП «Кіровоградтепло» – 170,3 млн грн. Це означає, що без повного погашення або реструктуризації заборгованості теплові підприємства Кропивницького взагалі ризикують не отримати номінації на газ. Ольга Довжук у своїй промові на апаратній нараді 20 серпня 2018 року, з-поміж усього, зазначила:

«Керівникам вказаних підприємств («Теплоенергетик», «Кіровоградтепло»), спільно з органами місцевого самоврядування, необхідно терміново вирішувати дане питання, а це забезпечення 90% розрахунків».

 Зараз громадськістю активно обговорюється ідея створення наглядових рад, основною задачею яких має стати покращення ефективності роботи таких підприємств, але поки що консенсусу досягти не вдалося. Самі керівники КП впевнено опираються запропонованій ініціативі, а тим часом містяни, в прямому сенсі, стають заручниками ситуації, вирішити яку на даний момент не мають змоги через гальмування процесу прийняття рішень на дозвіл щодо встановлення тих таки «автономок».

Отож, проблема доволі складна, ніж здається на перший погляд. Ймовірно, супротив членів міжвідомчої комісії та ЖКГ – просто наслідок вкрай неефективної роботи теплових підприємств. І їх можна зрозуміти, адже боргову яму потрібно якось наповнювати (наприклад, шляхом коштів жителів міста), тому допустити масовий перехід осель містян до індивідуального опалення вони не можуть. Це, в свою чергу, зумовлює більш серйозні наслідки, як-от неможливість жителів вчасно скористатися своїм правом та виникнення у них фінансових і моральних збитків.

Презентовані вище матеріали спонукають до висунення однієї з можливих версій щодо блокування процесу встановлення жителями Кропивницього індивідуального опалення у своїх квартирах. Її право на існування підтвердили  думки окремих містян з цього приводу:

“Я чекаю вже два місяці. Через це на маю змоги навіть поїхати на відпочинок з сім’єю. Відверто не розумію, в чому проблема. Ставлення міської влади щодо цього питання неймовірно обурює. Я збирав кошти, укладав договір з монтажною організацією, але встановити собі індивідуальне опалення не можу. Як так виходить? Чи вони (в контексті – чиновники) спеціально створюють такі умови, щоб люди не встигли до опалювального сезону підключити “автономку”? Ходять чутки, що з осені планується підвищення тарифів на газ на 60-70%. Подумайте самі – їм не вигідно, аби користувачі переходили на індивідуальне опалення. Чому тоді міжвідомча комісія не збирається вже три місяці? Іншої відповіді в мене немає”, – розповів Микола Павлович.

Інша мешканка, Валентина Миколаївна, скаржиться:

“З фірмою, яка виконує роботи зі встановлення автономного опалення, було погоджено певну суму. Через те, що затягується надання відповідного дозволу, а тим часом курс валюти зростає, мені доведеться сплатити більше коштів. Хто має компенсувати різницю? І чи встигну я підключити індивідуальне опалення до настання холодів? Вже маю певні сумніви… Тільки от цікаво, чи можливий такий сценарій у будь-якій іншій європейській країні?”

Люди мають право висловлювати певні припущення, особливо коли позиція місцевих можновладців викликає більше запитань, аніж відповідей.

Досі залишається незрозумілим, скільки ще знадобиться часу (в разі зібрання міжвідомчої комісії та надання дозволів) для того, аби впорядкувати всю документацію та розпочати роботи.

 

Показати більше

Схожі статті