ПолітикаСуспільство

Як живе Мар’янівська ОТГ сьогодні: скарги на свавілля, розбита сільрада, а голова села “під статтею”

Нещодавно жителі Мар’янівської ОТГ (Маловисківський район Кіровоградської області) зверталися до обласної ради з проханням вплинути на ситуацію, що склалася у селі.Тоді мар’янівці зазначали: голова села Олександр Тененика на постійній основі здійснює тиск на депутатів під час голосування на сесіях. Представники громади наголошували й на постійному порушенні регламенту з боку Олександра Тененики. Жителі Мар’янівської ОТГ поставили під сумнів купівлю за нинішніх обставин позашляховика за понад 400 тисяч гривень. До того ж, ремонт у приміщенні Мар’янівської сільради не може закінчитися вже 4 роки, хоча бюджетні кошти стабільно освоює одна і та ж фірма, користуючись процедурою неконкурентних закупівель.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко прийняв звернення і згодом направив лист від імені Кіровоградської обласної ради до управління Східного офісу Держаудитслужби області з клопотанням про здійснення державного фінансового аудиту, а також перевірки закупівель у Мар’янівській ОТГ.

ТИМ ЧАСОМ У СЕЛІ…

“Розправа над неугодними триває”, – переконана ініціативна група Мар’янівської ОТГ. 

Ми вже зазначали, що сільський голова Олександр Тененика видав розпорядження щодо “опечатки” кабінету секретаря сільради Анни Овсянік. Жінка вимушена була декілька днів вчиняти нотаріальні дії безпосередньо в коридорі. На місце виїжджала поліція, проте дієво повпливати на ситуацію не змогла. Пані Анна вважає, що такі дії з боку сільського голови є упередженими й безпідставними з точки зору законності, адже секретар просто не підтримує ініціативи Олександра Тененики та умовно кажучи, знаходиться в опозиції. Так само, як і землевпорядник Андрій Вовченко, який був змушений відстоювати свої інтереси в суді й цього разу “Феміда” стала на його користь. 

Ми поспілкувалися з Анною Овсянік і з’ясували, що продовження історії з перешкоджанням її діяльності триває. Кабінет секретаря “розпечатали”, але тепер в ньому знаходиться інша особа. Анну Овсянік натомість переводять у Клуб і на 2 місяці відстороняють від можливості вчинення нотаріальних дій. Таке рішення прийняв виконком за пропозицією голови села. 

“Чому тоді таке рішення не приймалося раніше? Я була більше 90 діб на лікарняному, про це всім добре відомо. Але я завжди йшла людям на зустріч і працювала, виконувала роботу з документами й допомагала мар’янівцям. Вважаю, що це відбувається через упереджене ставлення до мене з боку сільського голови Олександра Тененики. Він взагалі мені заявив: “посидиш у Клубі, а потім підеш у дитячий садок”, – розповідає Анна Овсянік. 

Надавати оцінку ставленню голови села до працівників сільради, зокрема, секретаря, не будемо. Зауважимо лише, що приміщення самої сільської ради досі перебуває у занедбаному стані, хоча ремонтні роботи тривають вже 4 роки. Кошти стабільно освоює одна і та ж приватна фірма з Кропивницього.

Клуб також потребує ремонту – на здійснення відповідних робіт виділяються кошти. Фірма виконавець – та ж сама. Потребує уваги ситуація, що склалася навколо купівлі нового позашляховика за кошти Мар’янівської сільради. Незважаючи на зауваження представників обласної влади під час одного із візитів у Мар’янівку, Олександр Тененика таки провів тендер (з 4-ї спроби) і здійснив закупівлю “Рено Дастер”. 

Авто придбане за кошти громади, а відтак має використовуватися для потреб місцевих жителів та Мар’янівської сільської ради. Натомість голова села Олександр Тененика їздить на ньому на судові засідання у Малу Виску. Пальне, імовірно, використовується також із бюджету. 

СУД

Олександра Тененику підозрюють у вчиненні корупційних дій, передбачених частиною третьою статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частиною другою статті 369 КК України («Зловживання впливом»). Суд тягнеться вже 4 роки, і незважаючи на звинувачення у корупції, пан Тененика надалі розпоряджається бюджетом села. Після створення ОТГ він зріс до 26-ти мільйонів, проте якісних перетворень у Мар’янівці місцеві не бачать.

Тим часом суд по корупції “за вирішення земельного питання” Олександром Тененикою вже вийшов на фінішну пряму. Але, як виявилось, і тут мають місце затримки. Сільський голова не прибував у Маловисківський райсуд нібито через перебування на лікарняному. Після того судове засідання таки відбулося: були переглянуті аудіо та відеодокази.

Але у четвер, 7 листопада, розгляд справи знову відтермінували через навантаженість суду. Ні прокурор, ні захисники у Малу Виску не приїхали, на відміну від місцевих жителів села Мар’янівка, які контролюють цей процес. Останні розцінюють вказані події як цілеспрямоване затягування справи та не виключають “імовірних домовленостей”.

До будівлі суду прибув і сам підозрюваний – сільський голова Олександр Тененика на новому “Рено Дастер”, купленому за кошти громади. 

Натомість, згідно даних майданчика публічних закупівель Prozzoro, придбати шкільний автобус у Мар’янівську ОТГ не вдалося – торги визнали такими, що не відбулися. 

 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *