Суспільство

Кропивницький військовий отримав протез за понад мільйон гривень (ВІДЕО)

Електронний протез для руки отримав кропивницький спецпризначенець Василь Белень. Механізм виготовили в Шотландії, збирали в інституті протезування в Харкові. Про це розповіла завідувачка лабораторії інституту Оксана Литвиненко, ідеться на сайті “Суспільного”.

Протез витримує вагу до тридцяти кілограмів, керується смартфоном, виконує майже чотири десятка команд.

Після протезування 26-річний Василь Белень тиждень був на реабілітації в Харкові. Тепер повернувся на роботу в полк, працює з документами. Руку втратив під Дебальцевим п’ять років тому. За його словами, у комплекті з рукою йде планшет, який подає сигнал тридцяти шести команд на протез:

”Я можу взяти будь-який предмет. Без жодних складнощів. Можу без проблем брати об’ємні предмети. Тому він і називається протез підвищеної функціональності. Я ще не знайшов того, що він не може. Допустиме навантаження – тридцять кілограмів. Критичну масу не піднімав, але одягти зранку шкарпетки можу легко”.

Протез не можна мочити у воді. Заряд тримає добу й заряджається три години. За словами бійця, раніше мав інший протез:

”Три пружинки було і через всю спину кільце. Працював за рахунок того, що я рухав плечима. Функціонал був обмежений: взяти-покласти”.

Новий протез не заважає тримати зброю в руках як раніше:

”Для стрільби з автомата цей протез також підходить”.

Такий протез коштує більше мільйона гривень. За словами директорки Харківського інституту протезування Антоніни Салєєвої, гроші на нього надала держава:

”М’язи дають сигнал, який є командою. Минулого року в Україні близько одинадцяти пацієнтів отримали такі протези”.

Василь Белень розповів, що замінити електронний протез потрібно через чотири роки.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *