Політика

Як власність громади Кропивницького приватизується депутатом міськради

Комунальне приміщення, в якому знаходився кабінет дільничного, перейде у власність голови земельної комісії в міській раді Олександра Шамардіна.

Відповідний проект рішення був проголосований на сесії міської ради 27 серпня.
 
Увага громади, журналістів, певних депутатів та активістів останнім часом була прикута більшою мірою до земельних питань, адже доволі часто рішенням сесії земельні ділянки надавалися під реалізацію комерційних цілей на максимально вигідних умовах самим представникам депутатського корпусу, а деякі з них навіть потрапляли в епіцентр корупційних скандалів.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Імовірно саме тому мало хто звернув увагу на доопрацьований проект рішення під порядковим номером 15: «Про внесення змін та доповнень до рішень міської ради щодо приватизації комунального майна».

Ми звернули.

Документом передбачалося доповнити перелік об’єктів комунальної власності міста Кропивницького, які підлягають приватизації ще п’ятьма пунктами. Один із них – викуп нежитлового приміщення по вулиці Хабаровській, 7 на першому поверсі площею 33,8 кв.м. Заявником виступив депутат міської ради від партії «Рідне місто», нинішній голова земельної комісії Олександр Шамардін.

ШЛЯХ ДО ПРИВАТИЗАЦІЇ ТА ІМОВІРНЕ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ

Саме тут, на Хабаровській, 7, у 2013 році, будучи ще депутатом від «Партії регіонів», О. Шамардін з помпою відкрив кабінет для дільничного, урочисто перерізаючи червону стрічку.

В місцевих ЗМІ з цього приводу  писали наступне:

«У приміщенні проведено повний капітальний ремонт. Крім того, кабінет «шерифа» обладнано новими меблями, оргтехнікою та засобами зв’язку…»

В інтерв’ю «Вечірній газеті» у тому ж 2013-му році Шамардін повідомляв, що на прохання виборців посприяв його облаштуванню і тепер там постійно чергують дільничні інспектори.

З плином часу кабінет «шерифа» трансформували в приймальню депутатів від «Рідного міста» Олександра Шамардіна та Василя Болокана.

Вищевикладене підтверджується інформацією з офіційного сайту міськради:

Саме «нежитлове приміщення» розташовується на першому поверсі багатоквартирного дев’ятиповерхового будинку.

За словами місцевих жителів, «кабінет дільничного» перестав функціонувати вже давно – поліцейського тут не бачили понад півроку, а оголошення про прийом громадян прибрали ще раніше.

Незважаючи на це, на офіційному сайті Національної поліції Кіровоградської області вказується, що на вулиці Хабаровській, 7 таки розташовується адміністративна дільниця. Проте телефон дільничного виявився невірним і належить правоохоронцю, котрий вже близько 5-ти років не перебуває на службі. Відтак кореспондент «Прожектора» вирішив з’ясувати, чи здійснює свої повноваження дільничний на місці (Хабаровська, 7) згідно графіка (четвер – з 18.00 до 21.00).

Що з цього вийшло, дивіться на відео:

Отже, замість дільничого, журналіста чекали лише зачинені двері на першому поверсі з інформацією про прийом громадян депутатами «Рідного міста».

Місцеві жителі підтвердили, що «кабінет шерифа» тепер, імовірно, знаходиться в іншому місці, а вказане приміщення використовується суто як приймальня В. Болокана та О. Шамардіна:

«Перенесли» кудись кабінет дільничного. Переїхали в інше місце. А тут зараз сидить депутат Василь Болокан».

Таким чином, «кабінет шерифа» (який відкривався 6 років тому) поступово перетворився на приймальню депутатів від «Рідного міста», а саме депутата райради Василя Болокана та голови земельної комісії в міськраді Олександра Шамардіна. Тепер останній отримав можливість шляхом приватизації викупити зазначене приміщення, яке до недавнього часу перебувало у комунальній власності.

Зазначимо, що згаданий проект рішення розглядався депутатами в цілому, а не окремо по кожному пункту. На сесійному засіданні було погоджено з доповненнями пакет об’єктів комунальної власності, які підпадають під приватизацію. Так, рішення сесії дозволить голові земельної комісії Олександру Шамардіну здійснити викуп понад 30-ти квадратних метрів у дев’ятиповерхівці на вулиці Хабаровській.

Важливо: попередньо ані сам депутат (він у той момент був відсутній у сесійній залі), ані його дружина та колега по фракції «Рідного міста» Катерина Шамардіна перед голосуванням не заявили про наявний конфлікт інтересів, що імовірно є порушенням Закону України «Про запобігання корупції» (пункт 2 частини першої статті 35):

«У разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів у особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняної до неї особи, яка входить до складу колегіального органу (комітету, комісії, колегії тощо), вона не має права брати участь у прийнятті рішення цим органом. Про конфлікт інтересів такої особи може заявити будь-який інший член відповідного колегіального органу або учасник засідання, якого безпосередньо стосується питання, що розглядається. Заява про конфлікт інтересів члена колегіального органу заноситься в протокол засідання колегіального органу…»

Уточнення: ми не звинувачуємо і не надаємо оцінку вказаним діям депутатів, а лише констатуємо факт імовірного порушення чинного законодавства.

Нагадаємо, на перехресті цієї ж вулиці (Хабаровської) планується проведення аукціону з метою набуття права власності на земельну ділянку площею в 305 квадратів. Але на ній вже розміщено торгові павільйони, котрі належать депутату Олександру Шамардіну – про це повідомили їх орендарі. Ця обставина може суттєво вплинути на результати аукціону, надавши неконкурентні переваги власнику цих тимчасових споруд. Водночас, відповідно до рішення Верховного Суду України, таке розміщення тимчасових споруд (за відсутності документів, які підтверджують право користування землею) є незаконним, навіть при наявності паспорту-прив’язки тимчасової споруди для підприємницької діяльності.

Відповідний проект рішення також наявний у порядку денному сесії міськради й буде розглядатися на другій частині засідання.

Натомість 27 серпня депутатами було вирішено зняти з розгляду проекти рішень, які стосувалися надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок під гаражі. Депутат Ігор Волков ситуацію прокоментував так:

«Є відчуття, що хтось дуже поспішає. Мабуть, розпочався зворотний відлік часу до виборів і окремим депутатам треба все встигнути».

Коли відбудеться друга частина сесійного засідання, присвячена земельним питанням, і скільки ще комунальної власності за час нинішньої каденції буде приватизовано, поки не відомо. Але важко не погодитися з тим, що певні депутати останнім часом дуже поспішають в питаннях, що стосуються майна територіальної громади міста.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *