Політика

Кропивницькі депутати готуватимуть лист у Кабмін і до Супрун: ситуація із фінансуванням медичної галузі критична

Про це стало відомо сьогодні, 3 травня, на засіданні постійної комісії міської ради з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку. Керівник управління охорони здоров’я Оксана Макарук розповіла про чергові проблеми з фінансуванням медичної галузі в обласному центрі. Перш за все, це стосується видатків по вторинній ланці, адже кошти на забезпечення первинної надходять у повному обсязі. Начальник управління здоров’я звернулася із проханням здійснити перерозподіл коштів у рамках міського бюджету, щоб хоча б таким чином вплинути на ситуацію.

Крім того, Оксана Макарук повідомила, що управління постійно готує відповідні листи в Міністерство охорони здоров’я, але належної підтримки і взаєморозуміння поки досягти не вдається. Позиція Міністерства охорони здоров’я на чолі з Уляною Супрун – те, чого не вистачає, має забезпечувати міська влада. Варто зазначити, що потреби є досить великими і чи можуть собі це дозволити місцеві бюджети – інше питання.

“Особливо плачевна ситуація склалася у пологових будинках, стаціонарах та стоматології”, – зазначила Оксана Макарук.

З’ясувалось, що наразі місто лише на 5-7% забезпечене препаратами від орфайнних захворювань (це дороговартісні ліки). До того ж, запаси інсуліну вже добігають кінця. Важливо: ці питання мають вирішуватися державою, чого в повному обсязі не робиться. Не передбачено навіть коштів на пільгові рецепти.

Члени бюджетної комісії взяли до відома заслухану інформацію. За ініціативи голови фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Олександра Цертія і депутата міськради Олега Краснокутськоготакож вирішили доручити вказаному управлінню підготувати звернення в Кабмін та Міністерство охорони здоров’я для виконання ними делегованих повноважень щодо забезпечення цих програм. Питання буде виноситись на розгляд сесії міської ради міста Кропивницького.

Показати більше

Схожі статті