Аналітика / БлогиВся УкраїнаПолітика

Відзавтра вступає в дію новий закон про ЖКГ (штрафи, пеня, відключення)

Документ спонукає жителів укладати самостійно договори із постачальниками.

Українців очікує додаткова абонплата за ЖКГ при відсутності колективного договору закон про ЖКГ. Його ухвалили ще наприкінці 2017. Але найбільш революційні зміни стають чинними за кілька днів: від 1 травня.

У новому законі про ЖКГ чітко прописані правила гри. І їх треба знати. Бо від 1 травня українці можуть зіштовхнутися з такими новаціями, як-от пеня, штрафи, перевірки і навіть відключення.

Якщо у Вашому будинку є ОСББ чи управитель, грати за правилами легше. Договір із постачальником послуг від імені всіх мешканців укладає він. Або ж разом із сусідами ви вибираєте компанію і підписуєте колективний договір. І в цих відносинах з’являється чіткий поділ на “наше” і “не наше”.

Нові норми закону про ЖКГ ухвалили ще наприкінці 2017 року, але найбільш революційні зміни стають чинними 1 травня. Тож чому нині вигідніше гуртуватися, а не воювати з комунальниками наодинці?

Труби в будинку – ваша відповідальність. За дірки і латання цих труб платите ви. За все, що витече з них по дорозі до вашої квартири, теж. А ось комунікації, прокладені до будинку, обслуговують комунальники власним коштом.

З індивідуальним споживачем усе інакше. Кожен власник квартири окремо укладає договір із водо-газо-електропостачальником. І якщо ви з сусідами домовитесь: за всі труби аж до крана у вашій квартирі – відповідатиме постачальник. І тут є кілька неприємних сюрпризів.

Боржники, нарікайте на себе, каже закон. Усі, хто, починаючи від 20 травня, не встигне заплатити за комуналку, будуть отримувати пеню. 0,01 % від суми боргу за кожен день прострочки.

Тобто, якщо у платіжці за комуналку у вас 1000 гривень, то за місяць прострочки ви отримаєте символічну, порівняно з європейськими штрафами, пеню – 3 гривні.

Але враховуючи, що борг українців за комуналку станом на лютий – 69 мільярдів гривень, можна собі уявити, як ця сума збільшиться, якщо з кожного ще по кілька гривень зібрати.

Уникнути пені можна, якщо доведете, що зарплату затримують чи держава невчасно видала субсидію.

Вам знайома ситуація, коли кілька родин у будинку злісно не платять за комуналку місяцями, а то й роками? Усе, що їм загрожувало, це позов до суду, куди вони звісно могли і не прийти. Ця практика і зараз лишається.

Але є іще дещо – радикальніше. Боржникам надсилатимуть лист-попередження, на який ви протягом 30 днів маєте якось відреагувати: Погасити борг або укласти договір про реструктуризацію. Якщо проігноруєте – вас відключать від води і опалення. Не до кінця зрозуміло лиш механізм, як відключатимуть: поквартирно чи страждатиме весь будинок. Не мають права припиняти тільки подачу газу та електрики.

А ще одного дня до вас може прийти перевіряльник, звірити квартирний чи загальнобудинковий лічильник. Якщо не впустите – знову можуть відключити.

Водночас, на постачальника можна і навіть треба скаржитися, якщо він порушує умови договору. Наприклад, вас не можуть відключити від будь-чого безпідставно. За це – штраф. Або розірвання договору. Щоправда, треба  попередити про це за 2 місяці.

Так само ви можете не платити за ненадані чи неякісні послуги. Є розроблена Кабміном форма акту-претензії, яку ви заповнюєте, і вона є підставою для перевірок. Якщо комісія підтвердить, що, наприклад, гаряча вода у вашому крані зовсім не гаряча, то платити ви будете менше, ніж за тарифом. Те саме із опаленням. За холодні батареї платити не варто.

Що стосується абонплати, то це та загроза, якщо ви уклали індивідуальний договір з постачальником послуг. Кожен постачальник стягуватиме з вас, цитую: “плату за абонентське обслуговування”.

Це така собі компенсація за повірки лічильників, обслуговування розподільчих вузлів і цей список довгий. Формула заплутана. Максимальний рубіж цієї плати встановили в Кабміні – від 13 гривень за вивіз сміття до 27,38 грн за постачання води. На місяць. Навіть якщо і краплі води ви не використали.

По суті, цей закон має намалювати чітку лінію між правами і обов’язками споживачів і комунальників. Але насправді це реальний батіг для тих, хто й досі сам і ніяк не познайомиться із сусідами, щоб об’єднатися в ОСББ чи найняти управителя. З таких колективних споживачів не стягують абонплату, разом легше вирішити питання боргів і контролювати якість послуг. Закон без підтекстів каже: ваша відповідальність уже давно не лише ваша квартира. Тож уже сьогодні скликайте сусідів радитися, як жити далі.

Показати більше

Схожі статті