Вся УкраїнаПолітика

Різкий розворот курсу долара: що чекає українців

Що буде з курсом долара в Україні через тиждень?

Що відбувається з курсом долара

Вартість валюти в Україні знижувалася кілька тижнів поспіль. В результаті долар подешевшав з 28 до 26,5 грн/$. Експерти сходяться на думці: це було сезонне зміцнення, і воно вже позаду. Перші валютні виручки, випуск облігацій внутрішньої держпозики – все це призвело до зростання пропозиції і зниження попиту.

Тенденція щодо зміцнення гривні, що діяла з 10 січня, в середини минулого тижня розгорнулася, пояснює старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб. На ринку немає надлишку пропозиції, навпаки, спостерігається розширення гривневої ліквідності. “Зростання долара носить цілком помірний характер”, – пояснює експерт.

Закінчення сезону зростання гривні збіглося зі зростанням американської валюти на світовому ринку. Так, індекс долара (його співвідношення до п’яти головних валют) перевищив 97 пунктів. Останній раз такий показник був в середині грудня 2018-го.

Курс валют в Україні

“Жодних сюрпризів немає. Сезонні коливання гривні повторюються з року в рік. У НБУ очікують, що поступово сезонні коливання будуть згладжуватися”, – пояснює аналітик.

Чого чекати від курсу долара. Аналітик Єгор Комов впевнений, до 20 лютого курс американської валюти по відношенню до гривні буде знаходиться в діапазоні 27,1-27,3 грн/$. “Думаю, що регулятор не дасть піднятися вище. Є золото-валютні ресурси, є можливість вийти на валютний ринок і згладити ситуацію інтервенціями”, – відзначає аналітик.

Приблизно такий же прогноз озвучує і Вадим Іосуб. Правда, за його оцінками верхня межа – 27,4 грн/$.

“На найближчий тиждень ми очікуємо помірного зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 27,4 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 27,2/27,4 грн”, – прогнозує Іосуб.

Нові валютні правила

З 7 лютого діють нові валютні правила. Так, українцям дозволили купувати валюту в мережі. У перший же день вступу в силу нових правил ними скористалися три банки: ПриватБанк, Альфа-Банк і монобанк. У державному “Ощаді” пообіцяли запровадити онлайн-торгівлю валютою найближчим часом. Українська банківське середовище дуже конкурентна, тому з часом усім банкам доведеться впроваджувати нові можливості для того, щоб утримати старих клієнтів.

Дивіться відео на тему

Як розповіли в “Приваті”, в день запуску нової опції кожну секунду вони проводили 20 операцій з продажу валюти в онлайн-банкінгу. У віртуальному монобанк за ніч з 7 лютого провели 1 500 операцій. Правда, зараз сплеск злегка вщух.

Для українського ринку таке послаблення в правилах від Нацбанку стало справжньою революцією. І справа не тільки в тому, що банки зможуть більше заробляти на продажу доларів. Наступний крок – поява банкоматів для покупки валюти – може стати великим ударом по нелегальним обмінникам і сильно потіснити “чорний ринок”.

Показати більше

Схожі статті