Політика

Бюджет на 2019 рік затвердили у Кропивницькому

20-го грудня на четвертому засіданні тринадцятої сесії міської ради Кропивницького прийняли бюджет на 2019 рік.

Головний фінансовий документ міста Кропивницького – міський  бюджет на 2019 рік – прийняли депутати під час четвертого засідання тринадцятої сесії міської ради.

Депутати затвердили бюджет та пропозиції фракцій на наступний рік 35 голосами (3 не голосували)

Загалом обсяг міського бюджету на 2019 рік становить 2593,6 млн грн.

З них податкові та неподаткові доходи – 1474,6 млн грн, субвенції та соціальний захист – 612,2 млн грн, освітня субвенція – 294 млн грн та медична субвенція – 172,7 млн грн.

Перед прийняттям бюджету фінансове управління висунуло деякі зміни, пов’язані з тим, що змінюється ряд субвенцій з державного бюджету.

Збільшили обсяг субвенції на надання пільг та житлових субсидій на 36,2 млн гpн;

освітньої субвенції на оплату пpаці педагогічних пpацівників загальноосвітніх закладів на 7,2 млн гpн;

субвенції на пpидбання житла для дітей-сиpіт на 1,16 млн гpн;

збільшили виплату гpошової компенсації за належні для отpимання житлові пpиміщення для сімей загиблих осіб та осіб з інвалідністю, які бpали безпосеpедню участь в АТО та потpебують поліпшення житлових умов на 1,89 млн гpн;

Зменшили субвенції на виплату допомог сім’ям з дітьми на 61,1 млн гpн, на виплату соціальної допомоги на дітей-сиpіт на 664 тис. гpн та на надання деpжавної підтpимки особам з особливими освітніми потpебами на 469 тис. гpн.

У порівнянні з минулим роком, субвенція на соціальний захист зменшилася на 217,1 млн грн, медична субвенція зменшилася на 49 млн грн, на освіту субвенція збільшилася на 277 млн грн”, – розповіла начальниця фінансового управління Любов Бочкова.

Перед прийняттям рішення депутати озвучили і свої пропозиції та застереження, які також були підтримані:

“Наша фракція буде підтримувати бюджет в цілому, але ми маємо багато зауважень та застережень щодо цього документу. Мова йде про недостатнє фінансування багатьох сфер нашого життя: охорона здоров’я, освіта, районні в місті ради, через які фінансуються центри соціальної підтримки, а також об’єкти, які будуть робити управління ЖКГ та управління капітального будівництва. Також проглядається спрощення ділової та інвестиційної активності, що неминуче призведе до зменшення надходжень до бюджету. Основні податки можуть бути недоотримані, це податки від фізичних осіб, акцизи та місцеві податки, вони виглядають занадто оптимістично. Розуміючи цю небезпеку, ми пропонуємо зробити коригування бюджету за підсумками першого етапу 2019 року, коли побачимо реальну динаміку надходжень”, – висловив свою думку керівник фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Олександр Цертій.

Депутати запропонували збільшити фінансування видатків на поточне утримання закладів освіти у 2019 році.

Вже в  прийнятому бюджеті розрахунок такий: школи – 364 грн на 1 учня та дитячі садки – 369 грн на 1 дитину.

Міський голова Андрій Райкович зазначив:

Наступну сесію міської ради зберемо в кінці січня  для аналізу надходжень до бюджету та коригування фінансування програм, на яких акцентували увагу депутати.

Показати більше

Схожі статті