Політика

У Кропивницькому відбулося засідання круглого столу на тему: “Бюджет громади – 2019”

Чи будуть враховані пропозиції мешканців – дізнаємось невдовзі.

Нагадємо, 30-го жовтня, депутатом міської ради Олександром Цертієм та Кропивницькою міською організацією ВО «Батьківщина» було ініційовано «наметову кампанію», основним завданням якої значилося визначити й сформувати найактуальніші пропозиції жителів Кропивницького до «Бюджету-2019», а саме: на які проблеми позачергового слід реагувати, і відповідно виділяти кошти для їх вирішення. Питання є досить важливим особливо у розрізі майбутнього прийняття бюджету міста на наступний рік. 

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Сьогодні, 26 листопада, відбулося широке обговорення стосовно цієї ініціативи у форматі “круглого столу”, де й були підбиті підсумки виконаного проекту. В кожному мікрорайоні міста були встановлені намети, де люди мали змогу заповнити анкети й описати ті проблемні моменти на територіях, де вони проживають, які їх наразі найбільше хвилюють. Інформація збиралась з метою врахувати пропозиції містян до “Бюджету-2019”. Ініціатори неодноразово зазначали, що акція повністю аполітична і до неї можуть долучатися всі небайдужі мешканці, громадські активісти, депутатський корпус.

Керівник фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Кропивницького  Олександр Цертій повідомив, що загалом було опитано 4185 жителів міста, з яких 6% – громадяни від 18 до 29 років, 28% – від 30 до 54 років, та 66% – від 55 років і вище.

“Дана ініціатива була реалізована силами команди ВО “Батьківщина. Головна мета полягала в тому, щоб почути думку мешканців нашого міста, які проживають в усіх мікрорайонах обласного центру відносно найнагальніших проблем, які потрібно вирішити вже в наступному році”, – розповів О.Цертій.

Таким чином було проаналізовано й систематизовано загальноміські проблеми. Ось, які питання мешканців міста Кропивницького турбують найбільше у відсотковому відношенні:

Отже, найболючішим питанням для містян є медичне обслуговування. З цього приводу депутат міської ради Олександр Цертій зазначив наступне:

“В цьому році закінчився перший етап медичної реформи. Для нас це означає, що відтепер заклади первинної медичної ланки не отримуватимуть кошти з державного бюджету. Спостерігається катастрофічне недофінансування галузі на місцях. Саме тому прогнозується подальше погіршення якості надання медичних послуг”.

Депутат зауважив, що, наприклад, проблема з ремонтом доріг прямо пов’язана із послугами централізованого опалення. Адже теплові мережі є застарілими та неефективними, внаслідок чого часто відбуваються пориви й інші аварійні ситуації. Як наслідок, нове дорожнє покриття доводиться розривати.

Після цього присутнім було продемонстровано статистику проблем, що найбільше хвилюють місцевих жителів в розрізі мікрорайонів міста. Ініціатори додали, що можуть надати отримані дані кожному депутату міської ради, аби ті наочно змогли проаналізувати, на які нюанси слід позачергово звернути увагу на своєму окрузі.

“Не перший рік вже спостерігаю за етапами формування міського бюджету. І, на жаль, бачу значні “перекоси”, котрі з часом стають все більшими й глибшими в частині актуальності визначеної проблематики людей, які проживають в тих чи інших мікрорайонах міста. Видатки з бюджету мають направлятися на вирішення проблем, котрі найбільше турбують мешканців. Але зараз видаткову частину формують депутати, міський голова, заступники міського голови, керівники Управлінь. Тобто безпосереднього представництва інтересів людей майже немає. Це призводить до того, що кошти можуть виділятися на один вид робіт в той час, коли справжня проблематика полягає зовсім в іншому”, – акцентував увагу депутат міської ради Сергій Бойко.

Також завдяки дослідженню вдалося визначити своєрідні “ТОП-5” проблем міста. Виглядають вони наступним чином:

Загалом роботі депутатського корпусу та голови міської ради опитані респонденти поставили низьку оцінку:

Депутат міської ради Роман Колісніченко  від ВО “Батьківщина” зазначив:

“Статистика свідчить, що діяльністю нинішньої більшості “Нашого краю – Опозиційного блоку” в міській раді міста Кропивницького незадоволені більше 80% жителів. Це підтверджує те, що на сьогоднішній день міська рада продовжує бути відірваною від тих проблем, які для мешканців є важливими. По переважній більшості болючих питань в нашої команди є пропозиції, спрямовані на їх ефективне вирішення”.

Депутат міської ради Олександр Цертій наостанок підкреслив:

“Отже, в ході “наметової кампанії” було зібрано і систематизовано дуже багато побажань наших містян, які ми обов’язково виноситимемо у вигляді пропозицій щодо врахування їх в бюджеті міста на наступний 2019-й рік. Вони стосуються всіх сфер нашого життя: соціальної, гуманітарної, сфери ЖКГ, дорожнього господарства, благоустрою тощо. Вони будуть винесені на розгляд депутатам, а ми в свою чергу, вимагатимемо їхнього врахування в “Бюджеті-2019”.

Нагадаємо, сьогодні, на апаратній нараді міський голова зазначав, що всі нагальні питання відомі й поставлені в перелік. Вони, перш за все, мають задовольняти жителів міста.

Чи будуть враховані пропозиції мешканців – дізнаємось невдовзі.

Показати більше

Схожі статті