Політика

До річниці місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Кропивницького Андрій Райкович

Три роки тому в Україні відбулися місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни.

В другому турі виборів міського голови Кропивницького між собою змагались Андрій Райкович та Артем Стрижаков. Після низки судових рішень та скасування результатів голосування на двох з виборчих дільницях переможцем виборів оголосили Райковича, який випередив суперника лише на 378 голосів. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він справляється зі своїми обіцянками на посаді мера.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на аналітичний портал “Слово і діло“.

За три роки на посаді Райкович дав 71 обіцянку, включаючи 30 передвиборчих. За цей час він встиг виконати 21 запевнення, 5 – провалив у перший рік каденції, а ще 46 намірів має втілити в життя.

До речі, найбільше обіцянок мер Кропивницького виконав також у перший рік своєї роботи, наступного року йому вдалося втілити лише чотири обіцянки, а протягом третього – жодної. Зрештою, й провалених запевнень протягом останніх двох років за Райковичем не помічено.

Найкраще мер Кропивницького виконує обіцянки, пов’язані з освітою. Він впорався з чотирма запевненнями, що становить 19% від усіх обіцянок. Порівну приділяє увагу мер охороні здоров’я та культурі. У цих сферах він виконав по 3 обіцянки (по 14%). Також мера цікавить тема транспорту в місті – 2 виконані обіцянки (10%).

Мер Кропивницького Райкович відкрив інсультний центр і збирається будувати житло коштом міського бюджету.

Але однією з найбільших проблем Кропивницького є відсутність сміттєпереробного заводу. Райкович у своїй передвиборчій програмі «Десять пріоритетів для міста» збирався збудувати такий завод.

Влітку минулого року Мінрегіон підтримав проект створення в Кропивницькому сміттєпереробного заводу. Та, судячи з усього, міська влада не поспішає його реалізовувати. Представники Кропивницької ОДА говорять, що вже давно запропонували місцевій владі свою допомогу та алгоритм дій. Заступник міського голови Олександр Мосін стверджує, що проект ще в роботі й потребує відповідних вхідних даних та опрацювання на рівні різних щаблів влади. Схоже, що роботи з реалізації проекту створення сміттєпереробного заводу в Кропивницькому затягуються та пригальмовуються.

За рік будівництво заводу не розпочалося, оскільки поряд розташований радіоактивний могильник. Хорватський інвестор наполягає на проведенні екологічної експертизи, тому що на підприємстві працюватимуть близько 150 працівників, тож необхідно пересвідчитися, що ядерні відходи не впливають негативно на здоров’я людей.

Райкович обіцяє реалізувати проект з будівництва сміттєпереробного заводу. Сказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки:У ПРОЦЕСІ.
Зараз ведуться перемовини для проведення додаткових експертиз науковцями. Їх вартість сягає 500 тисяч гривень. Лише після висновків екологів хорватський банк зможе надати 20 мільйонів євро, які необхідні для зведення заводу.
Вдалося меру виконати передвиборчу обіцянку щодо створення інсультного центру. Два роки тому Райкович повідомив, що такий центр планується відкрити на території лікарні швидкої медичної допомоги, в двоповерховому приміщенні, де раніше перший поверх займало інфекційне відділення для дітей.
У квітні 2017 року депутати міської ради проголосували за виділення коштів на завершення будівництва інсультного центру, який відкрили у вересні минулого року.
Також мер, як і обіцяв, створив перинатальний центр II рівня на базі пологового будинку №1. Для цього пологовий будинок №2 ім. святої Анни приєднали до пологового будинку №1, провели капітальний ремонт корпусу та благоустрій території навколо нього. У вересні 2017 року перинатальний центр урочисто відкрили.
Райкович пообіцяв створити «Інсультний центр»Сказано 6 жовтня 2015 р.Статус обіцянки:ВИКОНАНО

Не так впевнено виконує мер обіцянки, пов’язані з благоустроєм та хаотичною забудовою міста. Три роки тому він запевнив, що розміщення павільйонів на території міста відбуватиметься за погодженням із громадою.

«Мені соромно, за такі рішення міської влади. І я запевняю, що такого в місті більше не буде. У Кіровограді має бути власне затверджене міською владою положення про встановлення та демонтаж таких споруд. Місто має обов’язково враховувати при наданні дозволу такі чинники, як просування товарів місцевого виробництва, офіційне працевлаштування, належна сплата податків. А ще кожний павільйон, що планується до розміщення на території міста, обов’язково проходитиме узгодження з громадою мікрорайону, це принципово», – заявив він.

Але вже наступного року місто почало активно «обростати» павільонами. Жителі мікрорайонів Ковалівка, Попова, Критий ринок, а також центру через навалу ларьків почали жартома називати місто «будкоград».

Головний архітектор Кропивницького Вадим Мездрін повідомив, що для вирішення проблеми хаотичного будівництва МАФів необхідно доопрацювати Комплексну схему їх розміщення. За його словами, це серйозний документ, до якого потрібно підійти комплексно. Його потрібно винести на розгляд містобудівної ради, оприлюднити на сайті, щоб і громадськість підключалася до обговорення.

Під час виїзної наради заступнику міського голови Олександру Грабенку жителі Кропивницького жалілися на незаконно встановлений МАФ. За словами містян, влада відмовилася зносити торговельний павільйон, що незаконно звели на вулиці Попова, попри обіцянки його демонтувати. Грабенко сказав, що розміщення МАФу є законним і влада нічого не може вдіяти.

Райкович обіцяє звільняти директорів шкіл за побори з батьків. Сказано 3 вересня 2018 р.Статус обіцянки:У ПРОЦЕСІ

Як повідомили в міськраді Кропивницького, погодження розміщення тимчасових споруд із громадою мікрорайонів міста не передбачене. Відзначимо, що протягом 2016 року планувалося провести примусовий демонтаж 11 самовільно встановлених тимчасових споруд.

Не виконав мер обіцянку розширити арковий проїзд вулицею Колгоспною в 2016 році. Згідно з листом Кропивницької міської ради від 1 червня 2017 року, щодо об’єкту «Реконструкція проїжджої частини вулиць Ельворті та Миколи Левитського (Колгоспній) між вулицями Київською та Братиславською в м. Кропивницькому» був укладений договір із проектною організацією на виготовлення проектно-кошторисної документації. Відповідно до вимог, передбачені три стадії проектування. Лише після їх виконання розпочнуться роботи безпосередньо на об’єкті.

У жовтні 2016 року був укладений договір із проектною організацією на виготовлення проектно-кошторисної документації. Але до кінця року реалізацію цього проекту так і не розпочали.

Райкович пообіцяв, що розміщення павільйонів на території міста буде проходити з погодження громадиСказано 2 грудня 2015 р.Статус обіцянки:НЕ ВИКОНАНО

Більшість обіцянок Райковича наразі перебувають у стані виконання. На початку навчального року він запевнив, що в Кропивницькому звільнятимуть директорів шкіл за побори з батьків.

«Як міський голова, що заборонив побори школи з батьків, я не хочу чути, що в окремих закладах батьки збирають чималі кошти. Я сказав директорам, що вони опиняться за межами школи, якщо вимагатимуть самі або через посередників кошти з батьків», – заявив він.

Ще одна малоздійсненна обіцянка мера стосується сфери медицини. Рік тому Райкович заявив, що прибере з лікувальних закладів міста всі комерційні аптеки, замінивши їх на комунальні, якщо до 1 січня 2018 року в мікрорайонах Балка, Балашівка, Кущівка не з’явиться 5 аптек.

У січні 2018 року ситуація не змінилася, проте очільник міста запевнив, що на Балашівці вже знайшли місце для нової аптеки.

Ще Райкович, перевіряючи перебіг будівництва першого в місті багатоквартирного житлового будинку, який зводиться за кошти міського бюджету, запевнив, що такий об’єкт не є останнім і в майбутньому продовжиться будівництво житла за бюджетні гроші міста.

Теги
Показати більше

Схожі статті