ПолітикаСуспільство

У Кропивницькому навпроти Козачого острову імовірно будують автомийку, хоча заявляють про магазини

У Кропивницькому, навпроти парку Козачий острів, на вулиці Нейгауза, 8, повним ходом триває будівництво автомийки, хоча документи на землю передбачають спорудження будівель торгівлі. Орендар земельної ділянки у коментарі журналісту заявляв, що “там будуть торгові приміщення”.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.
 
Натомість є чималі підстави вважати, що незважаючи на наявність грунтових вод і заборону управління містобудування й архітектури, навпроти парку у центральній частині міста облаштовують автомийку.
 

В одній із минулих публікацій ми вже зазначали про історію земельної ділянки на вулиці Нейгауза, зокрема, про її зв’язок із фірмою брата колишнього народного депутата. Підприємство мало збудувати там торговельний комплекс, але більш ніж за 10 років цього не було зроблено. В 2017-му році була укладена додаткова угода із міською радою. А вже в квітні 2019-го фірма-орендар оформлює довіреність, за якою уповноважує громадянина Дмитра Анісова, 1993 року народження, бути представником приватного підприємства з господарських питань, тим самим надаючи право останньому здійснювати свою діяльність ділянці розміром у 3000 квадратних метрів. За неофіційною інформацією, така довіреність коштувала Д. Анісову, який є директором компанії з продажу комп’ютерної техніки, значної суми в іноземній валюті. 

Одразу розпочалися роботи по спорудження автомийки на 8 секцій. Ситуацією зацікавилися і місцеві ЗМІ: журналісти зняли декілька матеріалів, але після цього до питання ніхто не повертався. Ніхто, окрім самого Дмитра Анісова, який повісив на паркані паспорт будівництва адміністравтино-торговельних будівель, хоча насправді, імовірно, продовжує облаштовувати мийку.

“НА ОДНІЙ СТОРОНІ ЛЮДИ ДЕРЕВА ПОЛИВАЮТЬ, А НА ІНШІЙ – ЗНОСЯТЬ І БУДУЮТЬ МИЙКУ”

Резонанс у засобах масової інформації та перевірки спеціальної комісії з міської ради не вплинули на темпи реалізації намірів щодо спорудження комерційного об’єкту. Фахівці з міськради порушень не побачили, а тому будівельники приступили до активної фази робіт, у процесі яких було вирубано щонайменше три дерева. Місцеві кажуть – зелені насадження перебували у гарному стані й не потребували видалення. Натомість забудовник вирішив інакше.

Було:

Стало:

“Розумієте, боляче на це дивитися. Біля Козачого острову люди поливають і доглядають дерева. Натомість лиш через дорогу спритні підприємливі молодики їх зносять і будують автомийку”, – розповідає місцева жителька Раїса Стратуленко.

Ось, що сказано в містобудівних умовах та обмеженнях на об’єкт:

Але зелені насадження таки видалили.

Пані Наталія, яка проживає також поруч розповіла, що просто не встигла зафільмувати процес видалення всіх 5-х дерев – застала тільки вивезення деревини вантажним автомобілем.

“ЗАЦІКАВЛЕНІ” – У МІСЬКРАДІ?

На початку жовтня представники громади мікрорайону, зокрема Раїса Стратуленко та Наталія Агуптова, записалися на прийом до міського голови Андрія Райковича.

Жінки висловлювали побоювання щодо екологічної загрози, адже за 30-40 метрів проходить річка, куди й збираються виливати відходи з автомийки. Саме з автомийки, адже навіть візуально, не будучи спеціалістом у будівній галузі, не важко зрозуміти, що саме будується на Нейгауза, 8. До того ж, представник фірми, яка оформила довіреність на Дмитра Анісова, ще у минулому році звертався у Водоканал з проханням видати технічні умови на підключення до міських водопровідних та каналізаційних мереж об’єкту “Магазин з парковкою та автомийкою». Тоді прохання задоволено не було, втім відомо, що нещодавно технічні умови таки були змінені: як саме, поки невідомо. В свою чергу, управління містобудування й архітектури надало містобудівні умови та обмеження саме на “будівництво адміністративно-торгівельних будівель“.

Зауважимо, що після демонстрації активної громадської позиції відносно будівництва на Нейгауза, 8, на пані Раїсу “посипалася” маса перевірок з боку різних комунальних служб. Під час прийому у міського голови, одна із посадовиць міськради відразу заявила: “на Раїсу Миколаївну надійшла скарга і потрібно перевірити законність розташування її приватного будинку“.

Тому в мешканців вулиці Нейгауза, зважаючи на вищевикладене, склалося враження, що “зацікавлені особи” перебувають навіть у стінах міської ради Кропивницького.

Андрій Райкович слова працівниці міськради про “скаргу” і “перевірки” розцінив як шантаж і пообіцяв тримати питання на контролі.

Про який саме контроль ідеться, міський голова не уточнив. А тим часом, Раїсі Стратуленко почали надходити погрози від незнайомих осіб. Жінка підозрює, що це своєрідний механізм тиску від сусіда-підприємця. Все це вона описала у заяві, яка зараз перебуває у правоохоронних органах.

“Я вже борюсь навіть не за себе, а за місто. На Козачому острові проводяться свята. Давайте ще це спаплюжимо й створимо екологічну загрозу, адже каналізація з мийки буде вести прямо в річку. Вони вже пробурили свердловину – “скважину”. Будуть врізатися у каналізацію і в річку”, – коментує Раїса Стратуленко. 

ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ

Як зазначалося, у паспорті будівництва йдеться про роботи із облаштування будівель торгівлі. Ми звернулися за оцінкою до фахівців у галузі будівництва, аби ті, виходячи із візуального вигляду на фото, висловили свою думку. З міркувань безпеки та з метою нівелювати підозри у будь-якій заангажованості й упередженості, прізвища фахівців називати не будемо. Спеціалісти в один голос зазначають:

“Видно, що дренаж розташований по центру. Навіщо це робити для будівель торгівлі? Так робиться тільки на мийках. Друге – бентежить питання каналізації: уклон зроблено знову ж в центрі. Арматування здійснене серйозне (подушкою). У випадках, коли будують, приміром, магазини, найчастіше просто “кидають” арматовану сітку, якої цілком вистачить для торгівлі. Таке арматування (імовірно, “вісімка”) робиться для того, щоб заїжджали автомобілі. Візуально все це дуже схоже на будівництво автомийки, а не будівель торгівлі”.

70% фахівці “поставили” на спорудження мийки і 30% – на щось інше.

НАЙЦІКАВІШЕ

Вказана земельна ділянка перебуває в оренді підприємства “Промбудагросервіс”, яке шляхом оформлення довіреності уповноважило розпоряджатися нею громадянина Анісова. На сайті міської ради Кропивницького опубліковано проект рішення відносно надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ділянки шляхом зміни цільового призначення по вул. Нейгауза, 8.

Що це може означати?

В теорії зміна цільового призначення у даному випадку може посприяти запуску процесу приватизації земельної ділянки та передачі її безоплатно у власність під приводом будівництва та обслуговування житлового будинку. Після цього, якщо ділянка таки перейде у власність, наступає полегшена процедура: дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення вже не потрібен. Документи, згідно закону, можуть просто подати на затвердження сесії.

Така ініціатива також може бути пов’язана із можливістю обходу обмежень по зонуванню території.

За інформацією із власних джерел, відомо, що посередником між фірмою-орендарем та громадянином Анісовим, міг виступити один із депутатів міської ради Кропивницького.

Прокуратура, в свою чергу, надала відповідь місцевій жительці Раїсі Стратуленко, в якій рекомендує жінці звертатися до суду.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *