Суспільство

«Творчі заняття допомагають не думати про війну…»

У Кропивницькому міському туристичному центрі фахівці культурного простору проводять творчі майстер-класи для дітей кропивничан і вимушених переселенців. Уже другий тиждень тривають заняття, які відвідують все більше дітей, а до них охоче долучаються і батьки. Кожне заняття — на окрему тему, яку готують майстри-викладачі.

Сьогодні, 11 квітня, на черговому занятті майже два десятки дітей малювали квіти під кмітливим керівництвом викладачів художньої школи імені О.О.Осмьоркіна. Творче дійство супроводжують дитячі запитання і розмови, за якими навіть не здогадаєшся, які насправді жахіття і стрес пережили ці дітки. Вони приїхали у Кропивницький з міст, де тривають активні бойові дії. Майстер-класи для них організували працівники управління культури Кропивницької міської ради.

– На майстер-класи в туристичний центр приходять діти вимушених переселенців. Заняття готуємо для дітей різного віку — від наймолодших до найстарших. Із задоволенням займаються і діти, і їхні батьки, бо для них це можливість хоч на певний час відволіктися і забути про пережите, – розповідає директорка художньої школи Ганна Тимофієнко. – Кожен майстер-клас готуємо на визначену тему. Діти вже виготовляли витинанку «Великодня листівка», ліпили з пластиліну веселих звірят, а сьогодні малювали листівку «Фантастична квітка свободи». Важливо, щоб дітки не просто намалювали чи створили виріб, а свої роботи принесли додому, показали батькам і відчули гордість від того, що створили власними руками.

Ганна Тимофієнко каже, на майстер-класи приходять різні діти, одні відкриті до спілкування, інші — мовчазні. Але за творчим заняттям вони всі відкриваються і починають спілкуватися один з одним.

– Їхня поведінка — це наслідок пережитого стресу. Один хлопчик сів малювати, подивився на фарби і каже: тут немає головної фарби — чорної. Цей вибір дитини свідчить про тривожність. Тому ми намагаємося малювати і створювати тільки позитивні і яскраві роботи, – додає директорка художньої школи.

За малюванням дітей у куточку слідкують батьки. Для них цей процес також час, коли можна не думати про війну.

– Ми приїхали у Кропивницький три тижні тому з Харкова. Тікали в чому були від обстрілів і бомбардувань, – плачучи розповідає Тетяна. – Коли сюди добралися, ще три дні не могли спати, бо були в такому стресі, що не передати. В Харкові ми жили на Салтівці, там обстрілювали просто безперервно. Не можна забути той страх, у якому там жили люди…

Жінка каже, по телевізору побачила, що дітей запрошують на майстер-класи, тож одразу записалася.

– Моя дев’ятирічна донька ходить на всі творчі заняття і майстер-класи, які тільки проводять для дітей. Дуже радію, що вона зайнята. Це допомагає не думати про війну…- насамкінець додала Тетяна.

Зареєструватися на майстер-класи і дізнатися теми та дати проведення можна за телефоном: +38 (050) 356-04-88.

Чекаємо вас за адресою: Кропивницький, вулиця Гоголя, 91/46.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *