КриміналПолітика

Голову ОТГ на Кіровоградщині підозрюють у корупції: справа тягнеться майже 4 роки

4 РОКИ ОЧІКУВАНЬ

Сільського голову Мар’янівської ОТГ Олександра Тененику підозрюють у вчиненні корупційних дій, передбачених частиною третьою статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частиною другою статті 369 КК України («Зловживання впливом»). Справу було передано до суду майже 4 роки тому, проте жодного рішення досі не винесено. 

За інформацією, тоді Олександр Тененика сплатив близько 1,5 мільйона гривень застави, щоб не перебувати під вартою і надалі продовжив свою діяльність на посаді сільського голови Мар’янівки (а згодом і ОТГ). 

Ситуація досягла апогею, а соціальна напруга значно посилилася, коли згаданий посадовець вкотре не з’явився на судове засідання.

12 вересня під стіни Маловисківського районного суду прибули представники громади, жителі села Мар’янівка з метою висловити свою позицію відносно діяльності пана Тененики на займаній посаді. Люди очікували на повноцінний судовий розгляд справи, проте ані підозрюваний, ані його захисники в Маловисківський райсуд не завітали, тим самим унеможлививши й загальмувавши подальший її розгляд. 

Мар’янівці передали судді Юрію Березію колективне звернення, котре також направили до Президента України та Генеральної прокуратури. Громада попросила врахувати його положення, зокрема, пришвидшити розгляд справи та посприяти невідкладному відстороненню пана Тененики з посади сільського голови.

ПОЗИЦІЯ СУДДІ

Суддя Юрій Березій пообіцяв врахувати звернення (проте не уточнив яким чином), але разом з тим, натякнув, що громаді не потрібно у значній кількості перебувати на цих судових засіданнях:

“У нас відкритий судовий розгляд. Будь-яка особа має право бути присутньою. У нас були справи, які цікавили громадськість. Спочатку на них ходило багато людей, а потім вони просто відряджали одного представника, котрий бачив, яким чином здійснюється провадження. Ви можете зробити те ж саме”.

Відносно прохання відсторонити Олександра Тененику від своїх посадових обов’язків, суддя зазначив, що керується нормами того Законодавства, яке функціонувало на момент вчинення окремих дій.

Отже, якщо зараз Законом передбачається безальтернативне відсторонення від своїх обов’язків посадової особи, котра підозрюється у корупції, то в 2016-му році такого положення не було. І саме це є головною підставою не застосовувати вказані санкції. 

А будь-які акції та пікети, на думку судді Ю. Березія, тільки зашкодять процесу. 

“На моє глибоке переконання, це не вихід і воно не вирішує проблеми. Навпаки – такі акції тільки зашкодять розгляду справи”.  

Варто зауважити, що  її розгляд і так не продовжується.

Основна аргументація: відсутність учасників процесу. Натомість примусово доставити підозрюваного наразі теж неможливо – якщо останній надасть довідку, що не прибув на суд з поважної причини, то ніяких наслідків такі дії не матимуть. 

Громадськість занепокоєна теоретичною можливістю сільського голови Олександра Тененики довести справу до завершення без прийняття чіткого рішення й визнання судом вини або навпаки. А такий сценарій можливий у разі подальшого затягування справи.

Якщо протягом 10-ти років з моменту провадження по підозрюваній особі не винесено рішення, то справа закривається “за строком давності”.

Вже минуло майже 4 роки. У разі продовження такого ж низького темпу розгляду вказаного провадження, імовірність того, що “справу дотягнуть”, безумовно, існує. У розрізі вищевикладеного не потрібно забувати і про Апеляційні суди та інстанції, до яких може звернутися сільський голова. Все це – час, котрий в даному випадку “грає” на підозрюваного. 

ЗАКИДИ ПО ЗАТЯГУВАННЮ СПРАВИ ДЛЯ СУДДІ НЕ НОВІ

Виявляється, суддю Юрія Березія вже звинувачували у безпідстваному затягуванні строку розгляду іншої справи. Відповідна дисциплінарна скарга була подана до Вищої ради правосуддя у 2017-му році. В ній йшлося про неналежну поведінку судді Маловисківського районного суду Кіровоградської області Березія Ю.А. під час розгляду цивільної справи. 

Автор скарги посилався не те, що суддею Березієм затягується строк розгляду провадження, а це створює перешкоди для позивачів та вирішення їх заяви. 

“Суддя порушує принцип рівності всіх учасників судового процесу та права позивачів на справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд справи, що є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності”, – зазначалося в скарзі.

Незважаючи на це, Вища рада правосуддя тоді надала відмову у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Юрія Березія.

Жителі села Мар’янівка все-таки мають надію, що їм не доведеться звертатися до Вищої ради правосуддя, а справа сільського голови О. Тененики, якого підозрюють у корупції, найближчим часом завершиться і суд дасть чітку відповідь: винен або навпаки.

Наступне судове засідання призначене на 24 вересня. 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *